懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

(排卵藥除外)

我google下,原來多囊要介紅肉,介奶類,介gluten。即係要dairy free, gluten free, 每餐最少業類佔50%

大宅

你所講既都無戒,我只戒凍飲雪糕生冷野,好幾個月先破戒一次。主要睇中醫,好間唔中做下運動,放鬆心情就中了。

複式洋房

回覆樓主:

其實無特別戒,當然生冷凍飲少飲好 d, 我係其中一邊有,m 會一個月準一個月唔準,但今年好彩都一擊即中,你自己 m 唔準?

男爵府

貝貝大人 發表於 19-1-1 20:55
其實無特別戒,當然生冷凍飲少飲好 d, 我係其中一邊有,m 會一個月準一個月唔準,但今年好彩都一擊即中,你 ...

係呀,唔準。2018年來了6次m,有做運動得的月份30-40天來m,冇的話就60日一次

booked了星期五睇私家私婦科。好彩保險包,身住英國,又冇中醫睇

複式洋房

holemone 發表於 19-1-1 21:10
係呀,唔準。2018年來了6次m,有做運動得的月份30-40天來m,冇的話就60日一次

booked了星期五 ...

咁真係要睇婦科,黎6次m 可能都因為係其中一邊有,但都唔使太擔心,好多人都有,最後都生到bb

男爵府

holemone 發表於 19-1-1 19:53
(排卵藥除外)

我google下,原來多囊要介紅肉,介奶類,介gluten。即係要dairy free, gluten free, 每餐 ...

香港西醫就多數俾荷爾蒙藥黎調理,如果知你想生b,就會俾排卵藥
當初我確診時,某岀名婦科醫生就話,多囊就係佢想排就排,藥只係輔助
做運動有幫助,我中醫師叫我除左食藥針灸,一定叫我要做運動
無避孕情況下,一年到就bingo,宜家16w
不過我就自我戒糖,多多少少有幫助

男爵府

(排卵藥除外)

我google下,原來多囊要介紅肉,介奶類,介gluten。即係要dairy free, gluten free, 每餐 ...

仲有試下用排卵試紙,捉排卵期黎造人,不過最重要係放鬆心情

洋房

我平均40日至60日才有period一次,食咗月見草油同聖潔莓3個月就中咗,而家有bb但仲剩返好多未開,需要的可以pm我

男爵府

jessching 發表於 19-1-2 00:35
我平均40日至60日才有period一次,食咗月見草油同聖潔莓3個月就中咗,而家有bb但仲剩返好多未開,需要的可 ...

多謝你的advice.星期五以booked了睇私家婦科,個醫生仲係專幫明星睇既,多得公司保險。

男爵府

(排卵藥除外)

一直有睇中醫調理,亦有去蒸身,冇介食物,最多生冷野凍飲飲小啲或唔飲

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

戒生冷,keep住輕鬆心情,飲食均衡,做運動。

大宅

回覆樓主:

我都有多囊,睇左中醫3個月就中左,我心態係隨緣同埋我經期唔準,好多時3x日先來。我覺得睇中醫好有效加輕鬆心情!慢慢縮短我經期。

男爵府

運動、戒糖、coQ10, vitamin D, 肌醇 ,葉酸

男爵府

ayako 發表於 19-1-2 19:31
運動、戒糖、coQ10, vitamin D, 肌醇 ,葉酸

維持左幾耐後就bingo呀?

複式洋房

回覆樓主:

飲少左凍野,做運動,同埋睇中醫
我睇果個中醫話就話早晚一包藥(佢煲好真空左,我座返熱就飲得果d), 不過我都幾懶,除左頭1個星期有早晚飲之外,之後都係間唔時飲,不過一個月之後就黎m.
跟住果2,3個月都好準時。
本身中醫話最少試半年先會中,我2,3個月就中左啦。

加油!先從飲食同生活習慣入手 [

複式洋房

ayako 發表於 19-1-2 19:31

我都有食肌醇同q10

男爵府

holemone 發表於 19-1-2 19:58
維持左幾耐後就bingo呀?

半年左右,不過連續2次都小產左。我結婚6年都未試過自然bingo到,係食左啲supplment 後先自然排到卵

複式洋房

(排卵藥除外)

其實我無特別想要生小朋友
個時只系想調理好身體
西醫當時系開避孕藥比我控制病情
但我自己就吾想食呢類產品怕傷身
跟手自已了解個病 去左買含異黃銅的天然補充劑
同埋因爲我本身寒底 甘我就以驅寒去濕為主
但減左廿磅 跟手就有左

民房

Phoenix_ka 發表於 19-1-4 04:23
其實我無特別想要生小朋友
個時只系想調理好身體
西醫當時系開避孕藥比我控制病情