0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

15日人仔,每次訓覺訓得唔耐訓一陣就醒,係唔係可以俾七星茶佢飲?我又驚佢太細個。唔知受唔受到。平時飲奶粉多。都有泵人奶俾佢飲下。特別夜晚最辛苦,2個鐘就要食一次奶,今日食80ml。各位媽媽有咩報道可以令bb訓覺訓好D?

別墅

蔡小姐0712 發表於 19-1-1 16:32
15日人仔,每次訓覺訓得唔耐訓一陣就醒,係唔係可以俾七星茶佢飲?我又驚佢太細個。唔知受唔受到。平時飲奶 ...

bb呢兩日便便比較少,尋日屙咗兩次。今日未屙!唔知關唔關事!

公爵府

蔡小姐0712 發表於 19-1-1 16:32
15日人仔,每次訓覺訓得唔耐訓一陣就醒,係唔係可以俾七星茶佢飲?我又驚佢太細個。唔知受唔受到。平時飲奶 ...

咁細個就冇俾佢飲先,再留意

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

你試下用被包實BB,可能缺乏安全感。

別墅

https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/he ... alth/GN1_2_1_4.html

//坊間常會把幼兒多眼膠、大便次數少等情況看成「熱氣」;又或認為吃奶量少便表示「食滯」,所以部分家長會讓孩子喝涼茶。事實上,中醫診症有一套嚴謹的診治方法,不會只憑多眼膠、大便次數少而即看成是「熱氣」;也不會把吃奶量少而看成「食滯」。因此,若家長擔心孩子健康出現問題,應先向醫生請教。

另外,市面的成藥產品大多沒有明確列明每種成分藥材的實際用量、不同年齡兒童應服用的分量及副作用。家長給子女服用「開奶茶」及「七星茶」前,應向中醫師請教,切勿胡亂吃藥。//

BB仲係細,所以你嘅問題好正常。我同我老公喺呀B出世頭幾個星期都係返shift咁,每人每日一次通頂咁餵佢飲人奶。
我果個好啲,第三星期開始慢慢可以變成每晚食一餐。

首頁

尾頁

跳至