自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我妹約8年前,買馬鞍山樓,本身上手已經兩房改一房,由於佢兩公婆住就岩晒。當時做到按揭

到佢仔大想搬出港島(3年前),一房係比較難放,因小家庭寧願要兩細房都唔要一大房。後來都放到,正常價錢。新業主有無做按揭就唔知了

禁止訪問

大宅

就算個改動好啱買家心水,都一樣可以用呢個做壓假理由,同豪裝一樣啦。

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

如果個客鍾意,分別應該唔大

侯爵府

csy_0101 發表於 19-1-4 00:21
同樣係2 房,只係將廚房位改一改動,令全屋實用些,請問對2 手價值有影響嗎?

...

地產朋友話我知多少都有影響, 因為你未必係合法改動, 而且你改間格唔一定人人合用, 就算合用, 買家都可能用呢個籍口壓價......

子爵府

soy_mama 發表於 19-1-4 12:25
icc,但想請問有咩情況銀行會上門估價?
random check?定係賣/買家要求?使唔使另外收費?
...
我只知星展要,是銀行要求,是否所有都要就不肯定, 冇任何費用.

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

如果有 d 改動,本應需要 RSE 入則的,你沒有入則的話,直頭可以釘你屋契,這時被壓價係好正常
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

子爵府

買就最好買原裝間格, 裝修殘仲好,買得便宜慳咗用來裝修. 買改間格最儍,就算啱用最怕有漏水和按揭風險.

wcpcelia    發表於 19-1-5 17:49

子爵府

有改動結構,無入則,不是壓,直情可報串屋宇,所以首先要知你改什麼,不要以為小,小不小是看改了什麼。

寶石宮

2023年兔年勳章

soy_mama 發表於 19-1-4 12:25
icc,但想請問有咩情況銀行會上門估價?
random check?定係賣/買家要求?使唔使另外收費?
...

銀行無另收估價費

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

不一定有影響

水晶宮

要壓價大把理由

最緊要自己住得好,你改好少啫,無問題

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

soy_mama 發表於 19-1-4 11:59
其實銀行點會知室內間隔改過?

銀行會有人上門驗樓,銀行會有原圖則

子爵府

dede2005 發表於 19-1-4 12:08
要壓價總會找理由嘅

Agree,就算你正正整到岩晒佢心水,佢都可以扮唔鐘意壓你價,如果你有實力企硬,而佢又非買你間不可就你贏

首頁

尾頁

跳至