意見反饋
義工

想生BB 今日: 13|主題: 99718

想試第二次iui

複式洋房

國民生產總值:148

2019勳章

黎緊想試第二次iui,上一次仁X李教授自然週期做,失敗了。
唔知係咪嗰排工作壓力大,所以都有影響。
大家做iui 前有無咩準備,做完之後有無拎假休息?

王國熱話
屋企經濟有問題, 想問下全職媽媽如何賺錢
開開心心做個friend~Part 29
有無在職媽媽去讀MBA?
自己辭職好定係俾公司炒好?

複式洋房

國民生產總值:178

Belibala123 發表於 19-1-1 22:32
大家做i ...

我做咗一次自然(要埋身)失敗,醫生話:你嚟睇醫生都想快d成功,就唔好浪費時間,直接做人工授精喇。之後做iui先發現原來c6精子形態唔好得1%,不過數量夠,洗完活躍度有98%都ok。我自己覺得因為去旅行錯失最perfect timing所以失敗。第二次从m完day one開始打排卵針(因為我經期一直偏長30-70日,基礎體溫又低,卵生得好慢且卵子少,醫生建議我直接打排卵針),隔幾日觀察,最後養咗3粒大卵(超過17mm),兩粒中卵(14-15mm),壁厚9,就打破卵針。因為c6啱啱嗰幾日不在港做咗凍精放入。做完後即刻可行路、去洗手間,冇請假。當晚及第二日都補咗一次同房。之後日日飲寶礦力、食蛋白、塞小白球。

複式洋房

太陽媽媽 發表於 19-1-1 23:29
我做咗一次自然(要埋身)失敗,醫生話:你嚟睇醫生都想快d成功,就唔好浪費時間,直接做人工授精喇。之後做 ...

(繼續) 期間醫生有開兩支保胎針,不過我記錯時間只打了一針 之後我都好放鬆心態,覺得再失敗就再做,並且已在考慮ivf。11日後feel到就快嚟m,同房後有小小血,已打定輸數。點知做完後第16日check到中咗,好深色的兩條。其實iui機會唔高,都好講緣分,放鬆心情吧,祝你好孕!
啊,期間c6都有食supplement&戒酒,凍精洗前有2%,可能都有小小幫助。

大宅

國民生產總值:1357

2019新春慶豚圓 2019勳章

Belibala123 發表於 19-1-1 22:32
大家做i ...

我自己認為,已經試左一次iui,
下一次直接做ivf仲好。

如果你覺得iui仲有機會,當然可以試,
但iui成功率唔高。換著我,寧願將錢投入,
成功率較高既ivf.

卵子既年紀係成功關鍵,越早做,
成功機會越大。

IUI 成功率 15~17% (仁安價錢 $11,000)
IVF 成功率 30~40% (仁安價錢 $110,000)

複式洋房

2019勳章

回覆 太陽媽媽 的帖子

多謝你咁詳盡既回覆。聽完你講覺得好鼓舞,調節好心情真係好重要。希望都可以好似你咁幸運👍🏻

複式洋房

2019勳章

回覆 chubama 的帖子

Thanks!其實我已經試過大概半年既排卵藥+排卵針,之後再試iui 都唔成功...都唔知邊度出問題。黎緊見教授睇佢有咩睇法。好想驗下AMH,睇下自己會唔會早衰。

洋房

國民生產總值:55

chubama 發表於 19-1-2 01:06

我自己認為,已經試左一次iui,

想問下萬幾蚊係咪只包一次iui ,如果失敗係咪要比錢重新來過?

大宅

wambat 發表於 19-1-29 23:01
想問下萬幾蚊係咪只包一次iui ,如果失敗係咪要比錢重新來過?

係呀!

洋房

chubama 發表於 19-1-30 00:01
係呀!

想問下知唔知政府要排幾耐?

大宅

wambat 發表於 19-1-30 00:03
想問下知唔知政府要排幾耐?

你睇返jm既留言對話啦!
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22259164

我等左一年政府
私家俾錢即刻做

FB體驗帳戶

國民生產總值:28

2019勳章

回覆樓主:

我都係岩岩做左第一次iui, but fail左。 hubby既sperm都係健康,標準型。 所以我打算下個月黎多次。 今次plan下自己做下運動,睇中醫,針灸。

複式洋房

國民生產總值:438

JosephineKong 發表於 19-1-30 01:19
我都係岩岩做左第一次iui, but fail左。 hubby既sperm都係健康,標準型。 所以我打算下個月黎多次。 今次p ...

我做左三次iui都失敗,請問你有無中醫針灸推介?我都搵緊,謝

FB體驗帳戶

2019勳章

Hen-mocha 發表於 19-1-30 18:37
我做左三次iui都失敗,請問你有無中醫針灸推介?我都搵緊,謝

我本身係香港人 但住澳門的 所以中醫針灸我係澳門睇, 不過我中醫都suggest我準備iui前可能要一星期最少2次針灸, 最好先生都一齊做, 令2方都做足準備。 希望幫到你

複式洋房

國民生產總值:438

JosephineKong 發表於 19-1-30 18:52
我本身係香港人 但住澳門的 所以中醫針灸我係澳門睇, 不過我中醫都suggest我準備iui前可能要一星期最少2 ...

多謝你回覆!我一次又一次失敗,心情已經好失落,所以希望咩方法都試!

FB體驗帳戶

2019勳章

Hen-mocha 發表於 19-1-30 19:05
多謝你回覆!我一次又一次失敗,心情已經好失落,所以希望咩方法都試!
...

我第一次iui fail之後,都有情緒低落。爆喊左一次之後就冇野。 再去睇醫生,再為下一次做準備。 要對自己有信心呀!

洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
太陽媽媽 發表於 19-1-1 23:38
(繼續) 期間醫生有開兩支保胎針,不過我記錯時間只打了一針 之後我都好放鬆心態,覺得再失敗就再 ...

請問你年紀幾大?我過幾日去仁安睇醫生,一心諗住做iui,因我高齡,怕好難中

複式洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
wambat 發表於 19-2-10 12:37
請問你年紀幾大?我過幾日去仁安睇醫生,一心諗住做iui,因我高齡,怕好難中
...

我34歲 備孕咗2年

洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
太陽媽媽 發表於 19-2-12 20:13
我34歲 備孕咗2年

見到你成功左,我都有返d信心 ! 我35歲了,又小產過,過幾日見醫生,希望快d搞掂啦。請問你iui前後花左幾多時間?

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.