興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

細細個養開 “迷你都柏文” 短毛,好易打理,養左佢11年,離開左我地 (病死),真正陪住我長大 (小學至中學)。
好記得佢走果幾日,唔肯食野,臨走仲跑過黎我同我媽咪懷抱先走,我地成家都好傷心。
過左10年,我都仲好掛住佢。
宜家自己都結埋婚,有自己屋企 (私人樓可以養狗),老公同我一樣都好鍾意狗仔,奈何一直都揾唔到有 “迷你都柏文” 買/ 領養。
我明白 “支持領養! 不購買!”。
但係有無人有試過領養既步驟?佢地會做家訪,見晒你所有家庭成員,左問右問,跟住又要俾錢狗主。
有無得簡單d養狗?

大宅

Wangel 發表於 18-12-30 15:23
細細個養開 “迷你都柏文” 短毛,好易打理,養左佢11年,離開左我地 (病死),真正陪住我長大 (小學至中學) ...

去hong kong dog rescure 或 SAA 或 LAP 或 動物朋友問吓。其中動物朋友每個星期日下午在西營盤餐廳有領養日,全家人一齊出席,加地址證明就可以,應該不用家訪,你上佢地FB 睇吓吖。盡量唔好買生命啦,啲Breeder 大多數都好唔人道㗎。希望你領養成功

JD930    發表於 19-1-23 15:19
ccysj01    發表於 18-12-30 18:18

複式洋房

kwclau 發表於 18-12-30 17:54
去hong kong dog rescure 或 SAA 或 LAP 或 動物朋友問吓。其中動物朋友每個星期日下午在西營盤餐廳有領養 ...

多謝 kwclau (emoji)(emoji)
Wangel   

別墅

LAP , SPCA 領養都比較簡單,我隻狗狗喺SPCA領養

複式洋房

Sylviathome 發表於 18-12-31 11:01
LAP , SPCA 領養都比較簡單,我隻狗狗喺SPCA領養

多謝 Sylviathome (emoji)(emoji)
Wangel   

別墅

我都鍾意HKDR呀!~
之前有去做過下義工, 幫佢地放狗
我欣賞佢地個組織真心對動物
第時如果狗狗去左, 我都會去佢地到領養!

複式洋房

heherikku 發表於 18-12-31 12:16
我都鍾意HKDR呀!~
之前有去做過下義工, 幫佢地放狗
我欣賞佢地個組織真心對動物

Thanks heherikku (emoji)(emoji)
Wangel   

大宅

Wangel 發表於 18-12-31 13:09
Thanks heherikku (emoji)(emoji)

https://www.facebook.com/205812809465451/posts/2069997783046935/
剛見到有doberman 出領養呀,上面link,睇吓啱唔啱

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

kwclau 發表於 18-12-30 17:54
去hong kong dog rescure 或 SAA 或 LAP 或 動物朋友問吓。其中動物朋友每個星期日下午在西營盤餐廳有領養 ...

JD930    發表於 19-1-23 15:21

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

kwclau 發表於 18-12-31 14:07
https://www.facebook.com/205812809465451/posts/2069997783046935/
剛見到有doberman 出領養呀,上面lin ...

JD930    發表於 19-1-23 15:20

伯爵府

回覆樓主

領養都要看緣份,我剛剛在spca 領養了一隻,樓主可去各機構網頁看看有沒有心儀對象,之後親身玩下/相睇狗狗,之後提供住址證明/影家居相,我三日已可接走毛孩,當然名種會多人爭,我果隻是唐狗

複式洋房

bubu7 發表於 19-1-6 02:46
領養都要看緣份,我剛剛在spca 領養了一隻,樓主可去各機構網頁看看有沒有心儀對象,之後親身玩下/相睇狗狗 ...

Bubu7: 你隻唐狗都幾得意,佢幾多歲?
Wangel   

伯爵府

Wangel 發表於 19-1-6 10:23
Bubu7: 你隻唐狗都幾得意,佢幾多歲?

多謝。領養時4 個月,我都係養左佢一個月咋,佢好似著了斗篷加手套咁

伯爵府

bubu7 發表於 19-1-6 12:20

多謝。領養時4 個月,我都係養左佢一個月咋,佢好似著了斗篷加 ...

係喎!! 好有型

伯爵府

SJ6 發表於 19-1-6 12:39
係喎!! 好有型

伯爵府

bubu7 發表於 19-1-6 13:00

正呀!

JD930    發表於 19-1-23 15:19

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

佢地等緊愛心收養,只需家訪一次,時間幾個字左右,都係黎睇睇居住環境,唔係好似你講到咁麻煩,家訪成功領養費全免,希望你能比狗狗一個家既機會

大宅

kwclau 發表於 18-12-31 14:07
剛見到有doberman 出領養呀,上面lin ...

珍珠宮

bubu7 發表於 19-1-6 02:46
領養都要看緣份,我剛剛在spca 領養了一隻,樓主可去各機構網頁看看有沒有心儀對象,之後親身玩下/相睇狗狗 ...

巧靚仔

伯爵府

healthymimi 發表於 19-1-22 14:51
巧靚仔

多謝,我不會謙虛唷

首頁

尾頁

跳至