自由講場

跳至

首頁

尾頁

版主

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

呢兩日終於的起心肝換季,執左三大紙袋決定唔要既夏天衫;每次換季都發現好多未著過、買過唔記得;再著已經唔啱身、唔啱款既衫,好浪費

而家從櫃底拎冬天衫出黎,再狠狠地扔!扔!扔!目標係可以將所有衫放晒入櫃,唔使換季!

來年都要堅決斬手指,扔一件先再買一件

tansyneko    發表於 19-1-3 10:35

珍珠宮

貪靚嘅人要忍手唔買衫都幾難,但可以試下每次換季買新衫之前先review 下上季留下來嘅衫,咁買新衫時就可以考慮點樣mix and match 已有嘅衫。
喜歡嘅衫唔好即刻買,行多兩轉,過多幾日還是很喜歡先買

版主

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

Ononluk 發表於 18-12-30 15:55
貪靚嘅人要忍手唔買衫都幾難,但可以試下每次換季買新衫之前先review 下上季留下來嘅衫,咁買新衫時就可以 ...

謝謝你的提議

唔買衫真係好難,尤其代購、網購太方便,惟有決定買之前提自己衣櫃堆衫

水晶宮

回覆樓主:

我都係丟,屋企太多衫,一唔著就丟

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

suetchingBB 發表於 18-12-30 15:35
呢兩日終於的起心肝換季,執左三大紙袋決定唔要既夏天衫;每次換季都發現好多未著過、買過唔記得;再著已經 ...

我唔會信你唔再買,上次你都講唔再買又買
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

通常都係會掉完再買過

wcpcelia    發表於 19-1-3 09:44

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

suetchingBB 發表於 18-12-30 15:59
謝謝你的提議

唔買衫真係好難,尤其代購、網購太方便,惟有決定買之前提自己衣櫃堆衫

用捲物法捲衫,放多點,放兩三層衫

摺的話摺細件d,又放多些

要介就好難

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

最慘係zip 咗果d衫 ,2年未旭過 !

qoo888    發表於 18-12-30 18:08

版主

alicialee1210 發表於 18-12-30 16:43
我唔會信你唔再買,上次你都講唔再買又買

都係一兩件之嘛

版主

1928mickey 發表於 18-12-30 17:38
用捲物法捲衫,放多點,放兩三層衫

摺的話摺細件d,又放多些

已經摺得好整齊,塞無可塞

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

suetchingBB 發表於 18-12-30 17:42
已經摺得好整齊,塞無可塞

唯有買個大d衣櫃先解決到問題
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

版主

alicialee1210 發表於 18-12-30 18:11
唯有買個大d衣櫃先解決到問題

咁要換間大啲既屋先解決到衣櫃既問題

珍珠宮

回覆樓主:

已刪除用户

伯爵府

回覆樓主:

我前排先執咗兩大袋,放去回收箱,感覺比較環保

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

suetchingBB 發表於 18-12-30 17:41
都係一兩件之嘛

珍珠宮

回覆樓主:

掉左7對鞋, 爽
但又買返4對

大宅

以前一見減價就買
依家會諗多陣先決定
雙11同雙12都幸保不失

男爵府

hiragana 發表於 18-12-30 21:28
掉左7對鞋, 爽
但又買返4對

用戶要求終止服務

季季拎十袋八袋垃圾膠袋大的衫去捐
我知係浪費,2019年要忍下手唔買咁多

就過年,要斷捨離,今晚又一大袋!
明天繼續,目標一晚清一袋

首頁

尾頁

跳至