婆媳關係

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

Dalki_Dalki 發表於 19-1-4 20:55
關埋房門,那個才是我的家>>認同,同路人

我都好認同,每日最期待夜晚我同老公同女女沖好涼一家3口喺房傾計喺房玩唔使再出廳,那時係最開心的。

大宅

monchhichijoyce 發表於 19-1-5 12:15
99唔會話你成日收埋2個女喺房咩?

我唔知佢有無講過,不過我自己就無親耳聽過佢講
對住佢地壓力好大,因為佢地樣樣都好緊張,由我大女到宜家細女都係咁,唔係呢樣唔俾就果樣唔好,明明無危險都不停講
加上佢地可能年紀越黎越大,我覺得佢地越黎越長氣,我自己真係唔係好頂得順

複式洋房

老爺買左樓但一直都由老公供緊,之後老爺同奶奶離婚,老公孝順話唔好丟低奶奶一個所以被迫一齊住,幾年後連我地都頂唔順佢,出去租樓住。奶奶成日叫我地搬返去果間屋度,佢搬出去喎,唔忍心我地俾租喎。我地搬左返去之後佢咪成日借d意係度住成日唔返去佢自己度囉

民房

c27cheun 發表於 19-1-5 11:37
吓?嫁入去係服侍奶奶?佢係咪古代人?
咁你老公聽到有咩反應?

當時係下晝四點,我老公返緊工,得我同佢同埋我個女係屋企,當然一同佢吵完大獲我即刻有打電話同我老公講啦,我老公咪話唔使理佢囉佢會去搞掂!當我老公放工返屋企佢兩母子見到面佢老母又冇同佢講呢件事喎,真係好奇怪囉!佢今年72歲佢嘅思想我好肯定係古代人!

民房

Dalki_Dalki 發表於 19-1-5 11:56
我個個都係,拍拖時都好地地,一嫁左每日放工門都未閂就喝出黎:開冷氣!/煮飯!/閂窗……我返工已好攰,比我 ...

你都要小心身體,太攰就好唔煮,買D燒味或者買2個餸,返去淨係煲飯、6條菜咪一餐,不過D 99 一定比說話你聽,我宜家決定唔會再Care呢個超衰99,佢一D都唔值得我地考順佢,佢有佢痴心妄想我日日煮比佢食,我係唔會答應,今次企硬!

男爵府

我個個都係,拍拖時都好地地,一嫁左每日放工門都未閂就喝出黎:開冷氣!/煮飯!/閂窗……我返工已好攰,比我 ...

吓,點解你唔反抗?我未嫁比老公已經講明如果你娶我係想我洗衫煮飯洗碗既話你就去搵過個啦,我接受唔到自己賺錢又唔係靠你個仔幹嘛要當你家工人。

男爵府

jojo3388 發表於 19-1-5 14:48
當時係下晝四點,我老公返緊工,得我同佢同埋我個女係屋企,當然一同佢吵完大獲我即刻有打電話同我老公講 ...

我奶奶都好老,就來80歲。思想都好封建以為屋企多個妹仔要服侍佢,睬佢都傻。

別墅

kaman0617 發表於 19-1-5 15:57
吓,點解你唔反抗?我未嫁比老公已經講明如果你娶我係想我洗衫煮飯洗碗既話你就去搵過個啦,我接受唔到自 ...
自從我聽到佢背後用粗口話我後,我冇再彩佢,而且我地放工唔定時,佢成日話我地日日唔同時間返,大佬,返工OT有幾奇怪?你好命冇出黎做過野唔知搵食艱難,最後佢有佢煮,我地有我地自己煮,其實C6都幫我好多,有時見我唔開心,辛苦,佢會氹我,同埋煮飯家務都有分擔,見佢亞媽過份都會出聲,呢d都係我堅持一齊落去既動力,而家仲有你地呢班同路人,我地更加要加油!

別墅

kaman0617 發表於 19-1-5 15:59
我奶奶都好老,就來80歲。思想都好封建以為屋企多個妹仔要服侍佢,睬佢都傻。
...
一樣!不過仲要再老d,真係好古老,其實我唔明婆媳關係代代都出現,當你比99糟質時,點解到自己做99時又糟質返d新抱?冤冤相報何時了?

大宅

mandychan1027 發表於 19-1-5 12:29
我唔知佢有無講過,不過我自己就無親耳聽過佢講
對住佢地壓力好大,因為佢地樣樣都好緊張,由我大女到宜家 ...

我都係好似你咁,以前生左女女會成日同女女喺房,因為女女仲係bb...99又污糟,姑9又過份熱情,唔想比佢地抱,所以好少會抱出廳比佢地抱比佢地玩,後尾我姑9同我老公講話我成日收埋個女喺房,想望下都唔得,後尾迫自己每日抱出廳一陣,我到依家都成日好想同個女喺房,但佢大個,收唔到 所以依家就日日帶個女出街,唔想喺屋企對住個99....所以我非常認同你講法,關埋房門那個才是我的家。

大宅

monchhichijoyce 發表於 19-1-6 09:12

我都係好似你咁,以前生左女女會成日同女女喺房,因 ...

其實初初大女出世,我都會出廳,就算係房都係瞓教果陣先閂門。但每次我99一放假,佢一聽到我女起身叫左第一聲就馬上,係即刻衝入黎我房,完全無同我講過任何一句野就抱走左我女出廳,仲成日失驚無神,完全無知會一聲就帶左我女落街,我就開始越黎越唔鐘意。我啲姑奶過黎,佢地都係自出自入我房,有時佢地食完飯要走,我都會抱住我女出去同佢地byebye,但我99就好鐘意夾硬由我手抱走我女,呢啲行為我都覺得佢好唔尊重我。到個女越黎越大,我就帶佢出街,夜晚食埋飯先返,一係就帶佢返娘家過下夜咁。所以由細女出世開始,我唔想再面對呢啲事,我就等佢地唔係屋企/食野果陣先出廳

大宅

mandychan1027 發表於 19-1-6 10:18
其實初初大女出世,我都會出廳,就算係房都係瞓教果陣先閂門。但每次我99一放假,佢一聽到我女起身叫左第 ...

估唔到咁多同道中人,咁你細女出世後你99冇再好似之前咁咩?咁如果你喺房,2個女同你一齊?99冇出聲咩?

大宅

monchhichijoyce 發表於 19-1-6 11:15
估唔到咁多同道中人,咁你細女出世後你99冇再好似之前咁咩?咁如果你喺房,2個女同你一齊?99冇出聲咩?
...

你99都會咁嫁?
初初佢都仲會無啦啦走入黎我房,不過我有同佢講過唔想佢成日入黎我地房,佢就無再入。但係佢就嬲左我幾日,我都無用差嘅語氣同態度同佢講,可能佢覺得果度係佢屋企,佢可以唔敲門自出自入
係呀,大女可能都知我唔鐘意係廳,所以佢點都係跟住我同阿妹一齊留係房,間唔中先出去睇下電視咁
我99會係廳度問我大女出唔出去睇電視,但我女10次有8次都答佢唔睇,到我出去,佢先一齊出去玩

大宅

mandychan1027 發表於 19-1-6 11:28
你99都會咁嫁?
初初佢都仲會無啦啦走入黎我房,不過我有同佢講過唔想佢成日入黎我地房,佢就無再入。但係 ...

我99就唔同你99,係有一次我同女喺房,佢推門裝入黎,我就同佢講唔好再推門,同埋之後我就鎖門,以前唔鎖的,嗰次之後佢就冇再咁做喇。

大宅

monchhichijoyce 發表於 19-1-6 12:58
我99就唔同你99,係有一次我同女喺房,佢推門裝入黎,我就同佢講唔好再推門,同埋之後我就鎖門,以前唔鎖 ...

你講開開門裝入黎,我99之前成日都會,我俾佢嚇親過好多次,有時佢就直情走入黎,企係我地房呀中間,望住我地做咩,望成5至10分鐘都唔走,但佢又唔出聲,無同我地講野

大宅

mandychan1027 發表於 19-1-6 13:18
你講開開門裝入黎,我99之前成日都會,我俾佢嚇親過好多次,有時佢就直情走入黎,企係我地房呀中間,望住 ...

點解你唔鎖門?我記得講完第一次之後原來仲有一次,我第一次同佢講叫佢唔好再推我房門之後,佢有一次又推,我就好嬲咁叫佢唔好再推我房門,佢嗰次之後我先鎖門

大宅

monchhichijoyce 發表於 19-1-6 13:45
點解你唔鎖門?我記得講完第一次之後原來仲有一次,我第一次同佢講叫佢唔好再推我房門之後,佢有一次又推, ...

因為我由細到大都無呢個習慣,所以成日唔記得,不過自果次講過之後,佢就無再入黎,起碼煩少樣野

大宅

mandychan1027 發表於 19-1-6 14:30
因為我由細到大都無呢個習慣,所以成日唔記得,不過自果次講過之後,佢就無再入黎,起碼煩少樣野
...

鎖門就最穩陣,我依家出街都照鎖

大宅

親子王國15週年勳章

層樓係老公未識我之前,同佢屋企人一齊買
佢要負責供,應該仲要供廿年..
因為咁無能力再租樓/供多層
焗住要一齊住

複式洋房

你老公有冇幫你 ?鄧你慘慘猪

首頁
12345...11

尾頁

跳至