自由講場

跳至

首頁

尾頁

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果同事放病假,你幫手接佢電話

你會同人講佢病假?放假?定係點?

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Charlotte_mom 發表於 19-1-4 10:30

放假

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

放假x 2

子爵府

今日唔喺公司,留低電話叫同事盡快(或者講明聽日或後日之前)回覆。

wcpcelia    發表於 19-1-4 15:41
991129    發表於 19-1-4 10:44

男爵府

講今日無返

珍珠宮

回覆樓主:

放假

水晶宮

放假

子爵府

回覆樓主

放假

子爵府

如果佢個位……D工作好急,即日要處理的工作,而你又會知道點跟,會講同事放了假,會吾會留電話,或有咩事。
但我通常見D其他同事/公司的人,“佢放了假,你打佢手機”,或“佢放了假”。

珍珠宮

回覆樓主:

我放大假,公司其他同事冇人肯聽电話(细公司)。令到客親自上公司。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

放假

侯爵府

幫佢接電話,話佢今日無返,不會講病假
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都唔會講病假(感覺係人地私隱)
我岩岩打俾我朋友,佢同事話佢今日病假,感覺怪怪(佢地仲係做HR)

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-1-4 10:30

今日唔喺公司~
(大假/病假/岀trip,總之OOO)

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

放假

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-1-4 10:59
我都唔會講病假(感覺係人地私隱)
我岩岩打俾我朋友,佢同事話佢今日病假,感覺怪怪(佢地仲係做HR)
...

我都咁諗,但我同事無論電話或電郵,都話比人知病假(就算別人無問,佢只是代下屬回答客人的電郵,都主動告訴別人其下屬病假。)感覺佢想投訴和借其他人把口轉告當事人知其病假造成別人不便。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊