自由講場

跳至
del  

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

識得耐多話題唔等於當你係朋友,當你係朋友就唔會搵你笨,攞著數。

禁止訪問

琥珀宮

hilaryashley 發表於 19-1-2 11:24
但佢成日會懶cute笑笑口咁話我唔夠錢呀,你幫我俾住先丫.....我完全拒絕唔到
...
以其人之道還治其人之身, 你又笑笑口同佢講唔夠錢囉

同埋依D朋友剩係識搵著數, 算吧啦, 係我會疏遠

珍珠宮

畀面勳章

hilaryashley 發表於 19-1-2 10:58
一齊食野,埋單永遠唔拎銀包出黎,又唔提要俾返幾多,每次都要你面懵尷尷尬尬咁同佢講幾錢,先好似恍然大悟 ...

唔到收錢唔幫佢買,約出去食野就去快餐店,各自叫自己份餐

依d人好難改變,習慣成自然,佢又面皮厚唔怕醜,一年都慳左唔少錢

子爵府

一齊食野,埋單永遠唔拎銀包出黎,又唔提要俾返幾多,每次都要你面懵尷尷尬尬咁同佢講幾錢,先好似恍然大悟 ...

佢係對你定係對其他朋友都係咁?

琥珀宮

畀面勳章

hilaryashley 發表於 19-1-2 11:24
但佢成日會懶cute笑笑口咁話我唔夠錢呀,你幫我俾住先丫.....我完全拒絕唔到
...

下次食飯前,直接問佢帶夠錢未
如果未,一係唔食,一係去麥噹噹,自己買自己份餐

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢d人點可能做好朋友

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

咁老土真心唔可以再做親密的朋友,好似搵你著數,當你傻仔。我寧願冇朋友,都唔想比人經常搵笨
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

又係 cheap 人一個
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

I9528 發表於 19-1-2 11:47
下次食飯前,直接問佢帶夠錢未
如果未,一係唔食,一係去麥噹噹,自己買自己份餐
...

.

大宅

hilaryashley 發表於 19-1-2 11:52
麥噹噹,試過啦,佢好自然咁搵位坐,話唔該幫我買幾號餐丫,咁佢個下又無意慾拎銀包出黎,咁買完返黎,食 ...

佢去搵位你自己買自己個份,唔好理佢,或者食飯前問佢你銀包有幾多,再決定食乜,如果佢嘈嘈閉寧願唔食

琥珀宮

畀面勳章

hilaryashley 發表於 19-1-2 11:52
麥噹噹,試過啦,佢好自然咁搵位坐,話唔該幫我買幾號餐丫,咁佢個下又無意慾拎銀包出黎,咁買完返黎,食 ...

由佢天光坐到天黑,當佢做首先霸位果個

買咗自己果份,然後話 : 到你自己出去買,我霸位

男爵府

畀面勳章

以前我都會有時唔記得比返錢朋友,而家有Payme 最好,可以即時找呢啲濕碎食飯數

男爵府

回覆樓主:

呢d人根本有心既騙錢黨,我d姑9又係咁,經常詐詐諦諦扮無件事。以前我老公豬左好多次,依家醒啦,唔會再上當。

男爵府

回覆樓主:

以後幫佢買野要相金先惠,食飯就去快餐店,各自畀錢買自己嗰份

男爵府

good_pig 發表於 19-1-2 11:48
呢d人點可能做好朋友

.

侯爵府

回覆 hilaryashley 的帖子

唔係你計較,係你朋友唔識做啫。盡量避免幫佢買野囉,如果真係要幫佢買,唯有一手交錢一手交貨。你一比件野佢就叫佢即刻俾錢你,話費事轉頭唔記得又要提佢。
至於食嘢,會唔會考慮去大家樂、吉野家嗰啲地方呢?輪流自己出去買。或者淨係行街街唔食嘢?

珍珠宮

hilaryashley 發表於 19-1-2 11:11
我有時諗會唔會真係我計較?但咁多年都係咁,真係好難唔介意同埋我發覺我真係對人唔對事,同其他 ...
我咪又係有呢啲咁嘅朋友,響隔離開post,經過 多位jm嘅 勸間,諗諗下都係唔好咁辛苦自己,成日搵你笨嘅朋友而自己又覺得唔舒服,都係 斬艦 算數

男爵府

hilaryashley 發表於 19-1-2 11:40
我唯一一次同佢嘈大交(其實而家都有條刺),我話佢唔熟唔食,見我無乜所謂就成日走我數,佢喊晒話自己唔係 ...
其實佢只要當下即刻俾錢, 就已經無左唔記得哩個問題啦....

唔係咁黑, 次次個銀包都無錢呀

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hilaryashley 發表於 19-1-2 11:56
因為你唔開心佢又會陪你傾心事,大家住得近,無聊時大家話落街食tea就落,好似佢永遠都係你左近咁....

但 ...

可能佢覺得冇得痴飲痴食

首頁
12345...8

尾頁

跳至