自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

有班識左多年由同事變朋友,一年都有幾次聚會,咁我c6以前份工都叫吾錯,我屋企算大,又有工人,以前好多時都會響我屋企聚會,咁我都歡迎,但近年c6失業幾次,又無左工人,就吾想佢地上黎,因我都周身痛,吾想做咁多,你地都知,招呼人黎屋企事前事後都做餐死,而家多數去朋友A家聚。
但係可能佢印象中仲係覺得我比較有米,而家次次聚完計錢,有人計錢時,就有人出聲話A、b、c有帶食物計返俾佢地啦,但永遠無話計返俾我,咁abc地多數吾收,其中有個m就永遠吾帶食物,即係如果大家吾計返錢,佢就永遠吾洗出錢。

今日j叫人去佢道聚,咁大家都帶d食物去,當然m又係無帶,另外j就話買外賣,我地早上去做d手工藝,因為我受吾到膠水味,我話要落街行下,咁j就叫我買壽司,我諗住大家夾返錢無所謂,點知最後有人話計數,j就話吾洗,因佢中左抽獎,但一直無人話夾俾我,咁我借機提話不如夾返俾j,我都買左壽司,點知j話:我吾要,壽司你俾錢之麻,下!心諗:係你叫我買,你請客,但要我俾錢?當時無人出聲話計返俾我,你地會吾會激氣?

大宅

回覆樓主:

嘩,呢班人好老馮wor,食滑你咁 就算有錢都唔係次次請啦!開善堂咩!俾我斷來往!唔係小家, 而係至憎人地搵著數!

琥珀宮

會,同埋幾次落嚟都係咁,會覺得佢哋有心突登唔夾俾自己,如果佢哋話夾返我自己話唔駛就另一回事啦,但佢哋問都唔問好唔尊重,尤其其他人有問而唯獨遺留自己一個無問,即當我透明啫

反面又唔會,但以後會搵借口疏遠唔再出席佢哋的聚會

大宅

回覆樓主:

如果次次係咁,我唔會再出席

wcpcelia    發表於 18-12-31 14:26

侯爵府

loved 發表於 18-12-31 01:58
有班識左多年由同事變朋友,一年都有幾次聚會,咁我c6以前份工都叫吾錯,我屋企算大,又有工人,以前好多時 ...

我會計好數然後出聲話‘我計好了、麻煩大家夾返$xxx for 壽司的’
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

珍珠宮

kahleychan 發表於 18-12-31 02:04
嘩,呢班人好老馮wor,食滑你咁 就算有錢都唔係次次請啦!開善堂咩!俾我斷來往!唔係小家, 而係至 ...
以前佢哋搵得少,我c6搵得多,佢哋夾返多與少畀我,我都唔係咁計較,但係我而家環境都唔係好,反而嗰個m 而家一年去兩次旅行,佢哋仲仍然覺得我係好有米先至慘

水晶宮

我都遇唔少 我好憎人老鳳咁成日拎著數。

珍珠宮

tansyneko 發表於 18-12-31 02:05
會,同埋幾次落嚟都係咁,會覺得佢哋有心突登唔夾俾自己,如果佢哋話夾返我自己話唔駛就另一回事啦,但佢哋問都 ...
其實咁多年朋友,講真我都唔捨得,不過我諗下我老公賺錢都好辛苦,以前招呼佢哋咁多,點解而家唔可以調返轉,可能都係時候要放低

tansyneko    發表於 18-12-31 09:56

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

但佢地知唔知你環境差咗好多先?你之前有無認真坐低同佢地講過?可能佢地以為你地仲好好境,以為你仲好似以前咁闊佬(大家疏乎慣咗了)?

禁止訪問

珍珠宮

SaBB 發表於 18-12-31 02:09
我會計好數然後出聲話‘我計好了、麻煩大家夾返$xxx for 壽司的’
其實當時好難出聲,因為大部分人都帶咗少少食物上去,即係三幾十嗰啲呢,佢哋個個都話唔使計錢,雖然我都有帶咗啲日本蘋果上去,但係阿j唔知點解又冇砌出嚟,根本上佢哋就唔知我帶咗嘢上去,我出聲話計錢的話,可能佢哋覺得我計較。

珍珠宮

就算有錢都唔係老馮

jpwy    發表於 19-1-1 12:40
wcpcelia    發表於 18-12-31 14:26

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

loved 發表於 18-12-31 01:58
有班識左多年由同事變朋友,一年都有幾次聚會,咁我c6以前份工都叫吾錯,我屋企算大,又有工人,以前好多時 ...

睇下你出左幾多,如果出左幾百而每人都係夾一百幾十既話就算,最多下次唔出錢。但如果你出左過千而每人要夾返幾百既話就應該堅持,講明要均真啲,跟住講你出左幾多,每人要夾返幾多。如果佢地因爲你要佢地夾返錢而唔再搵你,呢啲都唔叫朋友啦。

珍珠宮

hfl2000 發表於 18-12-31 02:25
但佢地知唔知你環境差咗好多先?你之前有無認真坐低同佢地講過?可能佢地以為你地仲好好境,以為你仲好似以 ...
冇直接咁樣講過,我個別同某一兩個提過下, 但係佢哋大家都係同事,應該大家都有講

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

loved 發表於 18-12-31 02:30
冇直接咁樣講過,我個別同某一兩個提過下, 但係佢哋大家都係同事,應該大家都有講
...

咁好老實講,呢d係你覺得啫,我自己就唔會將朋友講俾我聽既私隱/財政狀況同其他人講囉,因為我唔知佢想唔想其他人知道,其次係我覺得你以前一直係闊佬慣咗,佢地俾你縱慣咗啦,咁又唔可以怪哂佢地既... 可能大家係有d誤解?其實最好你同佢地認真講吓你既財政狀況/講明你以後都唔可以咁闊佬啦,俾多一次機會,如果下次都仲係咁樣,咁先至考慮斷交啦

子爵府

回覆樓主:

有錢有朋友 仲要一路都無計到足 點番轉頭 想慳好難再維持呢d所謂既友誼 自己取捨

jpwy    發表於 19-1-1 12:41

禁止訪問

大宅

2018復活節勳章

其實就算有錢,都唔應該奉旨要俾多d
所以唔理你依家係咪經濟狀況差左,你d朋友咁都係過份。人地話唔洗夾還唔洗夾,但點可以唔出聲扮無野咁佔人便宜。
通常一班人總會有一兩個好人d,但如果成班人都係咁嘅話真係要放棄

大宅

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

照計反幾錢,係whatapps group度叫大家夾反,唔係有無錢問題,係朋友叫你買壽司上去架嘛,大家有分食,如果其他人有買野上去,都可以夾反,好公平!下次有聚會,諗諗係咪真係朋友定當拎你著數

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 loved 的帖子

佢哋咁樣做跟本冇當你係朋友,我都有呢D揾著數嘅舊同學,佢哋講野你會知冇當你係fd,我都費事唔開心退咗谷,我識咗佢哋好多年都唔覺得可惜

jpwy    發表於 19-1-1 12:43

首頁
12345...10

尾頁

跳至