自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我媽媽最近發現肺有腫瘤4cm 到1月3日再打顯影劑再睇下係來咩? 係咪好大機會係肺癌?醫生話暫時當肺炎來醫 只係打左擴生素

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

幾時知報告

男爵府

2019新春慶豚圓

fanay 發表於 18-12-27 15:08
我媽媽最近發現肺有腫瘤4cm 到1月3日再打顯影劑再睇下係來咩? 係咪好大機會係肺癌?醫生話暫時當肺炎來醫 ...

醫生有無建議做PET CT?

上網睇過PET CT可以CHECK到係咪CANCER...

祝福你媽媽無事

水晶宮

2019新春慶豚圓

大宅

Pollyowen 發表於 18-12-27 15:10
幾時知報告

1月3先再照 都要照完幾日先知

大宅

hahating1984 發表於 18-12-27 15:13
醫生有無建議做PET CT?

上網睇過PET CT可以CHECK到係咪CANCER...

無丫 醫生只係話打顯影劑 我都吾知咩來

公爵府

2019新春慶豚圓

我媽媽最近發現肺有腫瘤4cm 到1月3日再打顯影劑再睇下係來咩? 係咪好大機會係肺癌?醫生話暫時當肺炎來醫 ...

未必,可能真係肺炎。

祝早日康復。

男爵府

我老爸都係,8月時發現4.5CM, 政府醫生幫佢做左抽組織,但又抽唔到有癌細胞,但又話雖驗不到但佢地認為九成九係,建議做手術/微創,寫左REFERRAL去私家做PET CT, 去左仁安$10400(要先預約).
期間我帶左老爸去睇私家醫生,佢建議老爸去私院抽多一次組織,因為私家醫生會抽好幾個位置,如果PET CT照到癌細胞已擴散就做手術也可能不必,GUM抽組織就可以驗到是哪種CANCER,醫時知道用什麼藥....PET CT明天有結果,後日去私家覆診.

大家遇事處事,盡力照顧老人家,不要太担心

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

祝福你媽媽無事

大宅

pigmei 發表於 18-12-27 15:28
我老爸都係,8月時發現4.5CM, 政府醫生幫佢做左抽組織,但又抽唔到有癌細胞,但又話雖驗不到但佢地認為九成九 ...

甘我而家只可以等 我媽媽本身又有腦退化 今次係因為腦岀血而入院 點知又check到個肺有事 同埋醫生話腦萎縮都勁 唉 我媽咪先得57歲

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

fanay 發表於 18-12-27 15:47
甘我而家只可以等 我媽媽本身又有腦退化 今次係因為腦岀血而入院 點知又check到個肺有事 同埋醫生話腦萎縮 ...

有幾樣病,GUM唯有跟醫生們指示了,盡力而為,不要諗太多,有好多野不是由自己控制的

大宅

珍珠宮

fanay 發表於 18-12-27 15:23

無丫 醫生只係話打顯影劑 我都吾知咩來

我生過肺癌,打顯影劑係照CT, 你可以睇吓下面倏link:

https://www.facebook.com/179179469403545/posts/280832465904911/

祝你家人大步㰖過!做左test先,唔好諗太多。

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

公爵府

回覆樓主:

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊