自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Heayor 發表於 18-12-29 01:13
有問題想請教大家
上年結婚,新年已跟足男家到處拜年,返左一日女家聚會,只見到自己家人,其他親戚已經拜 ...

由老公講會好D,老公開口同奶奶講你大住肚乃年費事四圍去,難得初一團拜一次見晒。

我自己為例,我女家每逢初一所有親友到齊,我同老公講你想分幾次去佢地家還是初一團拜你決定,之後返去同奶奶講每年初一去外家,初二在奶奶度

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bulubulu 發表於 18-12-29 11:09
爸爸早幾年過身,媽咪比較西化,已經從簡,中國人,尤其尊卑、禮數,要小心處理,唔係你想點就點 ...

我家到現在,新年都保存呢嗰向長輩跪地拜年嘅習俗。

子爵府

我都有類似既煩惱 兩邊都唔可以得失....上年第一年結婚,我係男家過年30同初一,初二先返大陸搵我d親戚 ,今年就掉轉,我諗住梅花間竹咁

翡翠宮

回覆樓主:

大住肚,比我邊度都唔會去!我唔會分男女家,邊日得閒d,邊個約期先就去果度

男爵府

2019新春慶豚圓

大力大力 發表於 18-12-29 08:28

x 2
大力哥,咁可唔可以叫女婿企係外父外母嘅角度諗。 點解只是要體諒62 99感受 唔使體諒外父外母感受?

不過, 我都覺得大住個肚初一迫上大陸就可免則免。 我自己就好怕呢d日子同人迫。

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

siulili 發表於 18-12-29 13:32
大力哥,咁可唔可以叫女婿企係外父外母嘅角度諗。 點解只是要體諒62 99感受 唔使體諒外父外母感受?

不過, ...

其實中國習俗,初一是回夫家的~

正如另一位jm講,如果老公可以講得掂99,咁便放心回去~

如果一直夫家加那邊關係好,一次半次相信他們能體諒的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2019新春慶豚圓

到時個肚幾多個月先? 如果好大就危險d

我一向年年新年都會返大陸拜年,大肚嗰年都冇返,自己決定既,只係4、5個月肚

大宅

其實想問下點解有甘既思想 好聽d就係尊重男家 但我覺得你好似有點兒另到自己好卑微甘 你想反咪反囉 好好地講一聲 最緊要照顧到個肚同自己安全反來咪得囉 好多人逼又一係早d反定2日反上去或者包架車車你上去 甘唔使甘逼

子爵府

回覆樓主:

等老公講,你自己千奇唔好開口,同埋只係通知,唔係選擇

男爵府

2019新春慶豚圓

大力大力 發表於 18-12-29 13:48

我當然知道傳統啦 但今時今日又唔係咩封建時代 大家都係互相遷就互相體諒架啦。 咁年年咁多人出埠旅遊 呢d人全部不孝咩?

以我自己為例 初一男家有邊度一定要去嘅就去 晚上一定去我娘家。 有時一日走哂香港九龍新界,最遲出現在娘家嘅通常係我。 並唔係掙初一 而係一次過所有/大部分親戚見哂 派哂利是 見唔到就放係阿媽度代派,唔使去呢家去果戶咁多嘢搞。 咁個假期真係可以休息下 約下自己朋友或去下旅行。

有時聽d朋友真係初一拜年拜到初七,聽見都怕。

珍珠宮

既然只係結婚一年,更加唔好做壞規矩,一於確立返自己地位。同老公講話想返女家,有意見只限兩口子商量,絕對唔會奶奶想點就點

翡翠宮

鄉下亞婆見得一次得一次。
玩具萬歲!

翡翠宮

自己想去就去。不过小心為上
玩具萬歲!

大宅

2019新春慶豚圓

大力大力 發表於 18-12-29 13:48

見你上一個回覆話男人要養妻活兒辛苦,
但我覺得年代唔同,而家分分鐘老婆搵錢多過老公,
但照顧小孩同煮飯家務普遍大家都覺得係女人責任,
仲要keep住唔好做黃面婆,女人都非常辛苦,
如果一個大肚婆想初一見下娘家都話要睇奶奶意見(樓主唔係concern安全而係傳統)
咁其實我覺得樓主好慘。
如果我將來奶奶敢阻我我會問佢比左幾錢佢個仔娶我買起我?

翡翠宮

見自己亞嫲同見自己喜爱的親戚最開心
玩具萬歲!

男爵府

我反而擔心你大住個肚新年去迫過關比較危險
一陣有咩唔舒服就麻煩,新年又冇醫生睇
想清楚呢點

複式洋房

2019勳章

Heayor 發表於 18-12-29 01:13
有問題想請教大家
上年結婚,新年已跟足男家到處拜年,返左一日女家聚會,只見到自己家人,其他親戚已經拜 ...

好多謝大家既意見 更加清楚知道點做 多謝你地呀(emoji)(emoji)(emoji)
在此統一回覆
上去車程其實一個小時炸(emoji)(emoji)
有回覆講得好岩 其實可能結婚時 我媽交帶落 聽奶奶話 知佢唔係咁易話為咁 所以盡量避免得失佢咁 所以卑微到 冇左自己咁 因為今年搬左出黎 少左接觸 廢事佢覺得好似冇左個仔咁 我地關係表面好和諧 其實係我忍讓佢 唔會同佢有衝突 只會同老公呻。可能同我性格有關
去到新年 六個月。咁岩姑仔 新婚完 新年將會去渡蜜月 我又顧左佢感受 驚佢同一年都冇人拜年 遲下講野又有骨咁
有位jm話 梅花間竹咁 我都有諗過咁(emoji)(emoji)
上年年三十去到年初三都去晒男家 只係初四五返左鄉下

男爵府

2019新春慶豚圓

Heayor 發表於 18-12-29 17:25
好多謝大家既意見 更加清楚知道點做 多謝你地呀(emoji)(emoji)(emoji)
在此統一回覆
上去車程其實一個小 ...

年三十至初三都係男家? 你咪做壞規矩。 計規矩初二係返娘家食開年飯架。

想兩邊都滿足到就 初一一早去99度 食埋午餐再和娘家上大陸, 叫娘家就下你坐下午車可以嗎?

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

嫁咗人唔等於賣斷俾男家!會客氣通知99一聲,如果佢唔高興,大家少見少聚囉
一〉有請 Top 1 wcpcelia 小姐不要點評我喇, 謝謝合作啊! 二〉好討厭"打招呼"尼個動作會令人超級討厭你~

侯爵府

就得一年就唔到一世,想返娘家就同老公講,
搵個機會客客氣氣同奶奶講。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊