婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

直至前晚,阿B女無啦啦在房崩潰大喊,我老公就即刻抱&tum BB等佢咪喊,但佢喊聲實在太崩潰太大聲,在房外既奶奶好擔心,在房門外大叫我地開房門比佢入黎,我老公都大叫唔好煩唔洗。其實細路喊好普遍,而且我老公都抱緊個BB,佢入黎只會煩上加煩,不停講的7野,咩咩招佢個靈魂返返來之類。
我地死都唔開房門,佢又再大叫要入來,老公又大叫唔好煩唔洗,然後BB依然繼續崩潰大哭,情況非常混亂。
(下續)

大宅

JanetB 發表於 19-6-14 07:24
直至前晚,阿B女無啦啦在房崩潰大喊,我老公就即刻抱&tum BB等佢咪喊,但佢喊聲實在太崩潰太大聲,在房外既 ...

(續上)
之後喺BB大喊聲之中,傳出房外奶奶既咆哮聲,我老公即刻換衫抱住崩潰喊的BB走出左屋企,而被遺留在家的我就繼續被奶奶憤怒咁埋怨,話日日收埋個BB在房,又話做仔女既無權叫父母唔好煩。
雖然佢主要係話佢個仔,但我因為呢件事都嬲左佢,昨日我地全日都關埋房門,無咩事都唔出房門。
一有左BB,奶奶真係煩膠到震,未一齊住或考慮比奶奶湊既人要三思!我本身生BB之前係唔中意細路的,我已經唔係超痴BB,但生左之後都是好頂唔順奶奶,其他jm請三思同奶奶住(如有得選擇)。

別墅

我婚前婚後一直冇同99住過,婚後冇耐有左BB,99一直恨湊孫,之前講過一有孫湊就唔做嘢湊孫。我同老公係新界西買左樓,99住九龍區公屋,所以99係我生完女果日就跟埋我地返屋企,由佢跟我地返屋企果日就係惡夢既開始,佢明知黎湊孫,指甲留長圍曬黑邊唔剪,我忍唔住同c6講,叫佢叫99剪。9因為我地都請左陪月,唔指望99會識幫我坐月,希望陪月教下99點湊bb...陪月一見到老人家想搏利是收就話「今次生女,下次生個仔」跟住99 就極快回應「係啦,下胎生返個仔」我岩岩先出院,洗唔洗咁快講呢句...雖然我一早都知99口中就話仔女都冇所謂,但一見到我買女仔衫就話買咁多下胎生仔咪唔岩囉

別墅

回覆樓主:

續....跟住原來第二朝起身先超級驚嚇,佢竟然用廁所刷係我個企缸刷我張地墊(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)...我即時崩潰左,喊住同c6講我唔要佢湊我個b....雖然佢幫我湊b,我都好感謝佢,但佢既衛生同生活習慣真係令我無法接受,最後佢住左5日就走,我請工人...

別墅

99污糟真係好難頂

大宅

Germine 發表於 19-6-7 01:04
生活上同6299零交流的jm,你哋起身會同佢哋講早晨嗎?放工返到屋企會叫6299嗎? ...

我唔會叫呀 我返到屋企都唔會叫我爸媽啦 都想知其他jm會唔會叫呀

男爵府

Siusiuren 發表於 19-7-11 22:11
我唔會叫呀 我返到屋企都唔會叫我爸媽啦 都想知其他jm會唔會叫呀
我當然唔想叫,但驚老公唔開心,所以會叫。除此以外冇嘢同佢哋講

男爵府

TonTon21 發表於 19-1-4 22:21
無錯。我都是之後一起住就下下睇唔順眼我。日日挑我機。我也是零交流。我想租個地方分開住。但就好大開支 ...
我都係一樣,未結婚都仲好地地,因為好少返家食飯,自然少磨擦,但生小朋友後,日日要返去湊人,佢就樣樣睇你吾順眼甘,原來甘多99都係甘架,係咪因為佢當我地係外人,入侵左佢屋企,霸埋佢個仔呢? 我地只係想平平淡淡生活姐,點解要搵交嘈,好似透啖氣都做錯甘

男爵府

回覆 Germine 的帖子

會叫,我初初嫁入來吾知要叫,佢地同我老公講我無禮貌喎,我心諗我喺屋企都吾會叫自己阿媽喎,不過叫慣又覺得無咩囉,就算點樣吾妥,都要叫佢地

別墅

Gloria22sen 發表於 19-7-16 11:55
我都係一樣,未結婚都仲好地地,因為好少返家食飯,自然少磨擦,但生小朋友後,日日要返去湊人,佢就樣樣睇你吾順 ...
無錯, 好地地平平淡淡一齊生活唔得架喎, 係要攪到面左左

男爵府

回覆 Dalki_Dalki 的帖子

所以講到尾真係要分開住先可以保持良好關係架,大家加油!

別墅

Gloria22sen 發表於 19-7-17 13:11
回覆 Dalki_Dalki 的帖子

所以講到尾真係要分開住先可以保持良好關係架,大家加油! ...
我都明白,不過暫時唔可行,唯有同大家呻下

大宅

yanwendy 發表於 19-1-4 11:27
62.99一定要扮和睦相處,但處處為難我哋,所以頂唔順,搬走左

咪係,最怕一開口就說教,超難頂。

複式洋房

有時係有能力都唔俾你分開住,死都要痴實個仔,我99假民主,成日話開開心心咁講分開住就可以,嘈交話分開住就唔得,如果真係大家住得咁開心,邊個會分開住啊,緊係大家唔夾先分開住。個仔話買樓永遠唔會支持,調轉個女話買,又話出錢又話幫手供,唔想自己個女受氣,就要人地個女受佢氣

男爵府

回覆樓主:

識我老公前,我已定婚過。最後冇結到,當然分手啦。因為對方係媽寶。我唔想受人錢財、一齊住,聽晒奶奶話

侯爵府

Dalki_Dalki 發表於 19-1-4 09:41
樓已買, 供緊走唔到

一係窮,一係男係孝順,一係男係媽寶,係邊樣你話喇

首頁

尾頁

跳至