6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我仔9個月大,而家每晚都好易扎醒,十點幾訓到第二日十點幾。但中段可能每個幾中就會扎醒,有時抱抱哄哄會訓返,有時都係要啜要奶。
有試過但好少有會訓到天光,五六個中唔會醒,,,,
點樣改善,大家可以share下。謝謝。
mrs.hippo 發表於 19-1-2 11:43
我仔9個月大,而家每晚都好易扎醒,十點幾訓到第二日十點幾。但中段可能每個幾中就會扎醒,有時抱抱哄哄會 ...

Hello mrs.hippo! 睡眠通常係熟睡、淺睡等循環階段組成,當BB係淺睡狀態時,容易被周圍的聲音或光線驚醒。BB個月大開始建立瞓覺模式,如果媽媽想培養佢自行入睡,建議當BB半夜扎醒時,不要急著去哄佢瞓,無論係抱//吸吮/食奶呢D方法只會令BB依賴大人陪同才肯入睡。日間有冇俾BB在墊上活動一下?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-1-2 18:04
Hello mrs.hippo! 睡眠通常係熟睡、淺睡等循環階段組成,當BB係淺睡狀態時,容易被周圍的聲音或光線驚醒。 ...

有呀。爬下,企下,玩下,有活動的

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

佢日頭訓得多唔多架?訓得多既話不如試下俾佢訓少D

別墅

我要做媽媽 發表於 19-1-2 21:47
佢日頭訓得多唔多架?訓得多既話不如試下俾佢訓少D

日間兩次小睡,每次半個中至個半中,不穩定

公爵府

mrs.hippo 發表於 19-1-2 22:54

其實按你咁講,你bb訓得都算多喇,間中扎醒,好多都會,佢未訓霖,同埋有時熱氣都會容易醒訓

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 Yvonne@NUTRICIA 的帖子

即系半夜BB喊醒,都唔好太快去抱BB?我細B依家都系習慣左,半夜喊,就要抱住行,慢慢入睡之後再放落床。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

mrs.hippo 發表於 19-1-2 22:54

咁可以嘗試午覺訓小D架

別墅

hoganbaby 發表於 19-1-3 10:01
其實按你咁講,你bb訓得都算多喇,間中扎醒,好多都會,佢未訓霖,同埋有時熱氣都會容易醒訓
...

就是因為成日扎醒,好似睡眠質素好差。仲被人問仔係咪有黑眼圈
mrs.hippo 發表於 19-1-2 18:06
有呀。爬下,企下,玩下,有活動的

BB好有活力! 正如JM咁講,日間盡量多與BB玩同說話,日間消耗多D精力自然夜晚瞓得好,而且媽媽要逐步調早BB嘅起床時間,有助減少BB分兩段瞓的機會。BB夜晚扎醒的話,試下俾BB攬住有媽媽氣味毛巾瞓,媽媽聲音和氣味會令BB多D安全感,改用輕輕拍佢肩膊,溫柔撫摸身體黎幫助佢入睡,未必馬上會成功,需要時間慢慢改變架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。
haha748494 發表於 19-1-3 15:15

即系半夜BB喊醒,都唔好太快去抱BB?我細B依家都系習慣左,半夜喊,就要抱住 ...

Hello haha748494,BB兩個月大開始建立瞓覺模式,可以俾佢自行入睡,細B宜家幾大? BB半夜喊醒,不用急著抱起佢,可以先檢查佢有冇唔舒服/尿濕/肚餓/太凍太熱,一邊檢查一邊同BB輕聲說話,媽媽聲音和氣味會令BB多D安全感,輕輕拍佢肩膊或溫柔撫摸佢,俾BB 感覺到媽媽係旁邊陪伴佢入睡, BB 瞓左媽媽先走開。BB 習慣左抱可能需要時間學習自行入睡,咁媽媽可能要堅持試多幾次先成功!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

已經21個月喇,好似都已經形成一個習慣喇,天氣凍,要起身抱BB,真系好凍,好希望喊喊可以自行入睡。
haha748494 發表於 19-1-6 23:25

已經21個月喇,好似都已經形成一個習慣喇,天氣凍,要起身抱BB,真系好凍, ...

明白媽媽好想培養BB自行入睡,可以由日間開始做起,餵完奶後唔駛抱住氹到佢瞓著,放BB落床仔同佢玩、傾計、唱歌、按摩,吊一D會發聲玩具等佢去玩/聽住音樂自己瞓。有D媽媽會俾有BB味的被仔/公仔陪BB瞓,令BB 有多D 安全感,可以容易自己入睡。可能媽媽要忍心少少,扭抱時唔一定每次都回應佢,令佢慢慢唔依賴媽媽的關注都可以瞓著。加油呀媽媽!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

多謝分享,我依家都系咁做,大D就易湊。
haha748494 發表於 19-1-8 23:15

多謝分享,我依家都系咁做,大D就易湊。

唔洗客氣! 各位媽媽加油

男爵府

mrs.hippo 發表於 19-1-2 11:43
我仔9個月大,而家每晚都好易扎醒,十點幾訓到第二日十點幾。但中段可能每個幾中就會扎醒,有時抱抱哄哄會 ...

我bb八個月的都係呀

洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-1-8 18:01
明白媽媽好想培養BB自行入睡,可以由日間開始做起,餵完奶後唔駛抱住氹到佢瞓著,放BB落床仔同佢玩、傾計 ...

咁大概比佢喊幾耐呢?日間吾抱bb真係訓吾到
MelodyWieder 發表於 19-9-26 18:16
咁大概比佢喊幾耐呢?日間吾抱bb真係訓吾到

Hello MelodyWieder,明白BB瞓唔到狂喊,媽媽會比較困擾。隨著BB長大,日間醒的時間會較長,食完奶後未必會即刻入睡。日間時間,媽媽可以同BB多D玩、唱歌、傾計,幫助佢消耗精力。當BB有睡意,媽媽可以保持房間暗黑、播放輕柔音樂,同BB輕輕按摩,可平復寶寶的情緒,幫助入睡。BB幾大?

洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-9-27 15:20
Hello MelodyWieder,明白BB瞓唔到狂喊,媽媽會比較困擾。隨著BB長大,日間醒的時間會較長,食完奶後未必 ...

岩岩過100日,日間除左用揹帶可以入睡,其他辦法如奶咀包被都試過吾得,係床玩玩下就扭眼訓,越喊越大聲,次次都要抱起用揹帶,訓左放低又再醒,我見初生就照抱,但其實係咪可以開始sleep train?
MelodyWieder 發表於 19-9-27 16:18
岩岩過100日,日間除左用揹帶可以入睡,其他辦法如奶咀包被都試過吾得,係床玩玩下就扭眼訓,越喊越大聲, ...

Hello MelodyWieder,恭喜BB過左100日 :) 2個月左右BB開始建立自己瞓覺模式,食完奶之後放BB在床仔自己玩一陣,床仔放塊鏡或一些色彩繽紛的音樂鈴,玩到有睡意就自行入睡,唔洗刻意暗BB瞓覺。如果BB日間唔眼瞓,媽媽盡量多同佢玩及傾計,刺激佢大腦同肌肉的發展。BB開始學轉身未呢?

首頁

尾頁

跳至