懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Newmama2019 發表於 19-5-25 16:53
回覆 mommy2015 的帖子

絕對認同你講法,我個point係醫生事前知道產婦嘅意向時應該同佢解釋一下咩人適合, ...

婦產科醫生都未必答到你,因為呢個係麻醉師嘅範疇。孫醫生都有鼓勵我話打無痛分娩啦,但我諗佢都未必知我適唔適合打。 咁你有椎間盤突出你有冇同佢提過先?

複式洋房

debby51 發表於 19-5-25 18:07
回覆 littletwinZ 的帖子

恭喜您...

我係孖胎,埋單15萬幾,港安醫院,孫醫生孖胎好似收4萬幾

別墅

mommy2015 發表於 19-5-25 11:59
其實我自己都覺得如果係一般比較健康嘅媽媽冇太大問題,我覺得可以唔需要一定要睇孫醫生。其實你話等佢等 ...

其實我之前都有d怕睇孫醫生!因為知道排隊要等好耐!不過我睇完第一次之後,佢既專業真係令到我好安心!因為我係一個小產了三次的媽媽!其中一次陀到5個月子宮頸開左,之後就生左!至於bb醫院係唔會救既!
今胎有左之後,我掙扎左好耐,終於都係要去睇孫醫生!原因係我既宮頸生左好多息肉,之後孫醫生講明 唔可以切除息肉,否則宮頸會開!跟住我就想起5個月失去的小朋友,就係個次我選擇去睇其他婦科醫生,佢幫我切除了息肉!所以宮頸開了!自己都唔知!所以才發現醫生的經驗很重要!所以點解我會選擇孫醫生的原因!網上有好多媽媽話佢串,睇得快!其實我都好想每次好快睇完

別墅

joannepun 發表於 19-5-25 20:12

其實我之前都有d怕睇孫醫生!因為知道排隊要等好耐!不過 ...

第一次睇孫醫生時,我宮頸係2.2cm 長,之後二星期,我14週,宮頸只有1.5cm 係好短!當日孫醫生幫我加了子宮托!佢沒有收到個既托既錢!佢俾我既感覺係好想幫助一班有需要既媽媽!多過要去賺這份既錢!當日我真的好感動!錢其實我都預左要俾!真係冇諗過會同其他媽媽一樣 真係唔收錢!佢要我順順利利生完bb之後,分享俾其他有需要的媽媽,以作鼓勵其他人!我真係有d想喊!令我想起之前失去的小朋友!各位媽媽希望我既分享幫到你地啦!

大宅

其實我之前都有d怕睇孫醫生!因為知道排隊要等好耐!不過 ...

我唔係孫醫生fans,我只係share我經驗。孫醫生有時講嘢係串串地,好似唔係好認真,但通常叻都係串啲。我知道bk有的媽媽睇孫醫生,孫醫生係幫到佢,但有啲孫醫生都幫唔到。希望孫醫生幫到你。第一次見佢,佢已經同我講我唔屬於高危產婦,例如有流產經驗,經常異常出血,懷孖胎或有早產經驗。但即使係咁唔代表佢有怠慢我,至少我23週跌親,26週試過無端端出血去搵佢檢查,佢都有細心幫我檢查。而佢知道我比較緊張宮頸短同宮口開合問題,佢都有成日同我check住。我雖然暫時冇呢兩個問題,但有佢check住我都放心啲。至少暫時我未試過因爲我覺得醫生睇少咗嘢而要我特登返去再check。

別墅

mommy2015 發表於 19-5-25 21:41

我唔係孫醫生fans,我只係share我經驗。孫醫生有時講嘢係 ...

係呀!我覺得永遠有實力既醫生會比較串,因為係串得起!我睇孫醫生真係可以令到我放心!所以我一定會繼續睇佢!

別墅

我宮頸都有一粒息肉,而家21w...時不時會流血,好困擾。仲諗住切咗佢,好彩睇左你個post

大宅

fish_1118 發表於 19-5-26 12:04
我宮頸都有一粒息肉,而家21w...時不時會流血,好困擾。仲諗住切咗佢,好彩睇左你個post
...

其實之前睇孫醫生講座,佢都話如果息肉唔係太大就唔唔好搞。

大宅

雖然每次等睇孫醫生都起碼兩個鐘(我會登記後同姑娘講聲落去食嘢或行街,麻煩姑娘差唔多到我時再call我),但我仍堅持睇佢係因為部機好清,孫醫生手勢好快好準,俾既意見夠清晰直接。每次臨睇完姑娘會問有冇問題要問醫生,我多數答冇,因為醫生一早已講晒我想問既嘢。

如果要求同醫生要有眼神接觸、講嘢慢條斯理既醫生,孫醫生絕對唔適合嗰啲媽咪。我曾經見過佢好勞氣咁同過個客講電話,但原因只係佢肯定個媽媽會有早產危險而唔簽證明俾佢上機啫。

別墅

fish_1118 發表於 19-5-26 12:04
...

如果你成日流血,要問清楚醫生!因為孫醫生講過如果我有流血要返去睇!所以你要跟你既醫生溝通清楚!最怕係發炎!

別墅

第2胎我都係睇孫醫生
因為生完第一胎之後小產過兩次
最記得照第2胎有心跳既時候 孫醫生都好鼓勵我 每次佢都會叫我加油 放心交比佢 雖然真係等好耐 但係每次孫醫生照完真係個心定好多
去到懷孕後期 孫醫生仲叫我抱BB返去佢診所影相
真心覺得呢個醫生係仲意小朋友同好照顧懷孕媽媽

洋房

回覆樓主:

我啱啱照結構話我胎盤好低 孫醫生幫唔幫到呢個問題呢

已刪除用户

別墅

Carmen8080 發表於 19-6-5 01:15
我覺得佢好商業味 元旦新年生仔實有佢份 你睇媽媽唔易造又見到佢

之前好多媽媽係到都有咁講過,之前呢到有個男人仲話佢有d野冇收佢錢,有d難相信。
我仲要上網見人寫blog都係佢,仲要post埋佢個樣既相,十足十d blogger咁。醫生唔可以做宣傳,但我完全感覺到搵左好多人同自己做宣傳。
要有實力有真誠好既醫生大把,我就唔會揀佢

別墅

可樂媽媽 發表於 19-6-5 11:00
之前好多媽媽係到都有咁講過,之前呢到有個男人仲話佢有d野冇收佢錢,有d難相信。
我仲要上網見人寫blog都 ...

其實我都係冇收錢的其中一個媽媽!佢只係冇收到個物料費用!而佢俾我的感覺係想幫我地這一班宮頸短的媽媽!其實佢已經多人睇到連lunch 既時間都冇!

別墅

joannepun 發表於 19-6-5 11:20
其實我都係冇收錢的其中一個媽媽!佢只係冇收到個物料費用!而佢俾我的感覺係想幫我地這一班宮頸短的媽媽 ...

咁你又冇需要對我講既,我只係講出我既感覺,要揀醫生仲有好多選擇,例如鄭昆俞、劉子健、林勇行等。同亦有不少媽媽講Baby kingdom 有打手出現替呢位人稱商業化既醫生寫野,商業化係同佢冇時間食lunch無關係。

別墅

岩岩產檢 24周check 到子宮頸短 得2cm
醫生開左黃體銅比我塞
但就話唔洗訓
而家搵孫醫生得唔得呢

別墅

dreamsky23 發表於 19-6-22 14:18
岩岩產檢 24周check 到子宮頸短 得2cm
醫生開左黃體銅比我塞
但就話唔洗訓

你打去預約,話你而家咁既情況!姑娘會俾個快期你架!

別墅

唉好擔心 .. 星期一打去約

複式洋房

Wing375 發表於 19-1-2 13:01
我都係約咗孫醫生20週後照結構!都想知佢好唔好?

唔好,我照結構12mins only 就話冇問題走得

首頁

尾頁

跳至