時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓

除左政棍,社工幫新移民攞福利都好不違餘力;轉頭議員又閙政府無幫底層抗窮,媽⋯好亂呀

kk880    發表於 18-12-31 13:11

禁止訪問

2019新春慶豚圓 2019勳章

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

回覆 MsBusy 的帖子

香港死緊, 無前途,比大陸玩死, 無眼睇

珍珠宮

2019新春慶豚圓

babyk20181113 發表於 18-12-31 10:07
傳媒,將某啲嘢放大,好易俾人錯覺
https://hk.news.yahoo.com/amphtml/%E9%A0%98%E7%B6%9C%E6%8F%B4%E4%BA% ...

搞到鳥煙瘴氣又憑咩吸引高銷費?貪一街屎尿垃圾未見過

侯爵府

2019新春慶豚圓

CHANYINTING 發表於 18-12-31 13:22
呢個政策放寬,導致左好多 76-80年 (文革後到抵壘政策廢除) 隻身落黎既香港人
近年申請埋佢地當時既子女落 ...

無錯
其實個批雙非一滿18就可以申請佢地大陸的家人來港
而條數又是無限

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

kk880 發表於 18-12-31 09:27
現時公屋單位不斷興建亦未能滿足需求,因為每天百多個單程證人士來港,他們7年之後又能申請他們的家人來港 ...
人地係香港人呀,而且,慘得過政府肯批,你有say嗎?
好返去乖乖交稅啦。

侯爵府

2019新春慶豚圓

CHANYINTING 發表於 18-12-31 13:25
政府想企硬既野,就唔會怕社工出聲
政府怕社工 ?? 咁點解唔怕更多香港人反對新殖民既聲音 ??
有甚麼證據證 ...

社工。。。。
算把啦
香港政府家下乜都唔駛驚
佢一句無問題
就已經置全港市民之不理

話說回頭
點解咁多社工要選擇幫新移民
其實係政府撥款制度改變所致

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

s'we 發表於 18-12-31 10:16
今日蘋果新聞都有講....D單程一落黎就申請公屋, 仲教埋記者想快就生番個....

點解起極樓都唔夠....咪就係不停批上面既人落黎囉.
佢地落黎又唔做野, 只係拎福利....綜援呀, 住屋呀, 醫療呀...等等....

好好控制一下落黎既人數, 質素啦..... 落黎唔做野, 就咩都有, 係人係鬼都落啦. ...

所以最好cut福利,綜援。。。等,冇誘因去吸引佢哋落嚟,落嚟仲辛苦過喺內地,咁就算有單程額都冇人願嚟,首先唔該叫嗰班幫新移民爭取福利嘅政棍收手。

禁止訪問

男爵府

CHANYINTING 發表於 18-12-31 13:25
政府想企硬既野,就唔會怕社工出聲
政府怕社工 ?? 咁點解唔怕更多香港人反對新殖民既聲音 ??
有甚麼證據證 ...

又係老調重彈,好悶啊⋯⋯
講咗一千次,你要去追究返問題之始作甬者:公民黨同社區組織協會先啱。
你唔好成日轉移焦點啦⋯⋯

bull2015    發表於 18-12-31 23:03
leecnine    發表於 18-12-31 14:15

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

puzzledmama 發表於 18-12-31 13:51
又係老調重彈,好悶啊⋯⋯
講咗一千次,你要去追究返問題之始作甬者:公民黨同社區組織協會先啱。
你唔好 ...
咁幼稚既唸法你唔覺得好好笑?講到公民黨和社區組織協會好似咁勁,對管治香港影響力咁大。
政府唔想做,你迫到?政府想做,你阻到?

禁止訪問

禁止訪問

用戶要求終止服務

2019新春慶豚圓

呢個事實應該改變唔到

大宅

kk880 發表於 18-12-31 09:27
現時公屋單位不斷興建亦未能滿足需求,因為每天百多個單程證人士來港,他們7年之後又能申請他們的家人來港 ...

幸好截了雙非,否則維港也要填平!

大宅

回覆樓主:

睇見周街大6人就煩。 我冇歧視佢地,但覺得人太多, 睇見啲朋友想上樓,等極都等唔到, 仲要住劏房, 又唔係有錢人, 但又唔夠啲大陸人咁面皮厚,正苦係咁放佢地黎住。
個個國家,地區既政府都係會保護自己嘅人民,但香港呢? 住屋都算, 你睇醫療, 簡直係慘不忍睹! 出面啲專科幾咁貴, 咁我哋可以怪邊個? 我咪掛自己窮囉! 用咁大舊錢整埋啲無謂嘢, 不如攪好d房屋同醫療啦。

首頁
12345...7

尾頁

跳至