懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

呢幾日都一直驗,確定BINGO 自己估應該4週! 聽日去睇醫生再確定一次,咁之後仲有冇咩要跟住做嫁?係咪要即時決定向邊間醫院生?同埋想問下大家意見, 私院同屯門醫院2者選,分別係咪差好遠啊 ! 謝謝回答

別墅

sfcdog7 發表於 19-1-3 19:08
呢幾日都一直驗,確定BINGO 自己估應該4週! 聽日去睇醫生再確定一次,咁之後仲有冇咩要跟住做嫁?係咪要即時決 ...

拎住懷孕証明排左公院先,bk私家醫生7周或8周照心跳先,私院生唔使咁早決定
朋友剛剛TM生完,讚所有醫護人員都好好,比起網上流傳真係喜出望外
私家有得揀醫生接生,生完有人幫你湊唔使24小時跟身,但價錢兩者差幾百倍不能直接比較,負擔得起想休息就私院啦

複式洋房

sfcdog7 發表於 19-1-3 19:08
呢幾日都一直驗,確定BINGO 自己估應該4週! 聽日去睇醫生再確定一次,咁之後仲有冇咩要跟住做嫁?係咪要即時決 ...

可以先去普通醫生度驗孕,醫生會開張證明比你,跟住就可以打去所屬區域既政府醫院做登記,姑娘會幫你計第一次去產檢既日子(政府會有唐氏同結構檢查,所以唔好太遲登記,過左日子就無架啦),到時帶埋醫生證明、兩夫婦身份証明文件、住址証明去就得。政府每次產檢完會再同你約下一次覆診時間。
咁起政府做第一次產檢前(10-12週前),如果好心急想照下bb既,可以自己book一個信得過既婦科check住先。好多媽媽都會同時又睇私家又睇政府,因為政府既產檢比較簡單,唔係次次有得照超聲波見bb,有時只係摸下肚同聽胎心。
唔駛即時決定想去邊度生,可以慢慢考慮的。

複式洋房

mango2016 發表於 19-1-3 21:16
可以先去普通醫生度驗孕,醫生會開張證明比你,跟住就可以打去所屬區域既政府醫院做登記,姑娘會幫你計第 ...

唔該晒2位,資料好實用。謝謝

男爵府

去普通診所驗孕,開懷孕證明,跟住打電話排政府醫院,政府定私家做產檢都冇問題,睇你需要同經濟能力,私家就會check得細心啲、詳細啲,除左照結構之外通常都做埋T21果啲,睇下bb染色體有冇出現咩問題,有冇其他遺傳病

複式洋房

Carolinewongc 發表於 19-1-4 10:07
去普通診所驗孕,開懷孕證明,跟住打電話排政府醫院,政府定私家做產檢都冇問題,睇你需要同經濟能力,私家 ...

唔該晒你呀

別墅

屯門係親身去健康院約架,約完佢會畀張form你去屯門醫院約唐氏,可以即時過去約埋

複式洋房

kasiall 發表於 19-1-4 19:32
屯門係親身去健康院約架,約完佢會畀張form你去屯門醫院約唐氏,可以即時過去約埋 ...

今日拎左醫生紙,星期一約呀,thankyou

複式洋房

sfcdog7 發表於 19-1-4 19:47
今日拎左醫生紙,星期一約呀,thankyou

我1/2拎咗醫生紙, 同你一樣都係星期一去健康院登記~

複式洋房

比卡比 發表於 19-1-5 19:13
我1/2拎咗醫生紙, 同你一樣都係星期一去健康院登記~

你邊區呀,我向元朗登記

複式洋房

sfcdog7 發表於 19-1-6 05:28
你邊區呀,我向元朗登記