自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

男爵府

成日咁恨在子女出身後攞錢,咁不如當初唔好生丫.。依家子女才10歲,已開始成日計住子女俾幾錢家用、屋企電視邊個出錢,其實咁著緊d錢,咁不如唔好生,專注事業搵錢吧,回報會可能高過家用

依家物價咁高,還可“養兒防老”嗎?

mkcbus    發表於 19-3-13 08:45
BBJOJO    發表於 18-12-29 22:57

水晶宮

回覆樓主:

家家有本難言經,唔係個個父母穩到錢

某程度上,供養父母都係仔女責任

好似我爸,60歲身體唔得,提早退休,我每月俾錢佢好應該

男爵府

李露眉 發表於 18-12-29 21:39

我呢代係,十分同意你講法

但如果子女現在才10歲,已開始講你第時一定要俾家用點點點,where is the love?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

李露眉 發表於 18-12-29 13:39

你搵到先比到佢,有d自己都養唔掂,其實都好慘

琥珀宮

回覆樓主:

水晶宮

holemone 發表於 18-12-29 21:47

但如果子女現在才10歲,已開始講你第時一定要俾家用點點點,where is the love ...

係米想俾個責任感小朋友,但表達錯左

大宅

holemone 發表於 18-12-29 21:47

但如果子女現在才10歲,已開始講你第時一定要俾家用點點點,where is the love ...

同意你講法

子爵府

成日計住以後有幾多回報,我認為係唔應該生小朋友,因為風險太大,不如唔好生留返錢自己老年慢慢用。

mkcbus    發表於 19-3-13 08:46
wcpcelia    發表於 18-12-31 15:51

侯爵府

李露眉 發表於 18-12-29 21:39

我唔明點解供養父母會係仔女責任

姐係我會供養我父母 但唔會覺得係要加諸係我仔女身上嘅責任

大宅

樓主好直接,但又真係事實。

講真,小朋友大個左,自己養得掂自己,唔做啃老族,我都好安慰。

佢地真係有閒錢的話,請我飲吓茶都好開心

但我自己就好好彩,俾左差唔多二十年家用,雖然唔多,但我覺得能力俾家用,都係福氣。

珍珠宮

回覆樓主:

下,已經講定 同埋思想好唔得,仲有咁多人覺得生仔女係養自己

伯爵府

我無諗過小朋友養我,但我會偶然講下等佢知。我會話佢知我地都有比錢4大長老。不過成日講就好煩亦唔好,講多亦唔代表將來會做。

水晶宮

Joant 發表於 18-12-29 22:09

社會唔同,人既思想都會改變
我認我傳統,我覺得係仔女責任

每個人諗法處境唔同,我難一概而論

男爵府

BREADWING 發表於 18-12-29 22:16
下,已經講定 同埋思想好唔得,仲有咁多人覺得生仔女係養自己

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22186017

男爵府

maggie196 發表於 18-12-29 22:04
成日計住以後有幾多回報,我認為係唔應該生小朋友,因為風險太大,不如唔好生留返錢自己老年慢慢用。
...

係,見到覺得

該位媽媽應該睇錢好重呀,又強調她自己媽媽有3層樓收租都照收家用。。。。。滿口都係錢,希望子女將來唔係眼中只有錢

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22186017

翡翠宮

回覆樓主:

答你既問題: 就係為左攞錢,所以先生

子爵府

mini1204 發表於 18-12-29 22:35

咁好大風險喔,買大細都唔包贏啦

大宅

其實有唔少父母養大仔女只係畀地方佢瞓、畀餐飯佢食,唔算咩大投資,養大仔女大概就十八年,反而仔女成年後養父母係幾十年,完全係養兒防老更化算。
我唔認同供養父母係子女責任,供養父母應該係自願,唔係因為責任,親子關係好,當父母需要照顧,仔女自然會伸出援手。
我家幾兄弟姐妹都有畀家用媽媽,我媽從來夠用就得,十幾年無加過家用,佢係你畀多都唔要,過年出雙糧好似打交咁推來推去塞來塞去。我家以前好窮,連學校旅行幾蚊都冇錢去,但我媽係用愛養大我哋,我覺得我係應該要養父母。
我表達能力差,唔知有無人明,哈哈!

公爵府

Joant 發表於 18-12-29 22:09

冇錯
我心甘情願去供養父母
如果我父母老奉咁冇人生規劃旨意晒我,咁,老實講儘左應儘既責就算了

男爵府

mini1204 發表於 18-12-29 22:35

風險高過專心返工

首頁
12345...18

尾頁

跳至