0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

我知有好多位爸爸媽媽都有睇過呢本書,上google都搵到有唔同人成功同失敗嘅例子,所以我再開post請教有參考呢本書嘅爸爸媽媽,運用呢本書嘅心得。
關於定時餵奶:
而家BB 40日人仔,飲全人奶,半泵半埋身,每次140ml,每日7餐,日頭會有一至兩次埋身餵。未運用呢本書嘅方法之前:
定時大約3個鐘就肚餓,埋身餵就兩個鐘。
呢個時間係計食完奶之後嘅三個鐘,例如1000食到1030, 佢就1330就肚餓;1330餵到1415,佢就1715肚餓)
易嘔奶,幫佢掃完風,佢er左,個人好定咁都好,上左床仔過半個鐘都試過嘔奶。唔係唔想比少啲佢食,但就自比少10ml佢,佢都要扭,食夠先收聲同埋安定。
夜晚有時4個鐘先搵野食,試過一次5個鐘,之後都冇試過了。

琴日(31/12)開始試行定時餵佢飲奶。
朝早7點冇咩野,但1300果餐開始未必食得晒,會食淨10ml左右,因為食左45分鐘,所以我由得佢。
但因為夜晚相隔時間比較長,我驚佢朝早食唔夠,夜晚果餐會等唔到0300先食。

問題:
1. 朝早中間嘅時間有冇需要減10ml奶?

2. 半夜果餐係咪都係叫佢起身食奶?我而家做法係佢自然醒先食。係咪都可以?

--

關於自己瞓覺
見到有媽媽分享,BB喊係因為想發洩精力,或者鬧情緒(唔計唔舒服同埋肚餓),如果按照「食-玩-瞓」呢個模式,係可以健立足夠安全感比BB,所以瞓之前喊唔係冇安全感,只係想搵人陪/抱,咁可以狠心地由得佢喊。好快佢就覺識自己瞓。

1. 而家佢未適應到呢個模式,係咪等一個星期後,佢適應左,先開始學習自己瞓呢個方法會好啲?
2. 呀B好易嘔奶,我比較驚自己分唔到佢喊係因為仲有胃氣要搵人掃風定係鬧情緒...

大宅

bunny_sze 發表於 19-1-1 11:23
我知有好多位爸爸媽媽都有睇過呢本書,上google都搵到有唔同人成功同失敗嘅例子,所以我再開post請教有參考 ...

40日都難d進行,我果時坐緊月睇呢本書,睇完想實行,但始終bb都太細,定時餵奶係可以做到(果時我泵落樽度餵,冇埋身)但食玩瞓就好難做到,要到差唔多3個月先可以完全做到

1. 其實佢地自己食夠就唔扭,我會比佢食夠唔減10ml

2.如果體重有增長,日間食奶食得好,我夜晚會等佢自己醒先比佢食,因為初頭有試過特登叫醒佢食,佢係唔食寧願瞓

2.除非你好熟悉佢d喊聲,一聽就知道佢喊咩,否則千萬唔好由佢喊唔理佢。bb喊一定有佢原因,掃哂風又換完片都喊我都會抱佢一陣,等佢瞓先放床,如果佢喊唔停聲你都冇得瞓

平時日間唔好抱,喊要搵出原因,食奶同夜晚瞓教先抱

別墅

kenchiu311 發表於 19-1-1 12:55

40日都難d進行,我果時坐緊月睇呢本書,睇完想實行,但始 ...

1. 減10ml奶係因為感覺上日間餐與餐之間嘅時間短左,佢琴日都有一兩餐食淨10ml左右,所以心諗不如直接減左佢

2. 佢去健康院,體重增長得好好,半夜餐奶平時都係等佢醒我先餵,睇嚟可以繼續呢個方法

3. 我未至於100%聽明晒佢每次喊嘅原因,所以唔敢唔理佢,但有啲又話佢喊就由佢喊,要狠心⋯所以先15 16唔知跟唔跟好⋯怕佢真係因為唔舒服而喊⋯

我都食玩瞓唔到,因為佢一食就瞓,唔會醒果隻
咁你大約幾時戒到夜奶呀?

首頁

尾頁

跳至