自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

hilaryashley 發表於 19-1-2 13:28
你講講下又似,佢除左對住自己鍾意既人(當年),佢對其他人面皮都好厚,例如父母叫俾家用唔俾,轉頭又上去 ...

我學識一種人係無敵,全球最強
就係厚臉皮,賴皮的人
我有一個朋友對我算好,但佢人品真係面皮勁厚,同你朋友一樣,為自己方便乜都得,生左小朋友當自由女王,同6299反面但又住人買間屋,唔俾6299探孫,跟住仲賣左層樓,話6299吹佢唔脹
成日話佢父母唔識湊,嘈佢地,但佢其實轉左做FTM靠賣樓d錢生活,自己又唔照顧小朋友但就爆佢父母6299...全部似佢工人。
我叫佢學感恩,佢就話6299父母錯。
佢又係會叫人同佢做乜做乜,無可能唔得㗎?
佢好大膽乜都敢開口,叫人送乜,免乜,好cheap!!
你要加油,我們繼續做自己,不要downgrade 自己,唔見算囉

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

男爵府

camilleting 發表於 19-1-2 13:38
無 唔好意思開口我自己通常係會即刻夾返 無散就會去買野打散 唔會拖下次見面 依d朋友同自己差太 ...

.

琥珀宮

畀面勳章

Sumyeema1 發表於 19-1-2 12:39
呢個鋪好多招數, 希望樓主學到幾招.

首先要學識狠心

琥珀宮

hilaryashley 發表於 19-1-2 11:52
麥噹噹,試過啦,佢好自然咁搵位坐,話唔該幫我買幾號餐丫,咁佢個下又無意慾拎銀包出黎,咁買完返黎,食 ...

你知佢係咁,應該話:我好攰,你去幫我買啦!之後等佢提先比番錢佢

大宅

DHA勳章

hilaryashley 發表於 19-1-2 13:44
同我一樣呀!我上次見自己銀包無錢,我有一絲念頭叫佢幫我俾住先,但最後真係唔想咁做,去到餐廳門口都衝 ...

係 有時候人地本來爭我 到比錢我仲要扮醒起講:「咦,上次乜乜乜你爭我幾多,依家你比返,打和。」好低能但唔咁做永遠拎唔返d錢

珍珠宮

hilaryashley 發表於 19-1-2 12:14
我見佢對某個朋友又係咁,我地會輪流請食生日飯,我生日佢地兩個請我,食左千幾蚊,得另一個friend埋單, ...

你朋友好衰格,有工作,成曰痴飲痴食,對家人、朋友都咁差,自己就儲埋大把錢!

唯有恨心疏遠佢,或者只出席生日聚會,一年只見兩 、三次算數!

伯爵府

我見佢對某個朋友又係咁,我地會輪流請食生日飯,我生日佢地兩個請我,食左千幾蚊,得另一個friend埋單, ...

謎底解開了! 呢條友真係當你係水魚,以前聽你傾訴,因為你有比錢佢(請佢食野買野),佢當你係老細服侍囉!而家見你醒左,成日追佢還錢,佢梗係采你都傻啦!你仲咁天真搵佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咁即但守財奴性格,連屋企人都遲早頂佢唔順,我未識過咁小家既人。而家有轉數快,又有支付寶,跟本冇借口可用,如果佢仍然係咁,呢d朋友我一個都嫌多

大宅

hilaryashley 發表於 19-1-2 11:52
麥噹噹,試過啦,佢好自然咁搵位坐,話唔該幫我買幾號餐丫,咁佢個下又無意慾拎銀包出黎,咁買完返黎,食 ...

下次問佢攞左錢先出去幫佢買, 話你身上都唔夠現金。

不過其實朋友之間食個老麥都要咁樣諗計對付,又真係好冇癮

男爵府

一隻鴨鴨 發表於 19-1-2 13:09
這些朋友絕交喇,成日搵人笨

朋友食飯,通常即場夾番錢~

講得啱疏遠呢啲人

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果我要人地比住錢先
我一定會講定"記得提我比返錢你"

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1)

樓主,先唔好理你朋友真傻定假懵。

我明白你同你朋友之間除左呢啲錢銀問題,其實好想珍惜下大家友誼,但又因為呢樣野開始磨滅緊你地之間既友誼。

若果你地而家仲會有約既,例如出街你地唔好去食野,要食既就各自買 ;
如果佢叫你買,你買完返黎就扮傻話 : 哎呀,唔記得幫你買添 / 你要食咩?等佢自己出去買;
如果佢叫你幫佢買野,你就一味扮忙,唔記得,反問佢比左錢未

情況再無改善,你認真再考慮要唔要仲做朋友啦。

男爵府

Ashleycorina 發表於 19-1-2 13:41
我學識一種人係無敵,全球最強
就係厚臉皮,賴皮的人
我有一個朋友對我算好,但佢人品真係:igive ...

.

男爵府

冰糖檸檬 發表於 19-1-2 14:05
樓主,先唔好理你朋友真傻定假懵。

我明白你同你朋友之間除左呢啲錢銀問題,其實好想珍惜下大家友誼,但又 ...

.

子爵府

回覆樓主:

呢啲人係咁架 疏遠係惟一做法
我有個由細玩到大嘅朋友一樣 呢兩年我真係無再主動揾佢 有時唔忍心 揾佢出黎食飯我埋單無問題 但叫親都成家黎 又要就佢時間同地方 有人蠢到出埋錢比人點?

珍珠宮

王國教室勳章

hilaryashley 發表於 19-1-2 14:07

Jm, 除左ftm同賣樓個part, 真係好似我朋友呀!佢又係成 ...

我同你一樣,應承左人就做,做到我至應承。
我只可以講佢呢類人勁自私,我呢個朋友,我做唔出好衰完全絕交,因佢之前同6299,父母老公同事朋友都攪到唔開心,佢情緒有問題,我唔忍受心由佢,但我宜家無乜見佢,只會耐不耐聽佢電話。
佢對父母都可以咁,點expect 佢對朋友好?
佢連對老公都好差,我都有提佢唔好去到咁盡。
你要改變自己想法,就靜靜地downgrade 個朋友做普通朋友好啦。
我們不夠面皮厚,實輸㗎所以唔好參加啦

公爵府

回覆樓主:

我有個同事同佢講 : 頭先lunch 每人40
佢答 : 哦
明天再追 : 昨天lunch 40蚊呀
佢又答:哦 (繼續唔比錢)
有人拍枱大聲叫佢比錢先比

男爵府

真正當你朋友係唔會咁對待你,似利用你多d

大宅

回覆樓主: