自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

mandy952 發表於 18-12-28 00:59
能力係可以培養出黎,小學階段好睇父母家庭嘅支援,尤其中間及中上資質嗰批,最叻嘅係去邊都叻,但自己嗰 ...

所以樓主個 case寧願讀津小,唔換樓,慳返幾千學費額外培養,係小池做大魚 小朋友自信心強好多,對升中幫助會更加大。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

琥珀宮

pizzafat 發表於 18-12-27 20:46
一家三口依家住緊400實尺兩房單位,黎緊小朋友會試考直私,如考到心儀嘅私校要$5000學費up,加埋其他開支$1 ...

直私除學費外,其他開支同官津差不多,計其他開支都多5000不合理

讀陳守仁,學費平,好少雜費,更是一個月幾千攪掂!

不過既然經濟普通,就不要換樓了,除非大跌有平貨

男爵府

開心吸收勳章 DHA勳章

mother904 發表於 18-12-27 21:37
直私。
如果只係大一百呎,我覺得犯不著搞咁多野,寧願多d清垃圾,少d傢私好過,何況樓價而家下行,等耐d分 ...

認同

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

考到一定比佢讀。

樓遲d可以再買,寧願慳自己都唔會慳子女教育。

大宅

好多謝大家寶貴意見,係嘅其實如果小朋友有幸考到,應該係讀書行先

其實屋企係有一啲儲備,但始終人到中年,又唔係鐵飯碗,兩樣一齊做就吃力啲,儲唔到錢無咩安全感,所以先想二揀一

公爵府

回覆樓主:

考到先搬,再講陳守仁學費咁平 ,到時可以兩樣同時進行

子爵府

pizzafat 發表於 18-12-27 21:12
我就係驚咁,雖然話叻去到邊都讀到,但如果係平平嘅,就入到一線小學,就算考到中下游,都仲有機會上到ban ...

攪清楚,中下游去band1中唔係guarantee入大學。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

睇筆直,考平嘅直私。考到就搬+讀

伯爵府

考左先算啦

考到咪揀讀書,考唔到咪換樓囉

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Ytfc 發表於 18-12-27 22:36
可唔可以講多啲點解?

我非常贊同
我兩個讀龍校直資,小一二無考試,小三四考中英數,小五六考中英數常音,但本身已有唔錯嘅英中直上所以唔太在乎分數(唔錯嘅意思係50%入三大)
基本上6年都係愉快渡過

我姨甥讀「一分也不能少」嘅官校,係年頭中尾都不能鬆懈,日日都要溫習

珍珠宮

pizzafat 發表於 18-12-28 10:27
好多謝大家寶貴意見,係嘅其實如果小朋友有幸考到,應該係讀書行先

其實屋企係有一啲儲備,但始終人到中年 ...

直私學習環境大多優勝,家長亦普遍較重視教養,我會支付教育先。

公爵府

如果一條龍都有得諗,只係小學就要諗清楚。
無論官津直私,甚至國際學校都有好同唔好。有晒offer 先再考慮其他嘢,包括自己財力能否支持12 年。聽過一d case 因家庭財政要轉返官津學校嘅都好難。

男爵府

回覆樓主:

理性分析:
400同500呎分別唔大,一家3口住2房都好足夠,換大d既動力唔係太大,清d雜物可能已經有100呎寬敞空間。

換樓借多100萬,都係每月供多$3600度(依個駛費我覺得唔多,但值唔值就睇你係咪好需要依100呎空間)
供小朋友讀書$5000加雜費,$1萬,
total13600,
2樣做齊已經話無錢儲,
即係依家你地每月可儲萬三至萬五蚊,
比小朋友讀津校再加補習會鬆動好多

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

教育先行

男爵府

睇餸食飯。
以樓主所講,換大100呎,真心覺得分別不算大,但裝修、傢具、搬家,仲有一買一賣律師厘印按揭手續,全部都是錢,不太化算。

又以樓主所SFA、TSL兩間,固然是不錯私校,但弊在升中沒有保證。老老實實,我有親戚小時讀SFA,升中叫做大費周章後考了band1尾中學,但是結果亦考不上大學。

如果小朋友考到好學校而升中一條龍,例如神校DXS、SPCC,或蔡繼有果D,一定供!
如果換樓,則不如考慮供另一層,將來小孩有個安樂窩。
但是,如果是我,會選不變應萬變。
小學官津,一樣有小朋友叻,升中考入直資神校的,到時你一樣要供。

男爵府

一家三口依家住緊400實尺兩房單位,黎緊小朋友會試考直私,如考到心儀嘅私校要$5000學費up,加埋其他開支$1 ...

如果係我一定揀比小朋友讀書,錯過左返唔到轉頭,換樓第日都可以有機會,況且不是無地方住。

男爵府

我會揀換樓. 直私唔一定比津校好.

用戶要求終止服務

考到就讀,比個天決定......

大宅

小朋友讀書最重要,如果係讀直私中學,俾多少少已經可以去英國讀喇!

侯爵府

陪月勳章

不動﹐
考到先再諗。

唔係你話考就考到。

首頁
23456...7

尾頁

跳至