懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

借家姐id一用
今次係我第一個B, 啱啱26 week
之前一向都照到有胎盤前置4期, 上星期大量出血入醫院, 醫生話依家胎盤有血塊, 叫我訓床同打咗針幫 BB 加快肺部成熟
想請教有經驗嘅媽媽,除咗訓床仲有咩可以做? 依家好擔心

大宅

candytweety 發表於 19-1-3 20:56
借家姐id一用
之前一向都照到有胎盤前置4期, 上星期大量出血入醫院, 醫生話 ...

其實真係瞓多d床,唔好行唔好蹲!你而家有冇係醫院待產?

別墅

queenie0608 發表於 19-1-3 22:17
其實真係瞓多d床,唔好行唔好蹲!你而家有冇係醫院待產?

有,已經5日啦。 尋日再照 ultrasound, 血塊仲係度,不過醫生話好彩冇新血,D 血係上次嘅

大宅

candytweety 發表於 19-1-3 22:31
有,已經5日啦。 尋日再照 ultrasound, 血塊仲係度,不過醫生話好彩冇新血,D 血係上次嘅
...

咁你乖乖地係醫院待產,你應該都未必可以落地行。暫時辛苦d先,時間好快過, 盡量食多d有營養既野儲肥bb (emoji)(emoji)

別墅

借家姐id一用
之前一向都照到有胎盤前置4期, 上星期大量出血入醫院, 醫生話 ...

我現在八個幾月,今天又是突然出血,也有不少,也是有血塊,但去了醫院做胎心觀察,bb 又暫時都好正常和安全,又未有肚痛跡象,我都好擔心啊,医生都是話只可以休息多些,再觀察下

別墅

meowmoew2018 發表於 19-1-3 22:44
我現在八個幾月,今天又是突然出血,也有不少,也是有血塊,但去了醫院做胎心觀察,bb 又暫時都好正常和安 ...

係呀, 醫生話 BB 安全, 依兩日 一日兩次 check 住B B 心跳咁囉
好怕早產呀

別墅

candytweety 發表於 19-1-3 23:08
係呀, 醫生話 BB 安全, 依兩日 一日兩次 check 住B B 心跳咁囉
好怕早產呀
...

大家都要努力啊,希望BB 都努力,堅持住,要足月平安健康出世啊

別墅

meowmoew2018 發表於 19-1-3 23:10
大家都要努力啊,希望BB 都努力,堅持住,要足月平安健康出世啊

多謝你呀 jm, 大家一齊加油, 一定要足月!咁你依家食d 咩架?我飲牛奶食雞蛋

別墅

candytweety 發表於 19-1-3 23:25
多謝你呀 jm, 大家一齊加油, 一定要足月!咁你依家食d 咩架?我飲牛奶食雞蛋
...

我有吃孕婦維他命,DHA, 鈣片那些,仲有飲滴雞精

大宅

candytweety 發表於 19-1-3 23:25
...

如果你食牛,其實我覺得食牛有幫助。當然蛋同奶都有好高蛋白質

別墅

回覆樓主:

好,我依家盡量食多d 希望可以幫到 bb

大宅

candytweety 發表於 19-1-5 10:42

食牛油果都可以,我係醫院待產叫老公買吉野家牛飯

別墅

queenie0608 發表於 19-1-5 11:30
食牛油果都可以,我係醫院待產叫老公買吉野家牛飯

多謝你 jm. arm arm 買咗牛油果

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

好好配全醫生,希望BB健康順利,加油吖。

別墅

haha748494 發表於 19-1-6 22:55
好好配全醫生,希望BB健康順利,加油吖。

多謝你呀, 依家出咗醫院啦, 喺屋企訓床. 日日都同 BB 講乖乖地留耐D

大宅

借家姐id一用

我由10月出血出到而家,不過係少量咁出,其間試過出過兩次好多血就分別訓左兩次,每次一晚醫院,而家就日日訓床唔敢亂郁,而家31週,之前都仲會成日周圍走

別墅

sscc0113 發表於 19-1-8 15:38
我由10月出血出到而家,不過係少量咁出,其間試過出過兩次好多血就分別訓左兩次,每次一晚醫院,而家就日 ...

我之前都成日出街, 依家乖乖地訓床啦
醫生話如果有第三次流血就要留喺醫院直到生
我依家28週, 希望BB足月出世

大宅

candytweety 發表於 19-1-5 10:42

媽媽,加油呀!

別墅

chubama 發表於 19-1-9 07:28
媽媽,加油呀!

多謝你 jm

大宅