懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

生小朋友真系十級痛 ..
我系第一胎 預產期系12/28 女女準時出世

- 12-27號朝早六點見陣痛 大約十分鐘一次 每次30秒左右 ( 陣痛會覺得成個 下盆怨怨痛同埋急大既feel )
各位朝早陣痛既媽媽們 如果唔系痛得太西利就食埋野先入院吧⋯⋯
- 9點鐘入院 要去左A7同左啲姑娘講咩事入院 有見紅陣痛穿水就即刻入去收症房檢查
( 7仔對面登記入院 )
已經痛到6-7分鐘一次 檢查一度都未開 宮頸開始軟

- 入到去病床姑娘會比部bb 心跳機你放系肚到 聽心跳同陣痛 比多個制你禁bb幾時郁 有郁就禁
此時已經非常肚餓 陣痛有去大既感覺 坐系廁所系令我最舒服既做法

- 過完探病時間 已經去到五分鐘一次陣痛
去廁所有帶血啫喱狀物體出現 即換番特長衛生巾同姑娘講見紅 佢地要收集 第一次見紅時間

- 到左夜晚九點半 先系地獄既開始 陣痛愈黎愈密 姑娘檢查開四度可以入產房等 即刻打比bb爸爸入院陪產
(屯醫陪產只要入產房前同姑娘講好就得 )
途中有坐波波同用止痛氣 因為忍唔到痛有試過叫姑娘幫我人手穿水 穿唔到

大宅

- 1點鐘左右已經痛到三分鐘一次 止痛氣已經無用
而我又好似去大甘勁用力 姑娘叫唔好用力
我之後都後悔 女女出左世有個子宮痕系到..
姑娘話會散番 但見到心痛 媽媽忍到就忍痛啦

- 之後女女比我用無情力逼左落到勁低盤 人手穿水
姑娘都手忙腳亂叫我唔好用力住 未鋪好野 忍住痛先

- 最後忍唔住啦⋯⋯ 用力又用力之後女女準時預產日出世
然後諗第一樣野居然系我好舒服唔痛了
抖左陣抱佢飲奶 同老公氹左佢一陣就番左房
番到產後房仲要餵多次奶 之後就可以休息下啦...

原諒我呢個岩岩生完既媽媽 記性唔太好..

複式洋房

恭喜晒~~
但咩叫子宮痕?

大宅

Moksfamily 發表於 18-12-28 07:45
恭喜晒~~
但咩叫子宮痕?
聽姑娘講話系我用力既時候bb頭仔卡住左所以有條痕系到 佢話會遲下會消

男爵府

ying95 發表於 18-12-28 06:39
我之後都後 ...

恭喜您,其實第一胎已經做得好好!媽媽好叻

大宅

ying95 發表於 18-12-28 06:29

恭喜媽媽!

我都係屯醫,想問下你覺得整體如何?
醫護人員友善嗎?

大宅

jamboo_ash 發表於 18-12-28 12:25
恭喜媽媽!

我都係屯醫,想問下你覺得整體如何?

由產前病房到產房到而家產後我都覺得啲姑娘同姐姐都好好人 ..
可能今日太多人生b系忙左小小 ..

洋房

我之後都後 ...

謝謝你既經驗,下年我都係屯醫生

民房

恭喜曬呀,想問下淨係生的過程用左幾長時間

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

我之後都後 ...

恭喜

洋房

我之後都後 ...

恭喜 知唔知道屯院食緊咩奶粉?

複式洋房

幸福家 發表於 18-12-29 10:33
恭喜 知唔知道屯院食緊咩奶粉?

我朋友11月2x號生 屯門醫生果期食緊雪印

複式洋房

我之後都後 ...

恭喜媽媽。我黎緊2月都係屯門醫院生 聽到你咁講我都安心晒

複式洋房

clarekok 發表於 18-12-29 12:07
恭喜媽媽。我黎緊2月都係屯門醫院生 聽到你咁講我都安心晒

恭喜(emoji)。你2月幾生,我都2月中生

複式洋房

Kit_ting 發表於 19-1-1 22:28
恭喜(emoji)。你2月幾生,我都2月中生

謝謝你。我預產期係2月20阿 到時可能會見面撞到

複式洋房

clarekok 發表於 19-1-1 22:31

可能呀,不過唔知點認,我4號返湖康產檢

複式洋房

clarekok 發表於 18-12-29 12:05
我朋友11月2x號生 屯門醫生果期食緊雪印

唔知2⃣️月會唔會仲係雪印

複式洋房

clarekok 發表於 19-1-1 22:31

我2月18想入但搵唔到呀,私聊覆唔到

男爵府

恭喜你!!
我女4年前都係同一日12/28係屯門醫院出世

複式洋房

Kit_ting 發表於 19-1-1 23:01
我2月18想入但搵唔到呀,私聊覆唔到

好近日子阿我地 但點解會覆唔到咁奇怪嫁?

首頁

尾頁

跳至