自由講場

跳至

首頁
23456...18

尾頁

珍珠宮

siulili 發表於 18-12-30 00:04
我睇錯以為你話個仔未出世前已講定咁勁 你仔好乖

塞番入肚先

大宅

.

大宅

.

伯爵府

jiji2 發表於 18-12-30 00:06
而家應該係講緊個子女搬左出去, 已經有自己家庭
唔再住父母屋企 唔再食父母野食既情況下

就算係搬左出去 咁果個係咪父母? 真係個個俾十萬九千七? 大部分都係俾幾千當零用飲茶錢,咁父母又有幾賤有幾cheap? 今時今日供書教學,正常家庭 一個小朋友每月唔使你一萬都7 8千啦,有幾個仔女一出身可以俾呢個數嘅家用父母呢?。仲要繼續係家又住又食,仲提供埋工人姐姐或個阿媽幫你做埋工人喎。

我睇呢個舖嘅感覺係仔女食父母係老馮, 仔女考敬父母就係父母cheap 要使仔女嘅錢,最好嘅父母係不停無條件咁供應給仔女。

sklui    發表於 18-12-30 00:37

大宅

.

子爵府

siulili 發表於 18-12-30 00:21
就算係搬左出去 咁果個係咪父母? 真係個個俾十萬九千七? 大部分都係俾幾千當零用飲茶錢,咁父母又有幾賤有 ...
下, 你做父母, 你生佢出黎
供書教學係你應份要做架
因為你係要生佢出黎

仔女係冇得選擇要出世
如果佢搬左出去住, 點解一定要俾錢父母先叫孝順?
咁係咪西方國家全部人都唔孝順?

子爵府

做個靚太 發表於 18-12-30 00:09
尼度仲有一D jm係等住養兒防老架~
佢地話一定要俾家用,等佢地對父母盡責喎~但又唔可以俾得少喎~ ...

我都同我女講將來工作要俾家用. 但我地並唔係養兒防老. 只覺得係仔女一份心意和責任. 我相信要求家用並不等於養兒防老.

當仔女身負一份責任,我相信會更加有上進心希望搵多些錢. 啃老族某程度上都是父母造成,可能就是那些成日同仔女講唔駛俾家用,自己搞掂自己就可以那些家長,所以造就仔女冇動力.

魚兒小寶貝    發表於 18-12-30 13:13

子爵府

annacckong 發表於 18-12-30 00:23
係呀, 家陣個個仔女都恨有父幹母幹架, 真係唔好生最簡單.
原來最基本既供書教學就叫父幹母幹...真係大開眼界

伯爵府

幸福花 發表於 18-12-30 00:13
回覆 siulili 的帖子

而家年青人計到咁盡!真係唔好生!分分鐘話你累咗佢。什麽倫理恩情都是垃圾。。思爾 ...

撒下什麼種子 就有什麼收成。 錢唔係一切 連心都無就真係無好過有

子爵府

jiji2 發表於 18-12-30 00:23
供書教學係你應份要做架
因為你係要生佢出黎

因為西方國家有退休金. 仔女唔俾家用問題不大.

珍珠宮

jasprincess 發表於 18-12-30 00:24
我都同我女講將來工作要俾家用. 但我地並唔係養兒防老. 只覺得係仔女一份心意和責任. 我相信要求家用並不 ...

自己覺得唔係就得啦~我成日都講問心無愧~
家用俾多少,同體唔體諒仔女能力,自己衡量啦~良心嘅野係相對~
我針對嘅,係養兒防老嘅心態,唔係嘅都唔駛應我啦~

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

父母選擇生唔生小朋友,但小朋友就無得選擇。
選擇左生出黎就話有責任要養大,但小朋友大左唔養父母就俾人鬧不孝
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

有D父母生仔女真係應咗果句「養兒防老」
舉個例:朋友屋企四兄弟姊妹,媽媽因為屋企條件唔好,跟第二個男人走佬,朋友十三四歲已綴學同爸爸一起打工照顧屋企,啊媽係出邊過的唔幸福又返咗黎,佢一世人都冇咩返工,日日打麻雀,完全靠仔女養,家用比遲幾日電話打爆你,事事都係為錢,哩D啊媽付出過咩嘢?十月懷胎?

子爵府

jasprincess 發表於 18-12-30 00:26
因為西方國家有退休金. 仔女唔俾家用問題不大.
咁咪即係養兒防老
生仔女係為左退休後有人養自己

珍珠宮

咁D父母吾生佢地都會投胎去第二家,又糸被出世

大宅

.

大宅

holemone 發表於 18-12-29 21:36
成日咁恨在子女出身後攞錢,咁不如當初唔好生丫.。依家子女才10歲,已開始成日計住子女俾幾錢家用、屋企電 ...

10歲就開始計?

珍珠宮

jiji2 發表於 18-12-30 00:23
供書教學係你應份要做架
因為你係要生佢出黎

好認同你果句,你有權決定生唔生,但仔女無權決定出唔出世!
生得出,就有責任教同養啦!
中國最中意一句不孝,成全好多不負責任父母~
你過去無養育仔女唔梗要,佢地唔養你就係不孝~
我自己就覺得,你係無私付出嘅,相信仔女會感受到,唔會忍心要父母老來無依~愛好重要~
相反,成日同仔女講,父母養大你,你就要養番父母,否則就係不孝,仔女服唔服呀~
衰D講句,依加個社會,做鬼好過做人啦~仲想佢地感激你賜予生命,年代唔同啦~

子爵府

做個靚太 發表於 18-12-30 00:32
好認同你果句,你有權決定生唔生,但仔女無權決定出唔出世!
生得出,就有責任教同養啦!
中國最中意一句 ...
唔明點解要用錢黎衡量孝唔孝順...
掉返轉啦, 你細個果時父母淨係俾錢你, 但理都唔理你
咁你仲會唔會覺得父母係愛你同對你好呀?
咩都錢錢錢錢錢錢錢到底有幾貪錢呀?

男爵府

wuwucancan 發表於 18-12-30 00:16
塞番入肚先

首頁
23456...18

尾頁

跳至