懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因第一胎,我有時分唔清究竟係胎動還是宮縮,有經驗的媽媽可否講解下

別墅

Jessie12300 發表於 19-1-2 18:27
因第一胎,我有時分唔清究竟係胎動還是宮縮,有經驗的媽媽可否講解下
...

胎動係你會見到佢正在活動,活動活動,宮縮係肚皮緊啊,完全五同ga

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

宮縮你會覺得個肚硬架,胎動佢會踢黎踢去既

複式洋房

Jessie12300 發表於 19-1-2 18:27
...

好多時候我覺得胎動與宮縮一齊進行

別墅

Jessie12300 發表於 19-1-2 22:34
好多時候我覺得胎動與宮縮一齊進行

我明你講咩! 我而家19week 剛剛feel 到胎動,之前有時個肚硬左我都懷疑係胎動,可能因為一直期待住,所以個肚有乜衣郁我都諗係唔係。胎動係好明顯有野郁,有野撞你個肚,同硬肚有分別

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 我要做媽媽 的帖子

系吖,肚硬一舊就系宮縮。

別墅

想借問係feel到胎動前,其實係咪咩感覺都冇? 我依家懷孕初期, 除咗照超聲波見到bb,成日感覺好唔實在。 痛又驚 唔痛又怕, 第一胎咩都唔識。 求指教

珍珠宮

我要做媽媽 發表於 19-1-2 22:06
宮縮你會覺得個肚硬架,胎動佢會踢黎踢去既

冇錯冇錯,就係咁嘅感覺

複式洋房

Joy@joy 發表於 19-1-3 17:17
想借問係feel到胎動前,其實係咪咩感覺都冇? 我依家懷孕初期, 除咗照超聲波見到bb,成日感覺好唔實在。 ...

初期我感覺好似條魚冒泡泡咁,開始我以為腸郁,後尾知原來係胎動

男爵府

我好明你嘅感受... 我都 37 週,都仲係分唔到。
可能我個肚比較細,我啲腹部肌肉都較實淨...
除咗瞓低,我行緊,企喺到嘅時候,腹部都係好實淨。
醫生都同我講宮縮係全個肚都會好實,而胎動係其他位仍然係軟。
不過我都係分唔到... 我個肚真係成日都好崩緊。

我諗宮縮應該係唔多唔少會伴隨住少少小腹唔舒服卦。

複式洋房

小驚 發表於 19-1-4 00:46
我好明你嘅感受... 我都 37 週,都仲係分唔到。
可能我個肚比較細,我啲腹部肌肉都較實淨...
除咗瞓低,我 ...

如果宮縮係成個肚硬的話,我就識分了,如果一部分硬我就有時分唔清

別墅

我也是十九週了,仍未feel 到胎動,有時肚子有一點點感覺,也是搞不清楚這是搞肚還是宮縮還是胎動,還有一星期才見到醫生

首頁

尾頁

跳至