懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有冇人去過威爾斯xray部,係唔係照結構?照成點同流程係點㗎?

大宅

照結構唔係用x Ray, 係用超聲波
係返婦產科嗰層照

大宅

maggi-sauce 發表於 18-12-27 12:51
請問有冇人去過威爾斯xray部,係唔係照結構?照成點同流程係點㗎?

唔係 xray孕婦唔照得架 有幅射都唔好 照結構都係係肚到照 照翻啲器官 照下手腳指 確保發育ok

別墅

maggi-sauce 發表於 18-12-27 12:51

我24號照完 佢入面仲有好多間房架 15-20房應該係超聲波房 一去到 登記 之後佢會叫你去15號房 果度有個嬸嬸會叫你去一次洗手間先 跟住等叫名 我果日係一個新手醫生照 唔熟手 全程一句野都冇講過 搞到我好緊張 又唔比問野 (因為入去嗰陣時講明話要照晒先可以問嘢)玩左成個鐘 都搞唔掂 仍然一句說話都冇講 我老公忍唔住開聲問 醫生:大致上冇有問題呀 佢話等陣先 之後有個熟手姑娘黎 好快手咁重覆佢ga動作 再照一次 因為比玩左成粒鐘 我好急尿 去完洗手間再照第二次 照完 佢只係比我地睇左BB 頭 手 腳 心跳 男女 都冇講 話唔肯定 跟住就話等覆診見醫生睇報告

複式洋房

回覆 wing720 的帖子

咁都幾求其啵~你有冇book私家再照丫?我嚟緊2號會去X-ray部做超聲波,唔知洗唔洗私家再照?

別墅

wing720 發表於 18-12-27 14:20
我24號照完 佢入面仲有好多間房架 15-20房應該係超聲波房 一去到 登記 之後佢會叫你去15號房 果度有個 ...

唔係呀嗎 我黎緊31號都去威爾斯照結構呀

複式洋房

回覆 LemonK 的帖子

你係唔係去2樓照呀? 2樓我聽返去照過嘅jm講話幾仔細。

別墅

maggi-sauce 發表於 18-12-27 14:30
回覆 wing720 的帖子

咁都幾求其啵~你有冇book私家再照丫?我嚟緊2號會去X-ray部做超聲波,唔知洗唔洗私 ...

冇book 呀 我3號見醫生 睇下佢點講先 我怕到時冇位(emoji)(emoji)‍♀️

珍珠宮

唔係啊,孕婦係唔可以照xray,有輻射

複式洋房

回覆 RubyYu07 的帖子

我有個結構期係起X光部嗰度照超聲波,依家想問吓有照過嘅jm,嗰日照會唔會即時知結果?佢會唔會即時同我講返個情況?

別墅

我都係在威爾斯x光部照超聲波結構
佢個部門係 「x光部」
但照既係超聲波黎

去x光部嗰d應該係唔駛錢
通常係高齡/雙胞胎/有問題/有肌瘤
會免費有得送照結構 (去x光部)
情況同你一樣

至於話去婦產科照結構嗰d
唔清楚佢哋係咪俾錢照
去李嘉誠大樓嗰d我所知係有醫生續part講好似私家照咁

我問過健康院姑娘話如果佢送左x光部結構我仲駛唔駛出去照
健康院姑娘就話唔駛有問題唔會唔講

別墅

cherrylee1105 發表於 18-12-27 20:41
我都係在威爾斯x光部照超聲波結構
佢個部門係 「x光部」
但照既係超聲波黎

我去x ray部照時都情況一樣
我老公有睇住個mon話個姑娘有續個器官度
再打kidney呀呢d記號
照唔到bb個口佢幫我反身轉來轉去照個口
唔會有咩服務,但佢要做既基本上做哂
照完只講句「冇特別」同只係俾我睇左個心臟
因為下個星期見醫生會分析報告

我預左免費唔會有好服務所以就預計之內

洋房

威院X-ray部既15-20號房照超聲波。上次係一個護士長幫我照,佢會照哂所有器官同頭手腳,度大小。而個人認為同私家分別係,私家會照埋心臟照構,心漏症,腦幹,主要血管,其他大致無咩分別。
如果無照過私家都覺得政府ok,有比較就肯定私家好好多

首頁

尾頁

跳至