自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有問題想請教大家
上年結婚,新年已跟足男家到處拜年,返左一日女家聚會,只見到自己家人,其他親戚已經拜過晒了
依家懷孕,想新年見齊女家人(平時少聚會 一年得新年同清明最齊人,清明個肚大到就生得 想俾家人見下 開心下)
女家要初一先齊晒人,全世界唔同地方返晒大陸探呀嬤,今年想試下同奶奶講下呢個情況年初一返大陸,但又驚佢唔知點諗,請問大家應該點開口會好d?驚得罪奶奶 以後難相處
定係嫁左俾男家人,唔洗指意有呢個諗法?因為男家人平時大時大節都會聚會,一年見好多次,女家真係少d 所以先會咁打算,有咩唔岩,請賜教,細路女唔識世界,感謝!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

回覆樓主:

你問左老公意見未?佢ok的話叫佢同佢媽咪講比較好

男爵府

回覆樓主:

如果係我,想返就返,唔會問,(emoji)會通知一聲我年初一會返媽度

琥珀宮

畀面勳章

大肚返大陸會唔會冇咁好?

大宅

叫老公開聲應該ok,講明下年bb出世唔會返大陸迫,奶奶會明只此一次。
初一過關好多人,你大住個肚,如果我係你奶奶都會怕你迫,諗定到時點答。
多口講句,唔好話拜過哂,通常拜係指拜另一樣野⋯⋯

珍珠宮

如果係香港我覺得無所謂,但你大住個肚返大陸牙煙左d,我係奶奶都唔想。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

大肚/初生BB 可以嘅都唔會返大陸。

男爵府

Heayor 發表於 18-12-29 01:13
有問題想請教大家
上年結婚,新年已跟足男家到處拜年,返左一日女家聚會,只見到自己家人,其他親戚已經拜 ...

想番就番,你父母又唔係將你賣左比男家。不過你大肚番大陸就諗過先囉,多人危險。

複式洋房

家文 發表於 18-12-29 01:17
你問左老公意見未?佢ok的話叫佢同佢媽咪講比較好

略帶一提咁 要再深入傾下

複式洋房

HaTsang 發表於 18-12-29 01:26
如果係我,想返就返,唔會問,(emoji)會通知一聲我年初一會返媽度

好霸氣呀 師姐(emoji)(emoji)我都想學你一成

複式洋房

kaman0617 發表於 18-12-29 07:00
想番就番,你父母又唔係將你賣左比男家。不過你大肚番大陸就諗過先囉,多人危險。
...

之前d飯局 夫婦兩人未能同時出現 奶奶會覺得要同步出現咁 好似骨子裡有d傳統。其實我諗緊 各自分開去 又唔會話搶左佢個仔咁

複式洋房

mcs74 發表於 18-12-29 02:31
如果係香港我覺得無所謂,但你大住個肚返大陸牙煙左d,我係奶奶都唔想。
...

因為呀嬤都九十幾 老人家見一次見一次
所以想返一返。有屋企人護住 應該唔洗擔心

複式洋房

littleyen 發表於 18-12-29 01:44
叫老公開聲應該ok,講明下年bb出世唔會返大陸迫,奶奶會明只此一次。
初一過關好多人,你大住個肚,如果我 ...

長知識了 多謝提醒

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

littlesister 發表於 18-12-29 01:37
大肚返大陸會唔會冇咁好?

x 2

初一禮貌上應該到夫家由其第一年,生咗之後再見也一樣吧~

要反過來想, 當自已係是夫家的62/99 ,便應該知道怎樣決定了~

子爵府

回覆樓主:

初一幾點返?可以的話先上一上男家才返大陸咁會好D,大家係擔心你辛苦。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

(Samantha) 發表於 18-12-29 02:40
大肚/初生BB 可以嘅都唔會返大陸。

同感

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

首先,初一返大陸勁多人喎,你仲大肚,好危險,
正常都唔會放心,
返女家問題,同老公先傾,叫老公問下奶奶意見,
有啲嘢經老公講好過自己直接同奶奶講

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

MsBusy 發表於 18-12-29 08:39
首先,初一返大陸勁多人喎,你仲大肚,好危險,
正常都唔會放心,
返女家問題,同老公先傾,叫老公問下奶奶 ...

對,叫老公試探一下奶奶口氣先~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Heayor 發表於 18-12-29 07:36
之前d飯局 夫婦兩人未能同時出現 奶奶會覺得要同步出現咁 好似骨子裡有d傳統。其實我諗緊 各自分開去 又唔 ...
你都話99有啲傳統,仲各自分開去?
新年都係齊齊整整嘛,點會各自去?
仲要初做人新抱,
千祈唔好添呀,大家溝通下先啦

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

MsBusy 發表於 18-12-29 08:45
你都話99有啲傳統,仲各自分開去?
新年都係齊齊整整嘛,點會各自去?
仲要初做人新抱,

初一自己大住個肚返咗娘家,只有老公一個人出席夫家聚會,真係不是那麼好~

恭喜烁快做人媽咪了, 人長大了便要懂得輕重,以後要教孩子~

要做好每一個角色,老婆/女兒/家嫂/媽媽........係要有所犧牲的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至