懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019勳章

我想問有沒有人試過入院去check 有沒有穿羊水。check 完之後又真係未穿水?過程快唔快?同埋係咪即時可以走?
事原我第一胎唔知漏水,到有懷疑時已經要催生。
第二胎預產期就到,今胎分袐比上胎多。我好驚又犯同一個錯誤
成日有誤報會否俾人blacklist ga?

大宅

2019新春慶豚圓

annamummy 發表於 18-12-31 15:25
我想問有沒有人試過入院去check 有沒有穿羊水。check 完之後又真係未穿水?過程快唔快?同埋係咪即時可以走 ...

有懷疑要入院呀...
不過無咩事都預要喺醫師過一晚夜,啲醫生緊張過你呀。
唔會俾人 blacklist 呀,放心啦

大宅

2019新春慶豚圓

BTW 我有見過如果你懷疑漏羊水,你可以痾清啲尿後,咳幾聲,睇下小腹下壓時有無水湛出
希望幫到你,Good luck

洋房

小驚 發表於 18-12-31 15:42
BTW 我有見過如果你懷疑漏羊水,你可以痾清啲尿後,咳幾聲,睇下小腹下壓時有無水湛出
希望幫到你, ...

有水流出即係點?

複式洋房

2019勳章

希望幫到你, ...

謝謝你的回覆呀。我呢胎正正痾唔清d尿。痾完之後,行兩行又滲少少尿(呢個我幾肯定)..分袐又多過上一胎。
如果話上胎我分唔到,呢胎仲難分..上個星期醫生先話羊水偏少但仲係正常水平。我已經驚驚地..
今日同醫生提過,佢都係叫我懷疑就入院check.. 因為有時候真係分唔到。
但我唔想下下都要住院呀。咁樣出出入入好有壓力。但我一想起第一胎因為我遲入院,搞到BB打多一支針,住多一日院..我就好唔開心。
我還記得我上次催生時在病床上飲泣的內疚感覺..

大宅

2019新春慶豚圓

Joan_Lee 發表於 18-12-31 16:01
有水流出即係點?

我諗似係 m 湧出嚟嘅感覺?
我未經歷過,我都唔知。

大宅

2019新春慶豚圓

annamummy 發表於 18-12-31 16:05
謝謝你的回覆呀。我呢胎正正痾唔清d尿。痾完之後,行兩行又滲少少尿(呢個我幾肯定)..分袐又多過上一胎。 ...

疴唔清都正常,我無尿滲問題,都成日痾唔清。
唔駛咁緊張,有懷疑都唯有睇醫生啦...

醫生有無幫你睇一睇?

複式洋房

2019勳章

希望幫到你, ...

上次我有試咳呀。無水漏出來. 但事實係有羊水漏。我之所以覺得奇怪入院係上胎少分袐,過咗預產期的兩個早上都出現水印(好少的)。只在早上見水印,其餘時間都沒有水出來...
我嗅到沒有尿味才入院check下。我入院嗰刻都冇諗過生得。因為沒有其他症狀...

複式洋房

2019勳章

小驚 發表於 18-12-31 16:11
疴唔清都正常,我無尿滲問題,都成日痾唔清。
唔駛咁緊張,有懷疑都唯有睇醫生啦...

醫生無睇,只是叫我懷疑就上產房check.. 我計劃在公立醫院生的。我驚我一入去就走唔到要留院。產前病房好多媽媽因為等生而會叫喊...冇咩事我唔想過夜呀.. 冇得瞓

大宅

2019新春慶豚圓

annamummy 發表於 18-12-31 16:13
上次我有試咳呀。無水漏出來. 但事實係有羊水漏。我之所以覺得奇怪入院係上胎少分袐,過咗預產期的兩個早 ...

原來個方法無咩用
咁唯有自己留意返多啲啦

別墅

2019新春慶豚圓

產檢時 姑娘同我講感覺少左 要入醫院
有次 感覺少左 唔理3721就去左急症 檢查左一輪後 正常 留院一晚
姑娘態度無野

複式洋房

2019勳章

小驚 發表於 18-12-31 16:08
我諗似係 m 湧出嚟嘅感覺?
我未經歷過,我都唔知。

真正湧出來時是好澎湃。你到時一定分到。
最怕係好似我前期咁滲少少。

點解我知?因為上次催生時我俾護士/醫生話。又話我流曬d羊水。我果刻都有懷疑佢講的情況。我雖然遲入院但絕對羊水滲漏咗好少。到之後醫生人手穿水,果刻係好澎湃流出來的。

大宅

2019新春慶豚圓

annamummy 發表於 18-12-31 16:17
醫生無睇,只是叫我懷疑就上產房check.. 我計劃在公立醫院生的。我驚我一入去就走唔到要留院。產前病房好 ...

如果近預產期,醫生係多數會勸你留到生得嘅。
我住過兩次瑪麗,又無人喊叫喎,我又訓得唔錯。。
你幾時預產期?

複式洋房

2019勳章

小驚 發表於 18-12-31 16:25
如果近預產期,醫生係多數會勸你留到生得嘅。
我住過兩次瑪麗,又無人喊叫喎,我又訓得唔錯。。
你幾時預 ...

一月中

複式洋房

2019勳章

qfish 發表於 18-12-31 16:23
產檢時 姑娘同我講感覺少左 要入醫院
有次 感覺少左 唔理3721就去左急症 檢查左一輪後 正常 留院一晚
...

我應該也要抱著這態度...

大宅

2019新春慶豚圓

annamummy 發表於 18-12-31 16:29
一月中

同我一樣
應該唔會叫你訓到生嘅,有擔心就去睇下。
始終懷疑湛水,可大可小

翡翠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

我漏尿,以為穿羊水,住一晚就走得。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊