自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

有冇人啲公司係咁,攪到無錢找數比供應商,個個月打嚟追數?

水晶宮

2019新春慶豚圓 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

董事得一個?點做年結?
不知所謂的乙陸!!!

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

咁算唔算虧空公款架?

大宅

2019勳章

chowqv 發表於 18-12-30 17:05
董事得一個?點做年結?

兩個董事都係咁,不過一個攞得勁啲,入落director allowance,每個月有定額,但上個月攞多咗差唔多一倍。重點係攪到無錢找比供應商。

大宅

2019勳章

littlesister 發表於 18-12-30 17:06
咁算唔算虧空公款架?

我都唔知,所以問下其他公司係咪咁。。。

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

呢類係明正言順拎錢洗,坦白講佢係老闆無問題,公司係佢,佢要drawings,auditor 都無佢乎,只係照入賬。

大宅

2019勳章

stagea 發表於 18-12-30 17:16
呢類係明正言順拎錢洗,坦白講佢係老闆無問題,公司係佢,佢要drawings,auditor 都無佢乎,只係照入賬。
...

明白,咁真係無辦法,係咁比供應商追數,真係好煩。

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

littlesister 發表於 18-12-30 17:06
咁算唔算虧空公款架?

虧空公款係有欺騙成份先係

翡翠宮

keroropocoyo 發表於 18-12-30 17:17
明白,咁真係無辦法,係咁比供應商追數,真係好煩。

通常呢類公司個會計都成日轉人,因為根本就被供應商追死

大宅

2019勳章

stagea 發表於 18-12-30 17:21
虧空公款係有欺騙成份先係

真係好,呢度真係有好多高人

大宅

2019勳章

stagea 發表於 18-12-30 17:22
通常呢類公司個會計都成日轉人,因為根本就被供應商追死

其實我都準備走,不過我同事就唔會,佢冚家都响呢間公司做,走唔到

翡翠宮

keroropocoyo 發表於 18-12-30 17:25
其實我都準備走,不過我同事就唔會,佢冚家都响呢間公司做,走唔到
...

成家人?!我第一次聽

呢d公司唔留得耐既,醒目既一睇盤數就知乜事

大宅

2019勳章

stagea 發表於 18-12-30 17:28
成家人?!我第一次聽

兩公婆都喺度做,老闆啲兄弟,由細玩到大嘅。

係咁draw錢,都係呢一年嘅事。

翡翠宮

keroropocoyo 發表於 18-12-30 17:29
兩公婆都喺度做,老闆啲兄弟,由細玩到大嘅。

係咁draw錢,都係呢一年嘅事。

走又唔係,唔走又遲早燒埋嚟

Drawings 會持續下去⋯⋯

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章

stagea 發表於 18-12-30 17:16
...

純粹好奇,唔洗解釋?係咁draw,咁咪間間公司都唔洗交税?

大宅

2019勳章

stagea 發表於 18-12-30 17:32
走又唔係,唔走又遲早燒埋嚟

我會走呀!睇佢哋挨到幾耐咋。你真係高人,我都覺得佢哋會不停攞錢。因為佢哋啲支出實在太大,生意又未如預期,啲新舖十月裝修好啲裝修費都未找過。。。mil mil 聲的。

翡翠宮

babe2010 發表於 18-12-30 17:34
純粹好奇,唔洗解釋?係咁draw,咁咪間間公司都唔洗交税?

有咩要解釋?
真係不會理你,核數既公司做咁多間公司,只要有核數師既簽名就無問題⋯⋯

交稅就睇公司既利潤去計算

翡翠宮

keroropocoyo 發表於 18-12-30 17:36
我會走呀!睇佢哋挨到幾耐咋。你真係高人,我都覺得佢哋會不停攞錢。因為佢哋啲支出實在太大,生意又未如 ...

見唔少呢d公司,老闆拎錢已係先兆,攞正牌拎,尤其兩個老闆,你拎我又拎,鬥拎得多

賺錢又拎,入賬director dividends

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

只有兩個董事,咁股東又係佢兩個?

如有股東唔知,係虧空公款。但如股東只兩位董事,他們互相同意对方拿多少作私人用途,大家有共識的話就唔叫虧空公款。

但拖數影响商譽,係自己玩自己,可能拖跨公司。不過你都就走,唔出声算了,但求有封好的介绍信。

大宅

2019勳章

Jasmine-4711 發表於 18-12-30 17:58
只有兩個董事,咁股東又係佢兩個?

如有股東唔知,係虧空公款。但如股東只兩位董事,他們互相同意对方拿多 ...

佢哋都係股東,所以我哋都無辦法,供應商追完我哋追股東,邊間追咪比邊間先,費事係咁比人打唔,有個月有幾間一齊追,邊間話停供應咪比邊間先。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊