自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

為防止非洲豬瘟蔓延至台灣,台灣當局上月中將初次攜帶豬肉製品入境的罰款金額,由5萬元新台幣(約1萬港元)大增至20萬元新台幣(約4萬港元),但即使罰款額大增,仍有不少旅客中招受罰。據台灣《聯合新聞網》報道,一名劉姓的台灣人,昨日(2日)凌晨從香港搭機返台時,由於攜帶了含有豬肉的「雞仔餅」,結果在入境通關時,被關務署台北關值勤關員發現,之後再送交到動植物防疫檢疫局新竹分局,最終被罰20萬元台幣(約4萬港元)。

關務署台北關指出,雖然名為「雞仔餅」,但該0.8公斤的「雞仔餅」含有豬肉成分,依照動物傳染病防治條例,可被罰20萬元台幣。根據關務署台北關的相片,該「雞仔餅」為鉅記餅家的禮盒裝

lucidada    發表於 19-1-3 21:44
wcpcelia    發表於 19-1-3 11:07
tansyneko    發表於 19-1-3 10:37

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

講左捉到即罪

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

琥珀宮

coco_bean 發表於 19-1-3 10:17
為防止非洲豬瘟蔓延至台灣,台灣當局上月中將初次攜帶豬肉製品入境的罰款金額,由5萬元新台幣(約1萬港元) ...

帶鷄仔餅入境, 罰得仲重過係外國做電話騙案騙徒, 台灣法律真難明..

公爵府

2019新春慶豚圓

因為疫情會影響整個台灣的養豬業, 經濟捐失好難估計.

象牙宮

回覆樓主:

偷雞唔到蝕渣米

大宅

2019新春慶豚圓 MommyPanel勳章 2019勳章 KMALL特別版勳章

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

D人應該唔係專登.......
有D無辜...
無辦法...大家去台灣要留意下

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 coco_bean 的帖子

帶豬肉乾出境係咪冇事?

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

D官成日話豬肉煮熟就無事,但台灣對呢D制成品都咁緊張,即係点?

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

babe2010 發表於 19-1-3 10:40
D官成日話豬肉煮熟就無事,但台灣對呢D制成品都咁緊張,即係点?

同問

象牙宮

VCBB小天使 發表於 19-1-3 10:59
同問

都想知

侯爵府

starer 發表於 19-1-3 10:32
D人應該唔係專登.......
有D無辜...
無辦法...大家去台灣要留意下

但已經好多宣傳話唔可以帶含豬肉野入境
唔罪得重,大家唔會重視,法何守?

侯爵府

cathy.auyeung 發表於 19-1-3 10:37
回覆 coco_bean 的帖子

帶豬肉乾出境係咪冇事?

岀境無事,要睇返你岀境完去邊入境,睇當地海關俾唔俾帶。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 分享愛 想生BB熱投 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

侯爵府

babe2010 發表於 19-1-3 10:40

點續件驗係咪十成熟?定俾機會人捉字蚤?

子爵府

Sumyeema1 發表於 19-1-3 10:24
帶鷄仔餅入境, 罰得仲重過係外國做電話騙案騙徒, 台灣法律真難明..
...

諗起愛回家果個橙不忍島

lucidada    發表於 19-1-3 21:45

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

雞仔餅有豬肉咩?

子爵府

回覆 auhiyo 的帖子

係囉,雞仔餅咪得雞仔咋咩?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊