懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章 想生BB熱投 畀面勳章

而家先24weeks, 但開始便秘,成日痾羊咩屎,又硬又少,又唔係日日有,已經食好多水果蔬菜飲水都唔得,請問大家仲有咩方法?thx.

別墅

loulouchan 發表於 18-12-29 22:40
而家先24weeks, 但開始便秘,成日痾羊咩屎,又硬又少,又唔係日日有,已經食好多水果蔬菜飲水都唔得,請問 ...

有無食維他命?醫生話其中嘅鈣會引致便秘,我第一胎唔識,食惠x嘅維他命,便秘左幾個月,今胎醫生轉左第二款比我,暫時無便秘,唔知係咪未到懷孕中期

大宅

Charcoalbean 發表於 18-12-29 23:14
有無食維他命?醫生話其中嘅鈣會引致便秘,我第一胎唔識,食惠x嘅維他命,便秘左幾個月,今胎醫生轉左第二 ...

我唔係食惠x呢隻既,之前食開維他命都無便秘,係呢個月開始先黎料,我有嘗試隔日食但都好似無咩大分別

複式洋房

而家先24weeks, 但開始便秘,成日痾羊咩屎,又硬又少,又唔係日日有,已經食好多水果蔬菜飲水都唔得,請問 ...

有時一星期我有二日便秘,我都是由25,26week呢d時間開始便秘,最近我覺得中午午餐食d油d有汁既飯反而又有得去,可能油可以滑腸,你try try

別墅

loulouchan 發表於 18-12-29 23:17
我唔係食惠x呢隻既,之前食開維他命都無便秘,係呢個月開始先黎料,我有嘗試隔日食但都好似無咩大分別:pit ...

醫生話有鈣成份都會便秘,佢開左維他命,海藻油同鈣俾我,都寫明鈣有機會便秘,我上胎有食健康院開嘅好似叫橙水,唔知有無記錯仲有孕婦可以食嘅便秘藥,食左就好暢通

別墅

2019新春慶豚圓

試下食益生菌啦~
平嘅方便可以試下地們西梅汁同食麒麟果
唔好便秘太耐 生痔瘡好難搞

大宅

2019新春慶豚圓

我個陣痾到出晒血,去萬寧買左盒孕婦益生菌食,再加食多d生果,不過效果都一般,最後睇醫生塞肛藥,因為便便太硬痾到損左
高纖維食物可以食冬菇金菇牛膀蕃薯火龍果呢d

大宅

2019新春慶豚圓

我食火龍果食半個 或 麒麟果食4份1個 每日一粒益生菌 好有效 日日都有得屙

大宅

chanlazy 發表於 18-12-30 02:28
試下食益生菌啦~
平嘅方便可以試下地們西梅汁同食麒麟果
唔好便秘太耐 生痔瘡好難搞

我已經食緊一隻孕婦益生菌但都唔work, 西梅汁對我黎講只會搞肚痛而痾唔到,我會嘗試麒麟果,thx.

大宅

hoimin 發表於 18-12-30 06:10
我食火龍果食半個 或 麒麟果食4份1個 每日一粒益生菌 好有效 日日都有得屙
...

你食邊隻益生菌?我食P字頭個隻開頭都work, 但都而家就唔得。

別墅

2019新春慶豚圓

loulouchan 發表於 18-12-30 06:57
你食邊隻益生菌?我食P字頭個隻開頭都work, 但都而家就唔得。

我都係食呢隻 食嗰時隔日就有 同便便比較濕 我而加停左 幾日先去到一次 又唔得閒下下去買生果 便便仲好乾 考慮買翻嚟食 或轉其他試

大宅

2019新春慶豚圓

loulouchan 發表於 18-12-30 06:57

叫活得易 問左藥劑師孕婦食得

大宅

hoimin 發表於 18-12-30 22:55
叫活得易 問左藥劑師孕婦食得

我知你講邊隻啦,等我都買黎試下先。

大宅

chanlazy 發表於 18-12-30 15:13
我都係食呢隻 食嗰時隔日就有 同便便比較濕 我而加停左 幾日先去到一次 又唔得閒下下去買生果 便便仲好乾 ...

P字頭呢隻我已經食到純左無咩用了,我之前食又係便便較濕,但而家食左都好硬,好愁。

別墅

2019新春慶豚圓

loulouchan 發表於 18-12-31 13:08
P字頭呢隻我已經食到純左無咩用了,我之前食又係便便較濕,但而家食左都好硬,好愁。
...

陰公 一便秘就好頭痕 早排去完旅行 而加5日無便便 買左麒麟果試 再唔得就睇醫生 好辛苦

禁止訪問

2019勳章

大宅

chanlazy 發表於 18-12-31 14:47
陰公 一便秘就好頭痕 早排去完旅行 而加5日無便便 買左麒麟果試 再唔得就睇醫生 好辛苦
...

吓,5日無得去真係好慘,我好明白你感受,快的食麒麟果啦。聽日放假希望個人relax d 齊齊去到便便

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我每日飲 野菜粉加水,到生都好ok 冇乜便秘!

大宅

Desiree_yi 發表於 18-12-31 17:24
我每日飲 野菜粉加水,到生都好ok 冇乜便秘!

野菜粉孕婦可以食咩? 可以pm我食邊隻嗎? 而家有咩得都要試啦。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

我食奇異果就好work,西梅汁聽講都可以!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊