自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

想問個問題,不銹鋼鑊可唔可以用鋼絲刷?
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

伯爵府

kelkmk 發表於 18-12-29 09:32

我唔會用鋼絲刷,最多用百潔布已ok。

伯爵府

畀面勳章

hennyyoyo 發表於 18-12-29 09:42
我唔會用鋼絲刷,最多用百潔布已ok。

其實我個不銹鋼鑊有個問題, 其中有一個位好容易黐底係咪可以用砂紙磨一磨佢?
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

伯爵府

kelkmk 發表於 18-12-29 09:45
其實我個不銹鋼鑊有個問題, 其中有一個位好容易黐底係咪可以用砂紙磨一磨佢?
...

上u tube有教用醋同水煲下。。。
我有時用D百潔布加潔而亮擦下,但一定唔會用鋼絲擦。
其實有人用不銹鋼煎魚、煎太陽旦唔痴,我都係時得時唔得

wcpcelia    發表於 18-12-29 17:54

珊瑚宮

kelkmk 發表於 18-12-29 09:45
...

可以(我用fissler)

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

今日的起心肝再用白醋煲一煲佢,再開多次鑊,再試煎餃子, 終於冇黐底!

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

kelkmk 發表於 19-1-1 14:47
今日的起心肝再用白醋煲一煲佢,再開多次鑊,再試煎餃子, 終於冇黐底!

可唔可以詳細講下?水同醋比例要煲幾耐及點再開多次鑊呢?謝謝

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kelkmk 發表於 18-12-29 09:32

我有用,不過唔係好大力咁擦。

伯爵府

畀面勳章

ecling 發表於 19-1-1 14:50

可唔可以詳細講下?水同醋比例要煲幾耐及點再開多次鑊呢?謝 ...

先再洗乾淨隻不銹鋼鑊。
成支白醋倒落個鑊度加熱,滾起再煲三分鐘。(白醋係加到你平時炒嘢嗰個位)
之後倒晒D醋。
之後落油抹隻鑊。(隻鑊仲係熱)
開細火,慢慢細火煮到唔覺有油係鑊面。(我燒咗成5分鐘)
吹凍隻鑊。
洗走多餘油漬。( 鑊面係會有少少黃黃地)

----------完成-----------

煮法
開火加熱到水珠可以滑動。
落油加熱到出煙就關火(有人話見到油有波紋)
見到D油無煙就可以落鑊,再細火煎。

https://youtu.be/iOknELE_3hI

煎蛋片

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

kelkmk 發表於 19-1-1 15:04

先再洗乾淨隻不銹鋼鑊。

謝謝你詳細解答
主 賜 平 安

伯爵府

kelkmk 發表於 19-1-1 14:47

成功了!恭喜晒!

伯爵府

畀面勳章

hennyyoyo 發表於 19-1-1 17:30
成功了!恭喜晒!

呢隻鑊搞咗我超過十年, 隻野一路只敢用嚟蒸餸, 最近的起心肝唔用易潔鑊, 當佢生鐵鑊咁嘅樣搞一次封油, 又畀我搞得掂。

伯爵府

kelkmk 發表於 19-1-1 17:34

呢隻鑊搞咗我超過十年, 隻野一路只敢用嚟蒸餸, 最近的起心 ...

我好鬼懶
不銹鋼鑊煎太陽蛋,好食啲。
我隻鑊(twin)炒蛋得,但太陽蛋就一時時,可能啲蛋放室溫唔夠耐。

首頁

尾頁

跳至