懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

Nickybb121 發表於 18-12-28 13:05
冇野的唔洗太擔心

我都唔小心飲左水喉水同食左雪糕

唔食得雪糕架咩

別墅

imbearbe 發表於 18-12-28 10:24
我都岩岩驗到 (emoji)(emoji)(emoji)

我幾日前先做左天灸會唔會有咩事架..... 有貼肚

你好呀,恭喜您!打個招呼 :) 你出左懷孕證明未啊?

複式洋房

Nickybb121 發表於 18-12-28 10:06
恭喜您先呀!係咪婦科先有得驗血架?普通科驗孕都係用驗孕棒?

我諗普通診所都可以驗血?或者去家計會都得。
我上次M第一日係11月23日,醫生話計番依家係已懷孕4weeks
不過就乜都未睇到,只見到個卵巢,應該要下星期至見到胚胎

別墅

fat2342002 發表於 18-12-28 15:25
你好呀,恭喜您!打個招呼 :) 你出左懷孕證明未啊?

真係純屬意外,我頭痕緊之後啲考試呀、比賽呀點安排 (emoji)(emoji)(emoji)

未拎證明呀⋯⋯ 係咪求其睇個醫生都得?

我今朝老公返工前講佢知,佢趕住出門完全未傾過。
佢都呆左咁

複式洋房

啊係喇,記得要補充葉酸

別墅

imbearbe 發表於 18-12-28 15:38
真係純屬意外,我頭痕緊之後啲考試呀、比賽呀點安排 (emoji)(emoji)(emoji)

未拎證明呀⋯⋯ 係咪求 ...

我都唔知呀,一去就去婦科都照唔到,好似無乜意思。

複式洋房

太陽媽媽 發表於 18-12-28 15:32
我上次M第一日係11月23日,醫生話計番依家係已懷孕4weeks
...

請問先去拎左懷孕證明,然後拎去比政府及私家排產檢嗎?有冇幾多週先會出證明呀?謝謝

別墅

Nickybb121 發表於 18-12-28 16:49
請問先去拎左懷孕證明,然後拎去比政府及私家排產檢嗎?有冇幾多週先會出證明呀?謝謝
...

我都想知呢。。。

複式洋房

fat2342002 發表於 18-12-28 17:03
我都想知呢。。。

岩岩去左家計會驗孕,現在5week,開左證明比我去政府排,跟著問我係唔係家計會見醫生照超聲波,叫我8week去照,睇穩唔穩~

別墅

Nickybb121 發表於 18-12-28 19:32
岩岩去左家計會驗孕,現在5week,開左證明比我去政府排,跟著問我係唔係家計會見醫生照超聲波,叫我8week去 ...

我本來都想今收工去家計會但遲左收 (emoji)(emoji)
係咪就咁walk-in ? 我聽朝去...
我唔係食詐糊既話我同你應該差唔多時間

複式洋房

imbearbe 發表於 18-12-28 19:52
我本來都想今收工去家計會但遲左收 (emoji)(emoji)
係咪就咁walk-in ? 我聽朝去...
我唔係食詐糊既話我同 ...

Walk in可以呀,其實驗到條線有d淺,護士話都應該係懷孕,咁叫我去做初產檢
但其實我自己check到係13/12先排卵,應該2W,護士就計5w祝你好孕

複式洋房

太陽媽媽 發表於 18-12-28 15:32
...

我對上個次第一日都係11月23,嘻。。同你一樣呀,上星期驗到

複式洋房

拎左証明之後, 如果有精神仲可以開始報產前講座, 好多贈品送

複式洋房

咁請問應該幾時先開始去私家預約產檢呀?政府係味要1x週先有產檢架?產檢照超聲波係照肚皮定陰道呀?政府係味好冇照超聲波架?

大家係味都係政府私家兩邊睇架?太多問題,謝謝大家,祝大家好孕

別墅

其實大家初初幾星期有咩感覺?我除左下腹有輕微好似經痛既感覺就乜都無...
回想呢幾星期,踩單車踩上山頂、玩落山單車、係海游左千幾米... 血都捐左次。其實我都仲勁精神好好體力

係有幾日成日收工好攰涼都唔沖係梳化訓左...

複式洋房

imbearbe 發表於 18-12-28 22:21
其實大家初初幾星期有咩感覺?我除左下腹有輕微好似經痛既感覺就乜都無...
回想呢幾星期,踩單車踩上山頂、 ...

我都係有時會有m痛感覺,痺痺地咁

別墅

Nickybb121 發表於 18-12-28 22:20
咁請問應該幾時先開始去私家預約產檢呀?政府係味要1x週先有產檢架?產檢照超聲波係照肚皮定陰道呀?政府係 ...

我諗住公家私家都產檢。
已約1月18日照閃,希望夠大照到。

複式洋房

fat2342002 發表於 18-12-28 23:13
我諗住公家私家都產檢。
已約1月18日照閃,希望夠大照到。

請問咩叫閃呀

別墅

Nickybb121 發表於 18-12-28 22:20
咁請問應該幾時先開始去私家預約產檢呀?政府係味要1x週先有產檢架?產檢照超聲波係照肚皮定陰道呀?政府係 ...

私家可以約架喇,多人睇既都唔會咁快有期。如果私家醫生無所謂邊個既個人認為可以約8wk 後睇,太早都無咩睇,有時太早未照到閃閃(心跳)仲嚇親自己!太早會照陰超,過左8wk 通常照肚,但都係醫生決定。同埋睇你想私家定政府生,私家生就要爬下文睇下邊個好同價錢o岩budget。

政府產檢通常都係1x week 可以度頸皮先做第一次。好少少既例如瑪麗就會早少少見一次先,但唔會照任何野,非常無聊。。。跟住每次產檢都唔會照超聲波(度頸皮同照結構除外)。照結構(睇bb 器官發展)政府通常都無得做(我係瑪麗佢就有期比我)要自己出去做。

我有兩邊睇因爲我同c6都係淆底獸見唔到阿B唔安樂,但我身邊都有好多朋友只係去政府產檢都無事~

複式洋房

mapamia 發表於 18-12-29 09:51
私家可以約架喇,多人睇既都唔會咁快有期。如果私家醫生無所謂邊個既個人認為可以約8wk 後睇,太早都無咩 ...

多謝你咁詳細解答呀
請教一下你,我去左家計會驗孕,護士開左張驗孕結果陽性既證明比我,係味唔可以拎去約產檢呢?
家計會有個一次性的早期懷孕評估做,8週做,照超聲波睇有冇流產風險同提供懷孕資訊,到時開懷孕證明。做唔做好?定直接約8週後到私家做第一次產檢?
謝謝

首頁

尾頁

跳至