懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

丫b岩岩滿月,飲完奶之後掃左風er左,然後放係梳化到都墊高左個頭,隔左3-4分鐘,我見到丫b嘴角有d奶滲岀黎,我估係嘔一啖奶奶岀黎,點知一抱起丫b,好似噴泉甘,口鼻一齊噴奶,果刻我真係好驚佢透五到氣甘佢平時三個鐘食一次奶,依家嘔完都五知幾耐要再餵,好驚佢又嘔

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

KellyBabykiss 發表於 19-1-1 02:48
丫b岩岩滿月,飲完奶之後掃左風er左,然後放係梳化到都墊高左個頭,隔左3-4分鐘,我見到丫b嘴角有d奶滲岀黎 ...

之前有無試過??
我小朋友細個果時試過兩次,我係餵人奶既,應該係食得太多+佢之前有大喊過。
留意下bb 氣管、口鼻仲有無奶卡住,要清左出黎。發生次數,如果間中都有咁既情況要去睇醫生!
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

男爵府

KellyBabykiss 發表於 19-1-1 02:48
丫b岩岩滿月,飲完奶之後掃左風er左,然後放係梳化到都墊高左個頭,隔左3-4分鐘,我見到丫b嘴角有d奶滲岀黎 ...

我仔細個都有試過咁,有時1日2次,唔係經常發生就唔洗驚,如果經常係咁噴奶要睇醫生,盡可能食飽左唔好抱上抱落,唔好比佢大喊,食完奶至小2小時後沖涼

別墅

newspaperhang 發表於 19-1-1 02:57
之前有無試過??
我小朋友細個果時試過兩次,我係餵人奶既,應該係食得太多+佢之前有大喊過。
留意下bb ...

我餵奶粉咖,之前冇試過連鼻都噴埋,可能今次個量太多

別墅

kissapplegirl 發表於 19-1-1 03:23
我仔細個都有試過咁,有時1日2次,唔係經常發生就唔洗驚,如果經常係咁噴奶要睇醫生,盡可能食飽左唔好抱 ...

佢成日有一兩啖嘔岀黎,呢個月都試過嘔3.4次勁野,五知係咪我掃風掃得五好呢口同鼻一齊噴就真係第一次

珍珠宮

KellyBabykiss 發表於 19-1-1 03:42
我餵奶粉咖,之前冇試過連鼻都噴埋,可能今次個量太多

嘔完bb 會大喊+攰,先俾bb 休息,到佢再喊、搵食(要食奶)時先再餵,太擔心的話下次唔好餵咁多先,等bb 唔夠先再加奶俾佢。
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

男爵府

KellyBabykiss 發表於 19-1-1 03:45
佢成日有一兩啖嘔岀黎,呢個月都試過嘔3.4次勁野,五知係咪我掃風掃得五好呢口同鼻一齊噴就真係第一 ...

吐一兩啖係好正常嫁~
我明白噴射式嘔奶嚇死人 ,要成套衫換,冬天又凍喎

別墅

newspaperhang 發表於 19-1-1 03:47
嘔完bb 會大喊+攰,先俾bb 休息,到佢再喊、搵食(要食奶)時先再餵,太擔心的話下次唔好餵咁多先,等bb ...

岩岩丫b扭食,餵左三分二支奶比佢,掃風er五岀

別墅

kissapplegirl 發表於 19-1-1 03:48
吐一兩啖係好正常嫁~
我明白噴射式嘔奶嚇死人 ,要成套衫換,冬天又凍喎
...

係囉,好涷,五開暖爐搞五掂

珍珠宮

KellyBabykiss 發表於 19-1-1 03:53
岩岩丫b扭食,餵左三分二支奶比佢,掃風er五岀

咁暫時唔好放低佢,抱多陣再掃風
用奶樽餵(不論奶粉定人奶)都會令bb容易進食過量,可以選擇斜斜地餵bb(唔好平躺)、等個奶樽打橫咁去餵bb,奶cover住出口位就夠,咁樣bb食夠就會用口、脷頂開,媽媽/餵奶者會比較容易留意到
平躺姿勢令bb 唔易頂開奶樽,會繼續食繼續食

別墅

newspaperhang 發表於 19-1-1 03:58

咁暫時唔好放低佢,抱多陣再掃風

知道知道湊b真係一門學問黎

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

真系嚇死喇,下次掃完風之後再抱多陣。

首頁

尾頁

跳至