夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

barbielun 發表於 18-12-27 14:17
其實結咗婚,正常就會為仔女和老公將來著想。好似個jm話齋,我部超舊iphone未壞,老公買咗新嘅俾我,我係會 ...

講得好好!物質上想show off想同人比較真係女無底深淵

我自己都係人老婆,有返工,人工仲同老公差不遠。大家都為頭家,唔洗下下送黎送去,iphone/手袋我自己買得起唔洗老公送。反而有時互相送下啲小禮物,都係留意到對方好想要又唔捨得買嘅野(慳自己,但對屋企就好手鬆)。
我20幾歲可能都會想上網show off下,放下閃。不過人再大啲,唔通我買左層樓好大又要放上fb曬命咩,會覺得低調啲好。

珍珠宮

2024年龍年勳章

好明顯係貪錢啦, 你接受現實啦!!

我結婚十幾年從來唔會咁樣叫老公買野, 仲要係幾萬蚊的勞力士!!! 有錢都放在頭家, 唔會駛響呢D虛榮野上啦!!! 我地節日都係一齊食餐飯開開心心就夠了, 送禮都好多年唔興啦!!

你老婆係會願意同你一齊挨, 定係想響你身上R多D錢自己諗下啦!!!
希望每天開心渡過 ;-)

大宅

不要太天真,你都係留返個錢旁身啦!大陸女人多數愛錢多過老公。

侯爵府

ML3299 發表於 18-12-27 01:44
多謝嗰位樓主嘅分享。這是小弟第一次把問題上放上討論區,真的想聽聽各位客觀的看法和意見。
我相信我老婆 ...

回覆你嘅大多數都係女士啦 大家都不約而同直接話你太太貪錢,你自己話唔係咪唔係囉!祝你好運啦!

唔好點評我

大宅

其實我覺得好少事,我都經常同我老公講我好想要鑽石呀,手袋呀咁,我老公就會話我有錢買俾你啦,之後就錫我一淡,咁我就已經好開心啦,雖然好想要,但唔一定要既😆

大宅

仲有呢,大陸女仔唔一定唔好既,我識好多都好好既

大宅

樓上個個都話人貪錢,我就覺得好少問題,一個願打一個願挨姐,情趣黎既,買唔買都係其次啦

大宅

其實層中山樓係你自己出心定佢要求你買呢?買咗又有咩用?

洋房

ML3299 發表於 18-12-27 01:44
多謝嗰位樓主嘅分享。這是小弟第一次把問題上放上討論區,真的想聽聽各位客觀的看法和意見。
我相信我老婆 ...

買完層樓又想要隻勞!已經清晒你袋!但你咁都覺得佢唔貪心(emoji)(emoji)(emoji) 無得救!樓主中毒太深

別墅

little_angels 發表於 18-12-27 23:58
不要太天真,你都係留返個錢旁身啦!大陸女人多數愛錢多過老公。

其實每個地方都有女人貪慕虛榮,難道香港女人就沒有愛錢的嗎?我是大陸人,嫁給我老公後.我什麼都會為這個家著想.就看那個女人是不是真的愛你,你已經對他很好,你可以告訴他你現在的狀況,要是他還是堅持要買.我感覺他不愛你,虛榮心重.

子爵府

我自己見到啲fd 生日收iphone,節日收pandora gucci prada ,我都好羨慕,好想老公會送比我。。。

但其實,如果我老公真係送比我(iphone 除外),我又會好肉赤,因為其實自己唔係咁好名牌。。好矛盾。。

大宅

wangsuqing 發表於 18-12-28 08:51
其實每個地方都有女人貪慕虛榮,難道香港女人就沒有愛錢的嗎?我是大陸人,嫁給我老公後.我什麼都會為這個 ...

我係話大多數,港女也現實,至少我身邊看到的是這樣。

男爵府

Babyfungmama 發表於 18-12-28 00:05
其實我覺得好少事,我都經常同我老公講我好想要鑽石呀,手袋呀咁,我老公就會話我有錢買俾你啦,之後就錫我 ...

呢樣又真呀,有事話好鍾意好想要其實都係想知佢有無心,如果真係送比我,我會好肉痛,有錢都儲起佢啦

民房

各位,我真係冇想到大家會有這麼多的回應和分享。

其實我相信我太太絕對唔係一個貪我錢的人。只係身邊太多喜歡 show off 嘅內地人妻。她們(不是所有)喜歡話俾別人知自己的生活過得有多好、老公對他有多好、多幸福。我係七年前認識我太太嗰時,我冇沖大頭鬼。我只係話俾佢聽我只有20,000至30,000嘅收入和父母同住。

我這次的反應為什麼會這樣大?EQ低囉!不過主要是因為啱啱我先買咗層樓比佢,當時她又唔貼上去。所以當時我覺得非常之憤怒。其實這幾天想真啲,可能我的反應係過咗啲位。可能是一個唔會, 等佢從鄉下返嚟再問清楚。

男爵府

回覆 ML3299 的帖子

冇計啦
香港男人鍾意娶過埠新娘,只識話香港女人惡,直接,不溫柔。老實講香港女仔係直接啲,話你份工你份人可能冇前途將來點算,把口話點捱生捱死,行動上真係邊呻邊捱,就話香港女人勢利,唔跟你地?

又喜歡內地女人溫柔,言聽計從。嫁落黎唔聲唔聲,梗係啦,港男返工比佢地洗之嘛,所以話港女尊貴?離地?港女最蠢,做女誰不是公主,婚後師奶,到頭來港男還是說內地女人好

樓主你有乜好呻呀,同普遍港男一樣,聽得入耳嗎,樓主你都第二段婚姻啦,第一任係香港老婆?咁你梗加唔洗呻啦,實係覺得香港女人唔合你心水先另娶過埠新娘嫁,唔係話緣份,感覺到嘛?

瑪瑙宮

ML3299 發表於 18-12-28 13:55

其實我相信我太太絕對唔係一個貪我錢的人。只係身邊太多 ...

你既咁清楚佢一定, 絶對, 唔係貪你錢的人, 咁你咪當佢 ws 張相同你一齊欣賞下只勞咪算, 又等佢從娜下番黎問清楚, 問清楚乜呢?

翡翠宮

其實我相信我太太絕對唔係一個貪我錢的人。只係身邊太多 ...

咁你咪WS番層樓既相比佢囉
點都貴過勞力士

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你話太太唔係貪心的人, 但你一見佢SEND隻撈你睇就覺得佢想你買比佢, 會唔會矛盾左?
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

大宅

簡單…show間吉屋上去問…頭痕…咩裝修風格好?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我即使收勞、錢、樓、手袋……都唔放出黎。
show比人睇有錢??幸福??
sorry,真正有錢、幸福……唔係咁做。

利申:港女一名
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁
12345...6

尾頁

跳至