產前產後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019新春慶豚圓 2019勳章

想自己煲湯,但唔知有咩湯啱,請問各位會煲咩湯飲,thx~

2019新春慶豚圓

回覆 kl_ada 的帖子

Hi kl_ada , 懷孕初期孕婦對葉酸、碘和維他命A需求會增加,進食天然/多元化食物係最好架! 媽媽可以加入乾豆/果仁和豐富胡蘿蔔素食材,好似黃豆南瓜/紅蘿白煲肉/魚/雞湯、蝦米/淡菜腰果仁節瓜煲廋肉湯、紫菜肉碎雞蛋花滾湯、菜心硬豆腐鯪魚肉滾湯都好簡單容易煮架。媽媽依家第幾週? 胃口好唔好?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

回覆 [email protected] 的帖子

多謝你嘅建議我而家8週幾,但胃口越來越差。。。

大宅

魚湯非常好,但如果加番茄或豆腐要小心同唔好日日飲,番茄同豆腐都偏涼,如果身體唔受得就唔太好了!如果真係想加番茄,去核比較好,因核較涼。最好唔好飲太多滾湯,都是偏涼的,尤其是滾瓜或菜湯!煲啲比較正氣嘅湯,例如:紅蘿蔔、粟米、栗子、淮山、黒豆等類嘅湯!網上都係有好多湯類介紹,不過你還是看清楚每種材料是否適合早期懷孕飲,因為人人體質不同加上bb仍未穩定,還是小心些比較好!真係唔覺意飲咗都唔洗太驚,一次半次對bb影響不大,唔好自己嚇自己!對你情緒有影響㗎!我初期時屋企人煲了有綠豆嘅湯,我唔知情下飲完bb都冇事,所以平常心便可!只要不是長期飲涼嘢,bb會痴實你嘅!

2019新春慶豚圓

kl_ada 發表於 19-1-1 21:11

多謝你嘅建議我而家8週幾,但胃口越來越差。。。

受荷爾蒙影響,唔少孕婦係懷孕初期都會有噁心、嘔吐既不適,口味亦會同平時唔同, 一般12週後情況會有改善,如果每餐食得唔多, 媽媽可以少食多餐,最好先食唔含湯既食物, 間隔30分鐘到1小時先再飲湯或其他飲品, 最近有無邊d食物係比較接受到架?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

回覆 Kat00Kat 的帖子

我有咗到而家比較常食蕃茄或飲蕃茄薯仔湯,蘿蔔比較少,原來好啲,多謝你,我會試煲^^請問可以飲或食節瓜呢?

複式洋房

因為經常都有頂住頂住嘅感覺,加試口味改變,呢段時間都只對街外食物有興趣,但食多又知唔好

2019新春慶豚圓

kl_ada 發表於 19-1-3 19:04

因為經常都有頂住頂住嘅感覺,加試口味改變,呢段時間都只對街外食物有興趣, ...

噁心不適時媽媽可以選擇較乾身食物 (麫包、餅乾) 同埋含豐富碳水化合物食物, 例如:飯、麫、薯蓉, 街外食物雖然比較濃味同油膩, 但如果能夠吸引到媽媽食多少少, 依段時間食下都無妨, 只要避免食生冷、未經完全煮熟食物例如生雞蛋或生雞蛋製造的沙津醬, 到遲d媽媽胃口好番少少時, 就可以自己係屋企烹調健康新鮮食物喇! 媽媽食到邊種街外食物呢?

大宅

逢瓜類都比較偏涼,一般未夠三個月都係少食為妙啦!其中苦瓜係一定唔好食!其他瓜類,一次半次食又唔洗太驚嘅!

複式洋房

thx~希望遲吓胃口好D可以食返有營養嘅嘢

複式洋房

我本身好鐘意食苦瓜,有左之後都唔敢再食啦~

2019新春慶豚圓

kl_ada 發表於 19-1-11 18:56

thx~希望遲吓胃口好D可以食返有營養嘅嘢

懷孕媽媽身體會在好短時間內轉變成一個適合胎兒生長的環境,身體會有唔同嘅變化,亦會影響媽媽胃口或者嘔心等不適,係正常的短暫性生理現象,一般整個懷孕期間體重增加大約係11-16公斤之間 (約25-35磅),媽媽可以將紅/糙米加入白米增加纖維攝取,有預防便秘作用,每日多飲一杯高鈣脫脂奶、加一塊麥麵包、一個乒乒波分量嘅肉類同半個橙、就可以得到所需額外的熱量,最緊要係多元化飲食,加油

大宅

kl_ada 發表於 19-1-3 18:50

我有咗到而家比較常食蕃茄或飲蕃茄薯仔湯,蘿蔔比較少,原來好啲,多謝你,我會試煲 ...

節瓜可以食, 正氣,
湯水對你和BB 都好, 我初期都要少食多餐, 要在比較好些

你可以試吓節瓜魚湯, 紅蘿蔔粟米栗子淮山湯

最緊要多休息

複式洋房

複式洋房

回覆 119ching 的帖子

多謝你建議呀,又知多款啱飲湯,我會試吓煲,thx

複式洋房

我覺得最實用都係休息多D, 我個陣頭3個月都成日訓, 之後之先開始有精神, 出下街, 行下, 聽下講座, 買BB 野ETC

別墅

Wafry 發表於 19-1-17 10:17
我覺得最實用都係休息多D, 我個陣頭3個月都成日訓, 之後之先開始有精神, 出下街, 行下, 聽下講座, 買BB 野E ...
產前講座仲好多野送添, 可以買少D野, 宜加用緊個U型枕都係個時美贊臣送

2019新春慶豚圓

kl_ada 發表於 19-1-15 20:48

thx~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊