自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

因為裡面係半流質, 外面係凝固左, 加上又有d粉, 所以上嚟問吓最外面嗰層食唔食得, thx

珍珠宮

2019新春慶豚圓

KTKTKT5 發表於 18-12-27 00:49
因為裡面係半流質, 外面係凝固左, 加上又有d粉, 所以上嚟問吓最外面嗰層食唔食得, thx
...

食得,但食唔食視乎個人口味。

我會試少少先。有啲OK我會食,有啲怪怪嘅話就唔食。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 +5熱血勳章

EstrellaDamm 發表於 18-12-27 00:56
食得,但食唔食視乎個人口味。

我會試少少先。有啲OK我會食,有啲怪怪嘅話就唔食。

咁用紅色膠包住的球形芝士,芝士的外層是粉紅色的,係咪应該刨走去?

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ry 發表於 18-12-27 03:30
咁用紅色膠包住的球形芝士,芝士的外層是粉紅色的,係咪应該刨走去?

係咪包裝嘅膠紙?係就要削走。食得嘅芝士外層一般係白色,黄色或灰灰地色。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

...

我有食
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子王國15週年勳章

食得,剛剛先食完個 rind。睇過 Youtube 影片話個 rind 如果係灰灰地、硬硬地,即係代表個 cheese 係 aged open air,貴價 cheese 先會有。

伯爵府

紅色嗰層唔食得

男爵府

回覆 ry 的帖子

我估你應該係講緊 Babybel cheese? 出面果層係 wax,冇毒但唔會有人食,舊 cheese 如果沾到紅色都冇問題,可以照食。

男爵府

我講嘅哩層,食前刨走去,係咪?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一定刨走佢唔食

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

...
外面層白白地、有粉,應該可以食。但食味同裡面軟心又唔同。

珍珠宮

1998Ruby1998 發表於 18-12-27 06:52
食得,剛剛先食完個 rind。睇過 Youtube 影片話個 rind 如果係灰灰地、硬硬地,即係代表個 cheese 係 aged ...

勁!你對芝士有研究?

男爵府

回覆 IloveJJ 的帖子

我好皮毛咋,香港好少買 cheese,亦唔太多選擇,見英國有咁多買亦價錢平,所以咪學下。

珍珠宮

1998Ruby1998 發表於 18-12-27 17:45

我好皮毛咋,香港好少買 cheese,亦唔太多選擇,見英國有咁多買亦價錢平,所以咪學下 ...

好好學!我最欣賞好學既人

男爵府

回覆 ry 的帖子

我估係 gouda cheese?呢層係 wax,刨走佢會好 d,不過如果食左都冇問題。

男爵府

1998Ruby1998 發表於 18-12-27 17:48
回覆 ry 的帖子

我估係 gouda cheese?呢層係 wax,刨走佢會好 d,不過如果食左都冇問題。 ...

係 。唔該晒

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

1998Ruby1998 發表於 18-12-27 17:45

我好皮毛咋,香港好少買 cheese,亦唔太多選擇,見英國有咁多買亦價錢平,所以咪學下 ...

大宅

JM, 請教你有隻叫聖安卓起司(白黴起司),上google 查得英文叫ST. ANDRE 。請問你在香港有見過嗎?因為去過aeon, uny, 一田等大型超市都找不到。

大宅

2019新春慶豚圓

...

芝士精一定食埋

大宅

2019新春慶豚圓

maria2014 發表於 18-12-28 00:19
JM, 請教你有隻叫聖安卓起司(白黴起司),上google 查得英文叫ST. ANDRE 。請問你在香港有見過嗎?因為去 ...

city super

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊