自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我2小朋友8歲6歲,但好多酒店房最多3人,加床都唔得。係咪真係要分2間房?

男爵府

醒目開學勳章

綠荳媽媽 發表於 19-1-1 12:36
我2小朋友8歲6歲,但好多酒店房最多3人,加床都唔得。係咪真係要分2間房?
...

book間雙連房
:-P  :-P  :-P

伯爵府

我去日本多、通常搵service apartment 形式酒店、或者3、4人房酒店。

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

邊個地方? 日本係少選擇d, 不過日本, 南韓, 新加坡, 泰國, 台灣, 澳洲... 我全部都係 book 4人房, 我兩個囡年齡比你還大

wcpcelia    發表於 19-1-2 10:55

男爵府

...

我一家三口之前帶埋家姐女兒去旅行,book family room, 通常係雙人床X2,比普通twin room大d的

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我會book 3人房,2歲小朋友通常可以跟父母免費入住。

子爵府

回覆樓主:

我四口之家,去咁多次旅行都是book 一間房。揀2床房和看張床夠唔夠大。床细至加一張床。

davywm    發表於 19-1-3 14:30

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我諗我會照book兩間房,但瞓時自己逼晒一間房

翡翠宮

儘量搵D容許兩個小朋友入住既酒店

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

...

去邊? 我之前book開兩張雙人床或1雙+1單床
放下自在

子爵府

...

一間房雙床, 有D酒店單人床1.35米. 好多酒店寫就寫2人入住或者3人入住, 我通常睇好左打電話去酒店問2大人2小朋友(講明幾歲)入住一間雙床房得唔得? 大部份都話OK, 有D仲會留定大D既雙床房比你. BOOK 2間房好多時唔相聯仲煩. 而家小朋友都大左, 我就BOOK套房(公寓).

琥珀宮

畀面勳章

3人房應該得

男爵府

...

我見唔少酒店都有「double queen」即兩張雙人床啊
更正:「twin queen」

男爵府

cattz288 發表於 19-1-1 13:14
去邊? 我之前book開兩張雙人床或1雙+1單床

例如我睇緊華欣, 啲房最多都係三個人。 其實瞓一定瞓得落4個,咁其實係咪即係屈蛇呀

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

綠荳媽媽 發表於 19-1-1 13:18
例如我睇緊華欣, 啲房最多都係三個人。 其實瞓一定瞓得落4個,咁其實係咪即係屈蛇呀
...

哦!咁睇佢點寫入住policy, 不少泰resort都係free 12歲以下!
所以book twin queen beds就好夠住!

象牙宮

龍山仔仔 發表於 19-1-1 13:17
我見唔少酒店都有「double queen」即兩張雙人床啊

應該係twin queen 先係兩張雙人床

wcpcelia    發表於 19-1-2 10:55
放下自在

男爵府

cattz288 發表於 19-1-1 13:23
應該係twin queen 先係兩張雙人床

係 係~

侯爵府

...

我都係兩小, 通常睇酒店條款, 再send email去酒店問, 寫明兩個小朋友幾歲, 可唔可以book一間房同住, 有冇附加費, 問埋小朋友早餐幾錢。
華欣我住過hilton 可以free兩個12歲以下小朋友住, 6歲或以下free早餐。 我3年前住兩個小朋友6&9歲, check in 時話大女會收早餐錢, 我地早餐時報足兩大兩小, 到check out 都無收錢

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

...

我剛睇華欣, 2大2小 (10+14歲), 都唔少選擇喎!

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

搵d 6歲可以免費入住嘅三人房

首頁

尾頁

跳至