自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

可能要等到農曆年, 希望到時甜, 好食。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

宜家靠睇no 唔係好可信,唔識買橙。

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

4012 現在咩價位?

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

ChloeMa 發表於 18-12-29 16:35
宜家靠睇no 唔係好可信,唔識買橙。
咁真係唔識了。 通常冬天橙甜。

珊瑚宮

bing-jing 發表於 18-12-29 16:36
4012 現在咩價位?
深水埗街市$9個。酸過Lemon.

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

lily-of-valley 發表於 18-12-29 17:37
深水埗街市$9個。酸過Lemon.

可能仲未當做
食日本蜜柑先,又甜又多汁

珊瑚宮

tsung 發表於 18-12-29 17:40
可能仲未當做
食日本蜜柑先,又甜又多汁

我都想, 但食親柑, 無論來自邊度, 濕熱, 小便赤痛要飲去濕茶。

以前OK, 但呢幾年。

男爵府

lily-of-valley 發表於 18-12-29 16:26

我都買咗。中伏,好少食到要掉。酸到要入垃圾桶。

大宅

lily-of-valley 發表於 18-12-29 16:26

係呀,連生果檔阿姐都叫我唔好買新奇士同蜜蜂橙,好酸呀!阿姐話哩個時候得大陸臍橙比較甜。

大宅

感覺上街市橙,冇貼標籤既最甜

珊瑚宮

ronnieieong 發表於 18-12-29 17:53
我都買咗。中伏,好少食到要掉。酸到要入垃圾桶。
你又中伏。 真係酸到掉。

珊瑚宮

happyjoey 發表於 18-12-29 17:57
係呀,連生果檔阿姐都叫我唔好買新奇士同蜜蜂橙,好酸呀!阿姐話哩個時候得大陸臍橙比較甜。
...
大陸臍橙, 唔見呀。 得澳洲,叫唔酸, 但無汁。

水晶宮

2019新春慶豚圓

係喎

珊瑚宮

obligation118 發表於 18-12-29 18:07
感覺上街市橙,冇貼標籤既最甜
一檔檔, 约2個月前, 花園街, 過咗弼街未到旺角道, 大隻字寫美國新奇士大號甜橙, 但放得好高, 要店主攞。 我叫佢攞比我睇吓, 原來Sunkist 4012 South Africa. 嘩明呃, 唔買, 因怕南非橙酸。 鬧我混吉。

HSNanny    發表於 18-12-29 23:11

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

lily-of-valley 發表於 18-12-29 17:44
我都想, 但食親柑, 無論來自邊度, 濕熱, 小便赤痛要飲去濕茶。

以前OK, 但呢幾年。

是否柑比較寒涼?
如果喺就唔好亂食,等靚橙當造時食番夠本

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 hashtag影視迷勳章

lily-of-valley 發表於 18-12-29 16:38
咁真係唔識了。 通常冬天橙甜。

以往4012超好食,我都係買佢。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

lily-of-valley 發表於 18-12-29 18:20
一檔檔, 约2個月前, 花園街, 過咗弼街未到旺角道, 大隻字寫美國新奇士大號甜橙, 但放得好高, 要店主 ...

我以前都覺南非Sunkist 唔好食,早排,冇乜橙買,即管買幾隻,但大有進步喎!冇渣,多汁, 唔酸,好食。反而,而家新出USA Sunkist 就麻麻地,我揾返南非橙買

珊瑚宮

tsung 發表於 18-12-29 19:13
是否柑比較寒涼?
如果喺就唔好亂食,等靚橙當造時食番夠本
...
你有心, 係我唔食得熱氣野, 香料, 公仔麵湯包, 咖哩唔食得,雞食得但雞湯唔飲得。

其實I like 柑, 話meet清D根就唔濕熱, 唔得架。沙田柑食完胃痛。

珊瑚宮

細姐姐 發表於 18-12-29 19:49
我以前都覺南非Sunkist 唔好食,早排,冇乜橙買,即管買幾隻,但大有進步喎!冇渣,多汁, 唔酸,好食。反而 ...
係? 我尋年買過南非sunkist, 好酸。 驚佐。 你若揾南非Sunkist, 去花園街生果檔。 但可能無, 因深水埗已經開始USA.

珊瑚宮

stef 發表於 18-12-29 19:43

以往4012超好食,我都係買佢。
應該未夠時侯,希望農曆年甜啦。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊