親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好,我離境日系晚上8:00大韓機(2月5日,年初一),原來打算酒店check out,行李寄存系酒店,點知酒店近這兩個月修例,不能寄存行李。

現想請教大家,我應該俾$系弘大車站寄行李,還是去首爾站做行理托運比較好呢?

因離境那天是初一,如我去了首爾站托運行李,大家有沒有建議我可以去那處逛逛? 待下午4時多就搭機鐵到機場。

多謝大家提供意見

大宅

大韓可以在首爾站巿區CHECK IN

可以看看教學BLOG
http://ginatw.com/seoulcityprepareforboarding/

男爵府

我地28號番嚟,一樣係搭大韓晚上8點機,12點check out後係首爾站提早托運行李,再去lotte mart行2個零鐘,搭5點半arex車去機場,因為唔需要再搞審查,直接去2B入口入禁區,等1個鐘左右就可以上機了

wcpcelia    發表於 19-1-2 09:39

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

弘大有行李寄存

禁止訪問

大宅

runningma 發表於 19-1-1 00:54
我地28號番嚟,一樣係搭大韓晚上8點機,12點check out後係首爾站提早托運行李,再去lotte mart行2個零鐘, ...

你哋28號返(年28)有樂天行
我2月5號(年初一) 樂天應該close, 所以寄完行李都唔知去邊好

大宅

yuyu.c 發表於 19-1-1 01:55
弘大有行李寄存

衣個真系平喎! 我search 過最平都要7000₩一個29吋喼,原本諗住系弘大酒店暫寄行李,再系弘大行下(年初一,我諗弘大有d地方應該開),點知酒店近這兩個月改例唔俾暫寄行李

水晶宮

SSKwny 發表於 19-1-1 11:22
衣個真系平喎! 我search 過最平都要7000₩一個29吋喼,原本諗住系弘大酒店暫寄行李,再系弘大行下(年初一 ...

請問弘大邊間酒店?會冇寄存。

大宅

yuyu.c 發表於 19-1-1 11:54
請問弘大邊間酒店?會冇寄存。

弘大amanti hotel, 幾個月訂個陣時還有,上網睇話近這兩個月開始取消,真系激死,酒店竟然冇暫寄行李服務

水晶宮

SSKwny 發表於 19-1-1 13:12
弘大amanti hotel, 幾個月訂個陣時還有,上網睇話近這兩個月開始取消,真系激死,酒店竟然冇暫寄行李服務 ...

係囉,居然冇寄存,下次唔住佢

大宅

yuyu.c 發表於 19-1-1 13:18
係囉,居然冇寄存,下次唔住佢

今次訂了不可取消,下次就唔選佢lu。

水晶宮

SSKwny 發表於 19-1-1 13:33
今次訂了不可取消,下次就唔選佢lu。

上次去有打算訂尼間,不過最後住佐東大門,如果下次住弘大,都係揀L7或holiday inn,唔考慮佢lu。

wcpcelia    發表於 19-1-2 09:39

大宅

我地28號番嚟,一樣係搭大韓晚上8點機,12點check out後係首爾站提早托運行李,再去lotte mart行2個零鐘, ...

請問係首爾站托運完行李後,仲有5個鐘,可唔可以出去其他地方行街?thank you

男爵府

Daphne^^ 發表於 19-1-3 00:57
請問係首爾站托運完行李後,仲有5個鐘,可唔可以出去其他地方行街?thank you
...

可以呀,我地做埋出境審查就繼續行街

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

請問寄運行李時, 果張車票已要選定坐車票時間?同埋係咪有埋boarding pass架喇?
放下自在

男爵府

cattz288 發表於 19-1-10 14:05
請問寄運行李時, 果張車票已要選定坐車票時間?同埋係咪有埋boarding pass架喇?
...

係呀,你自己揀坐機場鐵路既時間,會印埋落去ticket度,有boarding pass;首爾站做埋出境審查就可以係機場過禁區後直入2B通道

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

runningma 發表於 19-1-10 19:56
係呀,你自己揀坐機場鐵路既時間,會印埋落去ticket度,有boarding pass;首爾站做埋出境審查就可以係機場 ...

好的! 謝謝資料! 唔明咩係出境審查? 係放低行李時搵人做定坐機鐵前做架?
放下自在

男爵府

cattz288 發表於 19-1-10 20:01
好的! 謝謝資料! 唔明咩係出境審查? 係放低行李時搵人做定坐機鐵前做架?
...

托運行李後隔離有間房就係出境審查,本身在機場都要做,可以提早做呢步搞掂就可以周圍shopping,夠鐘先搭機場鐵路

象牙宮

runningma 發表於 19-1-11 18:45
托運行李後隔離有間房就係出境審查,本身在機場都要做,可以提早做呢步搞掂就可以周圍shopping,夠 ...

明晒!謝謝
放下自在

複式洋房

runningma 發表於 19-1-11 18:45
托運行李後隔離有間房就係出境審查,本身在機場都要做,可以提早做呢步搞掂就可以周圍shopping,夠 ...

喺機場2B通道過x光機係同普通通道分開?

首頁

尾頁

跳至