美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

玫瑰痤瘡有粒粒既話係咪通常左右2邊面都會有?
如果紅同慶但好快就退算唔算係?其實可以點分玫瑰座艙同暗瘡

子爵府

Chunwaikin 發表於 19-1-2 19:19
玫瑰痤瘡有粒粒既話係咪通常左右2邊面都會有?
如果紅同慶但好快就退算唔算係?其實可以點分玫瑰座艙同暗瘡 ...

玫瑰痤瘡嚴重果d係似全面爆曬暗瘡咁,所以好多人以為是暗瘡……
另一種係一粒瘡都冇,就只係紅同㷫,呢d又以為自己是敏感……
我就是後者(已康復)……
要確定,最好睇次醫生先

大宅

jesswu 發表於 19-1-2 23:15
玫瑰痤瘡嚴重果d係似全面爆曬暗瘡咁,所以好多人以為是暗瘡……
另一種係一粒瘡都冇,就只係紅同㷫,呢d又 ...

會唔會只得一邊面爆瘡架?你睇邊位醫生?

子爵府

Chunwaikin 發表於 19-1-3 06:54
會唔會只得一邊面爆瘡架?你睇邊位醫生?

我諗一邊定全面爆瘡唔關係咩瘡事。總之玫瑰痤瘡係皮膚怕熱、焗、煙、壓力等,乾d唔得濕又唔得。
我屬於輕微情況,間唔中發作一次,會全面乾、赤痛、超紅、痕……面上微絲血管好敏感好易充血,引致紅腫刺熱……
左:現況已康復,右:中度發作時(嚴重發作時應該唔會想影相,所以未能分享)
我係打左3次v beam之後改善的。

大宅

jesswu 發表於 19-1-3 09:07
我諗一邊定全面爆瘡唔關係咩瘡事。總之玫瑰痤瘡係皮膚怕熱、焗、煙、壓力等,乾d唔得濕又唔得。
我屬於輕 ...

你係邊睇醫生

子爵府

Chunwaikin 發表於 19-1-3 09:07
你係邊睇醫生

十幾廿年以來我都以為自己成日面紅又乾又嚡係敏感,直至3年幾前去做Pico laser(試做),由醫生主理,佢一望就話我d係玫瑰痤瘡,唔係敏感……之後我上網睇好多資料,發覺我情況同玫瑰痤瘡的徵狀好吻合……
所以我係冇正式睇過醫生的……
之後A記個治療師都話我係玫瑰痤瘡,叫我試v beam,可壓抑血管活躍度,從而改善玫瑰痤瘡……我打左3次,改善左8成(2年前打)……
其實最好可以打多一兩次,但因為好痛同downtime長,所以唔想再打……
我見而家情況已控制,少少泛紅由得佢……最重要皮膚已唔乾唔痕冇關公咁紅曬

大宅

jesswu 發表於 19-1-3 09:15
十幾廿年以來我都以為自己成日面紅又乾又嚡係敏感,直至3年幾前去做Pico laser(試做),由醫生主理,佢一望 ...

A plxs?

子爵府

Chunwaikin 發表於 19-1-3 09:17
A plxs?

v beam $1500/次……
我同1064一齊打,就$2000

大宅

jesswu 發表於 19-1-3 09:18

v beam $1500/次……
我同1064一齊打,就$2000

幾耐打一次?會唔會好hardsell?
如果我無睇醫生確診自己係玫瑰痤瘡,上去A記佢哋識唔識分呢?

子爵府

Chunwaikin 發表於 19-1-3 09:19
幾耐打一次?會唔會好hardsell?
如果我無睇醫生確診自己係玫瑰痤瘡,上去A記佢哋識唔識分呢?
...

我揀A記其中一個原因是他們零sell,因為係單次收費……總之第一次做個皮膚分析,了解你想改善的問題,就選用療程……
你想買course都冇,一定係一次一次比$……
最多比你揀combo,即是一次同吋做2樣平少少……
佢地會建議,但完全唔sell...
會否同你確定係咪玫瑰痤瘡就睇下治療師經驗,通常佢地見得個案多都會一望就大約知……
當然呢d不屬於醫生的專業確診,係䏲你信唔信佢地斷症……

首頁

尾頁

跳至