自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢口肌弱所以唔鍾意食野呀 , 去睇言語治癒師啦 , 有幫助。多些捽牙肉, 加強口肌 , 慢慢會有進步 。
我仔細時唔飲奶 , 口肌極差 , 瘦到要插胃喉落奶落到兩歲 。
果啲咩餓佢兩餐就會食, 花多啲心機整靚啲飯餸呀 , 對呢啲極端唔食野嘅小朋友係毫無用處 。
最後我帶我仔去睇言語治癒,日日同佢捽牙肉捽口腔 , 半年時間就唔需要再用胃喉啦!
而家我仔都仲係食得冇其他同年齡小朋友咁好 , 但起碼叫肯食 。 佢鍾意食乜我都比佢食 , 佢日日食相同餐單 ,我都由得佢 , 但會慢慢加少少新嘅食物 , 慢慢適應 , 過程好漫長 , 但最緊要有進步 。
加油呀!

大宅

回覆樓主:

樓主加油!
盡量小食多餐,既然不愛吃就試下打游擊。
個半鐘試下餵佢小小嘢食,希望可以積少成多,多得一D 就一D 啦。
希望下個心理醫生可以幫到你們。
餵多D 肉汁!
加油~

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

Karening 發表於 19-1-4 23:12
樓主加油!
盡量小食多餐,既然不愛吃就試下打游擊。
個半鐘試下餵佢小小嘢食,希望可以積少成多,多得一D ...

謝謝各位姐妹回復
我唔會回復post感謝你們包容特殊幼兒

今去迪士尼玩同唱遊班後會肚餓

仔仔4歲半有輕微自閉+語言遲緩
係講野未得,表達同其他知道同清楚,做到
老師話如下年訓練語言,機會可以回主流小,
已就讀緊S位,老師也幫助食飯問題

上次去學習堂比同學仔打頭,
好開心佢偏咀含眼淚過嚟,做動作+説:佢打打

現在言語係問題,但
想仔仔食野健康快樂成長為先

琴日睇咗家庭醫生,無病痛謂唔舒服,
係揀飲擇食未算太嚴重,為有寫住佢肯食食物先,
煮多些比佢食,同湯水

要等埋睇埋心理醫生揀擇程度多小.

琴晚我買咗魚蒸比仔仔食,
魚同魚汁佢食,食哂成碗飯

今日煲佢鍾意飲青紅蘿蔔湯

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

misti 發表於 19-1-4 23:06
佢口肌弱所以唔鍾意食野呀 , 去睇言語治癒師啦 , 有幫助。多些捽牙肉, 加強口肌 , 慢慢會有進步 。
我 ...

今早仔有食米粉,水,午雞汁飯,維他奶

男爵府

lam133 發表於 19-1-3 20:34
自己肯刷牙,
仲未肯會講野!
2句

4歲仲未肯講野?快D去健康院排評估,係咪delay??

子爵府

我個女細過時,都是吾肯食,醫生話將奶當水飲,是奶粉,不是鮮奶,因醫生話,奶粉營養最豐富的。

公爵府

回覆樓主:

我大女可以話練仙啦。
總之岩食佢可以食多dd.
唔岩食幾湯匙的飯量佢就就飽,我都唔理佢。
回覆 lam133 的帖子

Hello lam133, 明白小朋友唔肯食野媽媽會好煩惱, 小朋友有無特別鍾意邊種醬汁呀? 如果有既可以試下用個種醬汁煮架! 哩度有篇文章係分享偏食問題既解決方法, 媽媽可以參考一下:

https://www.nutricia.com.hk/zh-hk/early-life-nutrition/toddler/health-lifestyle/managing-picky-eating.html

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

禁止訪問

琥珀宮

lam133 發表於 19-1-3 19:56
早上小許奶,返校半碗白飯,老師迫食1啖餸

放學返家半支奶,現在叫食河粉,含住咀到.

食林d嘅飯,我仔4歲前全家陪佢食bb飯 ,慢慢加肉

子爵府

至愛朱古力 發表於 19-1-4 00:14
你係男定女,咁你宜家是否都唔點食野?身高體重正常嗎?如果係女,你生理週期正常嗎?
...

我是女,現在四十有四,160cm高,大學階段約100磅,嫁左肥左好多而家一百三十幾
食野,好正常丫,生理期準過鬧鐘,三十日一次(唔係28日),比好多同事朋友都要準!

珍珠宮

lam133 發表於 19-1-3 21:11
唔肯講野,阿仔可能有輕微自閉同言語遲媛

講,唔好,唔要,廁所,飲水,

你排到s位未?

侯爵府

醒目開學勳章

lam133 發表於 19-1-5 12:13
謝謝各位姐妹回復
我唔會回復post感謝你們包容特殊幼兒

媽媽同囝囝都加油

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

加油!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

正喎 佢鍾意蒸魚整多啲佢食

首頁

尾頁

跳至