親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

大宅

嬉水媽媽 發表於 18-12-29 06:30
香港沒有直飛哈爾濱的飛機,不然就要到深圳機場,深圳直飛價錢也要得三千尾四千頭,深圳坐飛機再轉機可以平 ...

另想講講我們的衣服穿搭和天冷注意事項,有需要的可以參考參考:

每一大人細路在約零度青島(青)、約負十度瀋陽(瀋)、約負二十度哈爾濱(哈)基本裝備如下:

上身
1. U你高 heat tech 底衫(青、瀋、哈)
2. 衛衣 t-shirt(青、瀋、哈)
3. 抓毛外套(青、瀋、哈)
4. 薄羽絨 (哈)
5. 花園街兩件套雪褸(防風褸一件,抓毛外套)(青、瀋、哈)

下身
1. U你高 heat tech (青、瀋、哈)
2. 打底褲(青、瀋)
3. U你高一般厚身褲(青)
4. 淘淘加厚加絨褲(哈)
5. 淘淘雪褲(瀋、哈)

大宅

嬉水媽媽 發表於 19-1-5 08:12
另想講講我們的衣服穿搭和天冷注意事項,有需要的可以參考參考:

每一大人細路在青島(青)、瀋陽(瀋) ...

配件:
1. 冷帽 (青、瀋、哈)
2. 冷手套 (青、瀋、哈)
3. 頸巾 (本身連頸已包到實,都係需要時用)
4. 滑雪手套 (瀋、哈 - 滑雪玩雪時用)
5. 雷軍帽連口罩 (哈)
6. 暖手包 (瀋、哈)
7. 雪鞋 (瀋、哈)
8. 凡士林 (天氣很乾,風打到臉上刺痛,出門前會搽在臉上,當保護膜,又會用口罩遮臉防寒防涷傷)
9. 相機手機 (蘋果手機要帶尿袋、還有暖手包暖住,不然容易死機。新買相機CAN NO 無死過機,影滑雪D雪飛起好正)

如之前沒有家裡以上裝備,未出發真係先打50大板。

大宅

嬉水媽媽 發表於 19-1-5 08:12
配件:
1. 冷帽 (青、瀋、哈)
2. 冷手套 (青、瀋、哈)

執拾物品時,看到淘淘賣家這張單張,去哈爾濱的朋友,可以參考參考。

感謝大家支持閱讀,有機會去旅行再分享。

子爵府

回覆樓主:

謝分享,很詳細的遊記
帶細路去咁凍地方,其實幾挑戰。
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

大宅

Betty媽咪 發表於 19-1-5 10:01
謝分享,很詳細的遊記
帶細路去咁凍地方,其實幾挑戰。

謝謝支持!

帶夠衫(覺得帶唔夠就買啦,哈哈哈)做足準備就ok。

我地全程成日小朋友問涷唔涷,有無唔舒服。佢地次次都話唔涷,可能因為佢地成日又跑又跳又玩,但我反而擔心佢地出汗底衫濕著涼,所以又要注意。始終玩7天,頭幾天病了就煩了。

子爵府

嬉水媽媽 發表於 19-1-5 10:08
謝謝支持!

帶夠衫(覺得帶唔夠就買啦,哈哈哈)做足準備就ok。

我當年都帶過2個細路去北京滑雪,睇冰燈,這遊記令我想起當時場景,謝謝 。好在那時已有淘寶,買既裝備都好平。可惜她們已不再跟我去了。期待你下一站旅程。
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

大宅

Betty媽咪 發表於 19-1-5 10:13
我當年都帶過2個細路去北京滑雪,睇冰燈,這遊記令我想起當時場景,謝謝 。好在那時已有淘寶,買 ...

小朋友大了,便可以去自己想去的地方,只照顧自己便可以。

我有朋友去蒙古新彊坐火車睇星,第時佢地唔跟我時,我就去了。

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆 嬉水媽媽 的帖子

感謝分享

子爵府

嬉水媽媽 發表於 19-1-5 10:20
小朋友大了,便可以去自己想去的地方,只照顧自己便可以。

我有朋友去蒙古新彊坐火車睇星,第時佢地唔跟 ...

而家都是自己去旅行多。
睇星我都想,諗一諗

禁止訪問

珍珠宮

大宅

@mary@ 發表於 19-1-11 01:48
樓主,想請問一下,如果我去到哈爾濱第一日,下午1時落機,由機場去中央大街,在酒店附近自己行下,容易嗎 ...

有大有細又多行李,之前擔心就包咗車。

但是,在大陸七日,我覺得滴滴叫車好方便,特別那些去市區,如由機場去中央大街。如果再選,我一定一定唔會包車。

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

@mary@ 發表於 19-1-11 12:33
看了你的遊記,我胆粗粗book 咗新年去玩 而家開始驚

我聽包車話一月應是哈爾濱最涷的日子,做足功夫就唔駛驚預備好衣物就唔駛驚,覺唔夠即買,中央大街有地下街,衫都ok ,但始終臨時買就麻煩,玩得開心D。

大宅

@mary@ 發表於 19-1-11 12:31
谢谢回覆,因為包車計我1000蚊一日。我問了另一間,机場接送收200元,咁我機場接送算啦
...

包車睇下去邊度玩,同有無老少同幾多人。

我記得唔駛1000一日咁貴,不過可能都睇日子地點車型。

禁止訪問

大宅

@mary@ 發表於 19-1-11 19:35
我春節去啊好想玩厚雪

BK有個媽媽去咗雪鄉,你都可以參考下佢。

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至