自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

今次阿仔啲濕疹發得比較 嚴重 ,所以醫生要阿仔食類固醇藥,話份量好低喎,但我唔多想阿仔食, 始終仲係發育期,唔知會有咩影響?
有冇過來人可以分享吓?

珍珠宮

回覆樓主:

睇下要食幾耐?如果短時間分量又少,影響好輕微,不過要依足醫生指示食藥,不能食下停下,也不能自己未經醫生同意去自行停藥。
如果長期食又份量大,會出現胃口大咗,脂肪上晒面會面圓圓,可能夜晚較難入睡,最大問題係會影響骨質,不過注意額外補充返鈣質都唔大問題。
我食緊類固醇,但並非因為濕疹。
我並非建議應唔應該去食,只係分享下隻藥嘅情形。

子爵府

wan_sosin 發表於 18-12-28 01:31
睇下要食幾耐?如果短時間分量又少,影響好輕微,不過要依足醫生指示食藥,不能食下停下,也不能自己未經醫 ...

我就是驚有副作用

大宅

我個人覺得西醫對濕疹無乜用

珍珠宮

NokNokB 發表於 18-12-28 01:41
我就是驚有副作用

副作用就一定有,可以講但凡西藥都有副作用,差在有幾大,得失要衡量下,但通常當停止用藥之後,一般副作用都會減退,並非永久,尤其只係短時間用藥。
可以的話嘗試尋求其他治療方法或試下睇多個醫生,但如果真係嘗試食類固醇就必須聽醫生意見,不能見到身體似乎有些唔妥就自行停藥,要同醫生商量,因為開始食類固醇不難,但要停藥是要慢慢減少份量,不能話停就停,醫生亦必須緊慎用藥。適當使用類固醇對某些疾病係有幫助,但因為副作用頗大,掌握唔好才會有問題。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

考慮問吓另一位醫生意見

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主

抗生素我女4個月時食過,因濕疹好嚴重,醫生開俾佢,我都唔想俾佢食,冇辦法,依家阿女有時候吹北風,塊面仔起濕疹,我都會同佢揸類固醇

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

NokNokB 發表於 18-12-28 00:26
今次阿仔啲濕疹發得比較 嚴重 ,所以醫生要阿仔食類固醇藥,話份量好低喎,但我唔多想阿仔食, 始終仲係發 ...

查都有後遺症,何況食?
醫生無辦法自然叫你加量
再唔得會叫你用抑压免疫力嘅薬,然後係抗癌類嘅藥,總之就禁住唔俾佢发

究竟係真濕疹?定類固醇依賴令情況越嚟越差?你要研究下

用戶要求終止服務

NokNokB 發表於 18-12-28 00:26
今次阿仔啲濕疹發得比較 嚴重 ,所以醫生要阿仔食類固醇藥,話份量好低喎,但我唔多想阿仔食, 始終仲係發 ...

如果你係睇皮膚專科醫生(不是皮膚碩士個d)叫你食,咁就會食。如果係皮膚科叫得你食,應該係好嚴重。你都無謂問bk(雖然呢度d jm可能仲叻過醫生),個仔係你既,其他人講完完全不用負責。

如果你係睇家庭醫生或兒科醫生開俾你食,我會叫佢俾轉介信去睇皮膚科先(政府排到2022).俾少少錢睇私家先。

好耐之前有jm分享過,嚴重濕疹,唔聴醫生指示,信營養師做乜食乜,最後破損導致皮膚細菌感染,入埋院吊抗生素執返一命。

珊瑚宮

回覆樓主:

要自己決定了, 有人讚成, 亦有人反對。
之前有位JM出post話佢係類固醇反彈, 係嚴重過濕疹發, 可以search post睇

用戶要求終止服務

NokNokB 發表於 18-12-28 01:41
我就是驚有副作用

多年前有單新聞
有一個中醫醫將高質量類固醇放入中藥
人人以為中藥夠天然安全又好返晒
結果呢班學生去做身體檢查發現唔識高
先被人揭發

上年都有一單類似,放係藥膏入面。

有冇嚴重副作用(所有藥都有副作用),分別就係在於你正確使用,定唔正確使用!

子爵府

cbeyond 發表於 18-12-28 08:58
要自己決定了, 有人讚成, 亦有人反對。
之前有位JM出post話佢係類固醇反彈, 係嚴重過濕疹發, 可以search po ...

我就是聽見過 食類固醇之後反彈,所以現在好矛盾,唔知食定唔食

男爵府

回覆樓主:

我只講我經驗。我食類固醇係work既。我曾有嚴重濕疹,發全身除咗個頭。塗咩都唔好亦有睇中醫。最後聽一個醫生講食類固醇好番,我跟足醫生指示食。無自己食下又唔食。大概食咗三個cycle。醫生見三個月無發就停。一年後番發,再食二個cycle。之後二年再來,再食一個cycle, 從始無發啦。

副作用食緊會有,我係失眠。好番之後,副作用亦會減退。我自己就無其他副作用啦。

珍珠宮

NokNokB 發表於 18-12-28 09:09
我就是聽見過 食類固醇之後反彈,所以現在好矛盾,唔知食定唔食

佢哋應該係塗,唔係食喎,你可以再研究下

同埋似乎有D係自行停藥

珍珠宮

回覆樓主:

我而家都仲食緊類固醇,醫生每3個月同我減一個份量,慢慢減到可以唔食,我最初食嘅量算大,所以副作用都明顯,現在減了一半有多後,副作用已見到減少了。我有每日飲奶補充返鈣。暫時情況係咁

禁止訪問

伯爵府

debode 發表於 19-1-3 20:15
要睇個份量同食幾耐,事實上食得多真係唔好,所以我情願俾小朋友食中大嗰隻濕X清,慢慢清啲濕疹同止痕 ...

濕X清 我仔食左半年、冇好。不過都冇嚴重

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

2018復活節勳章

每個人情況唔同,一定要食類固醇先救到命就一定要食

珍珠宮

回覆樓主:

如果份量輕,又由醫生處方,唔怕㗎!佢濕疹咁嚴重,任由皮膚發炎傷害到皮膚組織,後果仲嚴重,食啦

首頁

尾頁

跳至