夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

.

子爵府

2019勳章

藍天100800 發表於 18-12-27 09:50
幾年前爸入院,老公探病時講醫院有人照顧,又有得食,住多2日先出院啦。怎會對臥床病人講呢D,當時我立即 ...

你媽呢?你爸爸出院有人照顧嗎?如果沒有,我覺得你老公好合理。如果有,佢唔係唔尊重你爸爸,佢係話緊你媽媽無好好照顧你爸爸。

如果出遊我叫我老公帶護照,而佢只帶自己的唔帶我同小朋友的,我會嬲因為我負責部份佢嘅行李,例如叉電插蘇之類,而佢同我出遊只顧自己,真係會心都淡。

你弟鬧你老公,弟婦學是非,你仲期望你老公去弟婦屋企嘅事,其實好強人所難。

子爵府

幾年前爸入院,老公探病時講醫院有人照顧,又有得食,住多2日先出院啦。怎會對臥床病人講呢D,當時我立即 ...

你c6 愛你極.有限

大宅

佢唔去葬禮冇問題,始終唔係咁親 。不過護照鬧你事件就太無謂。 即使唔係呢兩件事,平時你哋嘅關係應該唔係好

子爵府

我明白病患者,好怕留在医院,好想回家的感覺,什至就算身體有什麼痛,也吾講,只想出院回家,但實際?身體才是最重耍,一日未出院,跟進病情也好容易,洗傷口,量體温,血壓什至医護上的所有,也是安心的,可能你老公,內心係明白,吾冼太心急出院的,医院有咁多專業人士幫手,放心静養的意思,妳弟婦就衰d 講,事飛由此起,我勸你企番老公個邊,有時耍在老人家面前講說話,除非你認同你弟婦的看法,明白人太老實,係令人吾舒服,但老公係真心為患者好架。

去旅行無带護照,我覺得你老公嬲,好啱好正常,我個人,由出門口開始,已經check 過二次,上車再check 多一次,老公亦會提醒我,绝吾會出现機埸無護照的事。雖则然,無話老婆一定耍拎埋老公護照。但互相提醒,係必然的事。

你弟婦無出席妳奶奶喪禮,話係生日,哦,係,我覺得這係出自內心的,我係妳呢?就吾會勉強做人心目中的禮數之人了,我覺得你可能覺得你老公吾俾面妳,什至外家。所以妳覺得他小氣,但其實有大把人, 忌去大洒店既,有什麼問題呢?妳出席已經俾面你细佬,ok 了,至於帛金封幾多,妳自己决定la, 300元係咪少,我又覺得,有心比起钱更重要,整件事吾應該影響妳們夫婦的感情,老公吾去的藉口,根本無人問,求其工作已經解決到了

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我覺得你老公係燥D,但基本上冇乜大錯喎。
老人家入醫院,住多兩日check清楚先出院好正常,回家搵邊個照顧佢?
但你當場已經省佢,如果你唔出聲,你弟婦未必學是非,搞到你弟弟又駡佢,
導致兩個人有心病。
既然有心病,弟婦阿媽嘅喪禮,咁嘅遠親,你去就得啦,迫佢去又係搵來嘈。
兩公婆相處,你試下多從佢角度睇。

男爵府

2019新春慶豚圓

睇完覺得弟婦係典型喜歡搬弄是非的女人~樓主竟然唔企喺自己老公嗰邊睇件事~其實可能老公心裡都不太好受至於護照事件~樓主真係覺得自己一啲都冇做錯咩一家人去旅行唔係應該互相幫助檢查一下有沒帶漏嘢嘅咩仲要係護照呢樣咁重要的東西~喺老公立場諗係覺得你冇將佢嘅嘢放喺心上有時候有啲嘢係日積月累造成的~你話佢對你態度差~可能佢心裡有過百樣嘢對你唔滿意~用心用時間好好彌補一下吧

珊瑚宮

你老公真係幫唔落
不過話說回頭,你弟婦都係愛搬弄是非之人,加鹽加醋,否則都唔算咩大事你細佬需要大罵你老公?
換轉你弟婦講錯嘢,你做姑奶打去罵佢,你又覺得得唔得呢?

翡翠宮

2019新春慶豚圓

1. 老豆入院, 你老公啱, 你細佬唔啱. 你唔係要幫佢兜, 你係直頭要幫佢come你細佬線
2. 弟婦老豆, 我都唔會去. 你冷咩戰? 又唔係親, 去黎做咩?
3. 係街鬧你, 老公唔啱, 即場已經要鬧番佢.
4. 係機場癲, 我會要佢之後道歉, 不過當時一定好亂; 我唔會即場爆佢.

翡翠宮

2019新春慶豚圓

1. 吓, 我同意醫院無趕你走, 最好住多幾日, 有醫護睇住, 又有飯餐. 除非佢趕你唔走唔得, 入得院無乜需要趕住返屋企, 拿, 我自己角度咋.
2. 去旅行, 出門口前唔會 CHECK 好大家都有帶証件? 大家都有唔啱, 提咩啫, 自己無手 CHECK 架? 你同佢都唔啱喇.
3. 去廁所果單, 行開左好遠? 無手提架? 淨係識鬧? 你老公平時都態度唔方好. 乞人憎果種.
4. 去白事, 去到咪去, 又唔係好親, 好攰都可以唔去架喎, 唔想去都可以唔去, 使乜咁多野解釋.

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

公廁個次,比我就當場爆佢唔會忍,爆完就唔會記上心。
白事個次,比我自己都唔想去,我係好怕social同多人地方,如果我老公咁疏既親戚白事比我都唔會去,己所不欲勿施於人,呢樣我唔覺有問題。
旅行個次,我都會反擊,嘈完就唔會擺係心,下次大家小心啲。
醫院個次,我好贊成留多2日,如果老人家唔係十分反抗。唔明你細佬痴咩線。

大宅

回覆樓主:

世伯住院單野,我覺得你老公冇錯,老實講,我覺得你同細佬好小氣。不過咁,你老公就衰在跟官咁耐唔知官姓乜,明知對方介意就收埋把口,而自己又唔識講野就乜都唔好講。重點係佢冇心咒人,都係出於關心,所你細佬打黎話佢,我唔會同老公兜,而係講:我老公意思係叫佢檢查清楚。 佢做細佬打嚟話人都冇禮貌啦。
去弟婦家人喪禮,比我都唔會去,都唔親,唔需要去,又唔洗嬲既。
廁所同機場單野,佢係唔岩,發脾氣咁冇風度。不過我又會檢討下自己,係唔係自己根本都冇用心關心過佢, 兩公婆有冇平心靜氣坐埋傾下。
有緣做夫妻, 唔好因為啲小事傷大家感情

大宅

2019勳章

住多幾日醫院仲好啦!有人睇住你地放心至岩囉!

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

你c6唔識世故都無辦法,講真你弟婦果邊平時都唔太有交流對佢黎講係陌生人,你都係怪佢唔比面你,可能你c6係怕左你弟又亂想佢呢

子爵府

2019新春慶豚圓

醫院件事你c6係講得岩
但我唔明點解你要話佢
你弟婦學是非搞到細佬同佢有心病
大家關係麻麻有聚會比我都唔想去
明明搞事果個係弟婦但你選擇怪你c6
弟婦家有白事c6唔去咪唔去囉
根本就唔係咁親去唔去有咩問題
就好似你弟婦都唔去你c6家白事
唔好講話咩生日唔生日真係親就百無禁忌
做幾錢帛金你自己決定就好唔洗同佢交代
公廁係佢唔岩態度唔好
機場果次就大家都有唔著

以上情況睇黎
你c6雖然有錯
但其實你都冇係佢角度諗

子爵府

CMMANDY 發表於 18-12-27 11:09
我明白病患者,好怕留在医院,好想回家的感覺,什至就算身體有什麼痛,也吾講,只想出院回家,但實際?身 ...

同意

大宅

2019新春慶豚圓

醫院咁多菌,有得走就快走啦,你老公咁講一句說話,係我哥講...

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 開心吸收勳章

為咗心理感覺好啲
選擇係屋企冒風險都好過係醫院有人睇住
樓主你真係好識為你老豆諗呀
將弟婦既問題講成你老公問題
唔通你細佬就會對你地冇心病咩?

護照事件事實係你冇諗過佢
唔係佢冇責任但你都一樣唔care佢
我同老婆去旅行前一定互相提呢啲最重要既野

公廁事件係佢錯
又唔係冇電話
燥來做乜

最後就係你老公對你態度差
睇你講既野感覺只係你根本冇緊張過佢
同啲只顧住男家既愚孝仔冇分別
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

子爵府

回覆樓主:

你擺你屋企人先過你老公
好似啲人擺男家高過老婆一樣!

其實你爸件事你老公無乜大錯,但你好似細老弟婦大哂
你話你老公躁,咁你又有無在佢角度諗吓先?

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

第一 我唔覺得你老公無錯 入到院住多二日檢查清楚 總比出院爆更大既獲好

第二你連第一點都唔明 第二點實錯喎 你細老聽個老婆學事學非 走黎嘈 你仲覺得你老公錯

第三 行開左嘈你 我會即時嘈番佢 再講點解我行開

第四機場 我會覺得係雙方都有點責任 互提大家

第五 白事 我唔覺得一定要去 仲要係個事非精既屋企 唔得閒 病求其一個藉口都搞得掂 有乜好嘈

但我覺得你係將你家人放第一位 你老公放最尾
你既行為同個D愚孝不知所謂無乜分別 事非不分就插左個老公先 又或者你打從心底都否定開你老公 覺得佢點都係錯 所以佢講野你就會向差個邊諗

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊