嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

阿仔飯同粥只會食幾啖,跟住就反胃咁既樣..有無咩可以整比佢食?

男爵府

xeniayuen 發表於 19-1-4 16:11
阿仔飯同粥只會食幾啖,跟住就反胃咁既樣..有無咩可以整比佢食?

可以試下寶寶百味qq麵,和光堂bb麵,用蕃薯肉碎/雞蛋肉片做湯底,係一田買到
其實我個仔到10個月大都只肯食麵,唔食粥,食親都係作嘔,之後我決心要佢食粥,早餐喂小d奶,午餐食粥,唔食就收起,由佢餓,到下午茶只比120~150ml奶佢,晚餐就自然肚餓會食粥,bb肚餓會乖乖食正餐,記住bb餓一兩餐係唔怕嫁
粥仔你試下用2.5個中式匙羹米加一碗水,蘋果半個+蕃薯(2個乒乓波份量), 切細粒落電飯煲煮,會甜甜地似糊仔bb應該會易接受
我個仔好鍾意食雞翼, 我有時煮麵煲粥嘅時候落一隻畀佢自己揸住食,佢10個月大可以自己食晒成隻,我就一邊喂佢食粥

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

粉麵,薯蓉,麵包。

洋房

粉麵,薯蓉同麵包都可以

回覆 xeniayuen 的帖子

Hi xeniayuen,10個月BB一般食到有顆粒嘅泥蓉狀食物,不過每個BB咀嚼能力/喜愛都有唔同,媽媽可以試下俾佢嘗試粉、麵(ABC 粉、通心粉),撕碎麵包、手握食物,多D食材變化,新鮮感多左,鮮艷顏色,都可以增加BB 進食嘅興趣,BB有試過嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-1-7 18:04
回覆 xeniayuen 的帖子

Hi xeniayuen,10個月BB一般食到有顆粒嘅泥蓉狀食物,不過每個BB咀嚼能力/喜愛都 ...

有試過麵包同通粉,BB都鍾意食..但飯同粥食幾啖就反胃

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

kissapplegirl 發表於 19-1-5 01:53
可以試下寶寶百味qq麵,和光堂bb麵,用蕃薯肉碎/雞蛋肉片做湯底,係一田買到
其實我個仔到10個月大都只肯 ...

我買晒你講果d料,打算呢2日試下

男爵府

xeniayuen 發表於 19-1-10 15:41
我買晒你講果d料,打算呢2日試下

加油呀 有時bb要試幾次先會肯食新嘅食物,同埋可以減奶,佢肚餓食多啲固體,咁當然唔係一下減曬啲奶啦,例如平時下午茶枝奶餵開8安,咁我就會減到得5安,咁佢夜晚嗰餐就會 肯食到大半碗粥囉 ,同埋如果bb食到一半唔肯食,你可以畀米餅佢食,當佢張開口嘅時候你就塞一匙羹粥仔落去,或者你畀另一個匙羹佢玩,佢擘大口嘅時候你又唔可以喂佢食粥仔,通常都可以喂到七七八八食曬一碗

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

kissapplegirl 發表於 19-1-10 15:55
加油呀 有時bb要試幾次先會肯食新嘅食物,同埋可以減奶,佢肚餓食多啲固體,咁當然唔係一下減 ...

等我再試下d方法先..同埋要開始fix佢每日既schedule
xeniayuen 發表於 19-1-10 15:40
有試過麵包同通粉,BB都鍾意食..但飯同粥食幾啖就反胃

小朋友大左會有自己鍾意食物,尊重佢對食物喜惡,佢地喜歡模仿同大人,媽媽可以俾佢同大人一齊食午、晚餐,分享家人飯菜,每日繼續俾好少份量飯同粥佢,睇下可唔可以感染到佢無咁抗拒,有時用唔同蔬菜煮熟壓成蓉,製作芡汁或蔬菜濃湯配軟飯都係唔錯嘅選擇。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至