少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我囝囝今年3歲, 想今年夏天比佢學游水, 會唔會太細個呢?
請指教, thanks

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

我覺得唔會太細,我都想出年(2yrs)俾我個仔學,今年就帶佢去泳池玩吓水先

大宅

唔會, 3歲開始學差不多, 如果有得比我從新黎過, 我會3歲開始學﹐佢舊年(7歲)開始學, 慢d囉 (以前冇咁怕, 越大越怕洗頭, 所以學得慢d).

原帖由 yikmeim 於 09-4-21 14:30 發表
請指教, thanks

別墅

我囝囝K1暑假開始去泳會學游水, 我覺得4歲幾開始學幾好, 起碼囝囝識得表達比我地知佢學左d乜野, 老師 & 同學又點樣..
E+都仲KEEP 住一星期學一堂。

小朋友細細個學游水都唔緊要, 最緊要係個小朋友怕唔怕水, 鐘唔鐘意游水.

我囝囝話有D初學既小朋友, 唔鐘意游水, 一到泳會見到個泳池就不停咁喊, 喊多一兩堂, 大人都無晒辦法, 最終都係退學.. 學費緊係無得退啦!

大宅

我覺得好睇泳會d教練點handle小朋友﹐我仔而家學緊嗰間ok, 起碼我仔咁怕水既而家都會肯上堂同唔抗拒。

原帖由 Mc_Q 於 09-4-23 15:31 發表
我囝囝K1暑假開始去泳會學游水, 我覺得4歲幾開始學幾好, 起碼囝囝識得表達比我地知佢學左d乜野, 老師 & 同學又點樣..
E+都仲KEEP 住一星期學一堂。

小朋友細細個學游水都唔緊要, 最緊要係個小朋友怕唔怕水, 鐘唔鐘 ...

大宅

唔該,我新手媽咪丫,我想請問係邊度有得學游水呢?係唔係D屋邨附近都有得報名既?
唔好意思丫!咁多嘢問!THX

水晶宮

原帖由 yikmeim 於 09-4-21 14:30 發表
請指教, thanks

如果想學得快, 建議你等小朋友起碼5歲先至比佢學.
小朋友得3歲, 未必掌握得到教練的要求, 要花比較多時間先至會學有所成.

複式洋房

我個女未夠一歲就已經開始學
現在1歲半已經可以在池邊自己跳落水,同可以自己用板踢腳仔,所以話一定要早點學呀!!
我是根www.lovekidsland.com學的
遲左學好多小朋友都會好怕水的,到時就難學啦

民房

你們好, 我覺得4歲半起去學就最好, 我同意好睇個教練, 因為若果你是1對1或2就可以細D去學, 因為可以照顧到, 但若果是一對5或6, 就可以大D, 我見有些BB很細, 喊了好多堂才OK.
我大女5 歲半開始學, 進展很好, 細女現在才開始(5歲), 我在有九龍灣EMAX學

大宅

你上網search都會出現好多泳會給你選擇, 我仔跟泳天, 我覺得唔錯, 如果3-5歲佢哋會1:2~3左右, 同埋佢哋有好多地點比你選, 唔錯.

原帖由 feilan2009 於 09-4-23 17:40 發表
唔該,我新手媽咪丫,我想請問係邊度有得學游水呢?係唔係D屋邨附近都有得報名既?
唔好意思丫!咁多嘢問!THX

侯爵府

好媽媽勳章

請指教, thanks

上年暑假我仔3歲半比佢跟文理學游水,剩係學識左浸個頭落水,其餘咩都學唔識,根本手腳恊調同呼吸完全配合唔到,覺得好side錢,而且年紀越細收費越貴tim,當然如果唔care金錢上可比佢試下既,但唔好諗住一個暑假會學得識,人地學開游水果d年年都要學架,不過今年我都唔比佢學喇,等佢上小學先,但到時會搵私人教,因上次我眼見1:4咁,根本老師都兼顧唔到,私人會好d~

複式洋房

我兩個女兒(五歲及三歲)去年七月開始跟私人教練 ,是一對三的,加朋友的五歲兒子。小女兒到現在也僅可以拿着浮板游三幾吓。大女兒和朋友的兒子已經可以不用浮板游四分一個池。教練說小女兒的表現已經不錯,但体力始終不及姐姐和朋友的兒子。加上小女兒時常認為自己是妹妹,不及姐姐哥哥是理所當然,所以進取心也不足,進展也比較慢。如果跟同年小朋友一同学可能進展会較快。

我覺得幾歲開始也不是大問題,最緊要小朋友玩得開心。當然如果父母想見到明顯進展,五歲才開始可能比較適合。

民房

回覆 2# 子峰mama 的文章

• 最重要係小朋友驚唔驚水
    1) 如果好驚水, 再加上只係得2/3歲人仔,
    跟泳班學多數會難學識d, 因為教練好難兼
    顧晒所有小朋友, 跟私人好一點, 不過都真
    係好需要留意教練用那種方式教, 因為有些
    教練傾向要執到學生既泳式好「靚」,
    但小朋友在理解及肌肉控制方面會有限制,
    於是此類的教練會傾向以嚴厲的方式教導,
    能令小朋友減少學習動機, 我個人覺得以
    遊戲的形式增加小朋友在水的安全感後, 才
    逐步執動作, 小朋友會學得開心一點。

2) 如果小朋友好鐘意玩水, 2歲幾都可以學,
不過預左佢未必做好到好工整既泳式. 因
為佢地既大肌肉仲係發展中, 所以比較難自
然地做到手直腳直既效果

大宅

我听人講六歲左右比佢學會好啲,因為六歲已經識听講la,我個仔今年四歲,比佢學,好勞氣成日同教練講價,叫佢又唔听教,最終無上晒啲堂.

伯爵府

我個仔今年6歲,跟私人教練學,(勁貴)但上完第一堂已經識潛水10秒,第二堂識浮水游幾步,第三堂學自由式,絕對唔係hardsell,我初初都係諗住試一堂,但估唔到個效果咁好,而且我都係人地介紹。

禁止訪問

男爵府

my baby born on March 2008, the swimming lesson for her was started on July 2009(total 2 months the course). So I do not think this is too early for your child.

大宅

我個女的經驗:
佢都唔係怕水, 平時同佢自己去玩都ok.
前年,4歲半時去了一個泳會學, 初時好多堂都係坐係池邊踢下水, 下水玩下. 加上有幾堂游完後涷親又上唔到堂. summer後等如無學過.
去年, summer另一泳會再開始學, d 亞sir都好嚴厲, 唔會就住就住,有時幾大聲話佢地. 我開始時都有d不同意, 但見佢被亞sir話完後游得仲好. 開始了2個月可以不用浮板自由式去15米, 我都唔得呀 !!!keep住學到而家.
而家6歲游得都幾好, 我已很滿意, 加上對身體有幫助, 真係要學游水. 不過, 太細始終都係未必明白老師的指示, 可能會浪費金錢, 自己同佢去玩多d可能仲好.
我覺得5-6歲開始較合.

大宅

好媽媽勳章

我覺得k3左右,因為大少少,而且未上小學,最多時間去學,未有功課上的壓力

首頁

尾頁

跳至