自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

birdy09 發表於 19-1-3 10:37
患此痛症已大半年,做過物理治療,針灸,食中藥,開頭係可以舒緩,但過左一排還是舊模樣。晚晚半夜唔係冤醒 ...

我阿媽以前都有,係大陸做左拔罐刮痧之後好返

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-1-4 23:33
我以前住唐樓, 要行樓梯, 車仔都唔掂。 真係好傷。

偉大的淘淘, 而家有尾碌由3個小碌組成, 專上樓梯架麻

拉車出街有d 地方無得避, 總有幾級要上!

禁止訪問

別墅

回覆樓主:

試過一間推拿,兩次斷尾,不過你有心理準備會好痛
240/次45分鐘

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

dndoomostt 發表於 19-1-4 23:36
偉大的淘淘, 而家有尾碌由3個小碌組成, 專上樓梯架麻

拉車出街有d 地方無得避, 總有幾級要上!
咁好, 可上樓梯。

男爵府

昨早起床發覺左手肩膊痛,弟高過耳仔就痛,知道可能是五十肩,昨晚自己熱敷加自己鏈吓同做爬牆動作,又未至於痛到瞓吾到。
今早看醫生,有解釋是肩周炎五十肩,成因不明,通常痛在不是慣用手那邊,首要食消炎止痛藥,吾痛先做復健運動避免受損地方結痂僵硬,否則以後手就不能大福度左右前後搖擺,所以又叫frozen shoulder,通常兩年會自動好,中間時間反覆番發咁。

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

adawong2001 發表於 19-1-4 23:56
其實中醫講的風寒是指風濕寒,就算你夏天無著背心,那你工作的地方冷氣口會否對著你?回到家中冷氣口 和 ...

無諗過可以用風筒,方便好多 我都有用紅豆熱敷膊頭的。總之天氣凍啲就嗌救命

民房

joli3bb 發表於 19-1-3 17:10
試吓做沖擊波, 我做好左啦

請問跌打 定物理治療?
thanks

大宅

患此痛症已大半年,做過物理治療,針灸,食中藥,開頭係可以舒緩,但過左一排還是舊模樣。晚晚半夜唔係冤醒 ...

我都痛咗好耐,做好多治療,差不多頭尾兩年至好番,個博頭一定要保暖,去泳池做運動好有幫助

大宅

mobile23 發表於 19-8-19 14:29
請問跌打 定物理治療?
thanks

沖擊波是用機器做,幫助深層舒緩,我都做過,都好舒服

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

保重

birdy09    發表於 19-8-20 14:49

男爵府

勤D熱敷有幫助

別墅

我都試過5O肩,真係超痛,介紹你試下片仔癀的鐵打精,我都係網上見到有人話好好,我用後好好多!

男爵府

超級特務 發表於 19-1-3 16:53
更年期不是最可怕
五十肩更加可怕
宜家仲進化到有四十肩

我廿幾歐已經有

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

抹枱阿姐 發表於
我廿幾歐已經有

我坐office 18年,坐到腰痛膞痛背痛頸痛手痛,未老先衰。
宜家用健身單車條拉繩拉下,鬆下筋,鍛鍊下肌肉,叫做好d.
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

我都試過,那段時間每曰都吃yogurt,突然有1朝起身痛到標眼淚,手不能舉高也不能放低垂直,好痛苦,當時諗不盡快好番,可能以後都係咁就大鑊,結果在網上找方法,最記得係爬牆法,由每次爬2-3吋到後來能伸直,過程好痛及哭箸忍受,幸好1星期復元,現在每1曰都會做100下甩手操,之後沒有再發作

男爵府

超級特務 發表於 19-8-19 20:57
我坐office 18年,坐到腰痛膞痛背痛頸痛手痛,未老先衰。
宜家用健身單車條拉繩拉下,鬆下筋,鍛 ...

我成條頸,手臂關節一郁就啪啪聲,有時坐我隔離d人會好驚訝咁望住我,問我條頸咩事?

珍珠宮

我爸當年都有此五十肩, 睇醫生都幫不了, 但痛幾年後又不藥而癒, 所以別擔心, 反而做多些伸展運動

我媽都有五十肩, 好番係靠去公園做拉繩, 上下上下拉, 就好番啦你去試下

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

抹枱阿姐 發表於 19-8-19 15:14
我廿幾歐已經有

你個D叫做工作勞損呀

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

男爵府

小詠 發表於 19-8-20 10:55
你個D叫做工作勞損呀

好惡搞唉