自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

小朋友高小,想學砌高達,請問邊到多款?鍾意高達的是不是會先睇部戲先?佢都冇睇過,但又想學砌。

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

深水埗玩具街

琥珀宮

dearmm 發表於 19-1-2 12:55
小朋友高小,想學砌高達,請問邊到多款?鍾意高達的是不是會先睇部戲先?佢都冇睇過,但又想學砌。
...

我仔冇乜睇戲, 自細玩Lego, 大咗覺得 Lego 冇挑戰性, 自自然玩高達, 佢自己睇圖砌, 我跟佢指示幫手剪部件出嚟.

男爵府

唔好意思,請問深水埗是正版嗎?

另,model 有冇分深淺level?

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

初學玩SD高達啦,簡單d

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

wcpcelia    發表於 19-1-3 15:03

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

除左以往既HG, MG, PG之外

而家高達模型有新系列HiRM (Hi-Resolution Model)
暫時好似出左三隻

簡單黎講有個較硬淨既預設骨架
其他部件亦噴好晒油
你砌返D裝甲上去就OK
呢種就會容易D
適合初學者
不過呢個系列唔平, 隨時800蚊一隻左右

完全未砌過可以平平地砌住SD高達個D先

https://www.hk01.com/%E9%81%8A%E6%88%B2%E5%8B%95%E6%BC%AB/97400/hirm%E9%AB%98%E9%81%94wing-zero-custom-ew-%E8%B6%85%E5%BC%B7%E8%A9%A6%E7%8E%A9%E7%89%87%E7%8E%87%E5%85%88%E6%9B%9D%E5%85%89

https://unwire.hk/2018/11/27/hirm/review-2/

天朗氣清

大宅

2019勳章

深水埗有間叫福利 ,買模型好平
仲有精品都ok , 精品有幾間的

全部買正版的

象牙宮

回覆樓主:

灣仔太源街都有

珍珠宮

2019新春慶豚圓 畀面勳章

如果單單只係砌唔難,係後期上色,噴油,或者係加工幫佢整啲傷個d先難
我十歲八歲個陣已經有砌高達

男爵府

Thanks
諗住買啲簡單啲試砌。

男爵府

dearmm 發表於 19-1-2 12:55
...

觀塘智高睇下

男爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

回覆樓主:

我仔開初砌SD高達
今年佢小三,聖誕買左盒HG版既比佢,佢自己砌左2,3個鐘已經搞掂。好簡單跟說明書照返逐個step, 逐個配件砌(跟NO.)就得。
佢都冇睇過高達卡通,我同佢去反斗城叫佢自己揀,鐘意邊個款,價錢又唔太貴就ok。
初學暫時玩住百幾蚊盒先都夠

子爵府

咁啱!

我有個男性朋友就生日,佢都鍾意高達,27歲仔,咁我應該買邊款呢?

有冇JM教教我!唔該曬!

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

siuhoclare 發表於 19-1-2 13:36
初學玩SD高達啦,簡單d

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊