論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

今日突然同工人掉換 八達通用

平時我俾佢張八達通 係用來出入屋企(emoji),同接送 小朋友返學用

點知一查紀錄 發現佢個個星期日 過海來回 mtr 都用張 八達通搭車 (每次來回 2x 幾蚊), 又去7-11 / ok 買野 (每日 8-10 蚊, 平日又有,放假又有)

20/12 到 3/1 已經有成 200 唔係我知道既洗費.

有d 火,點算好? 直接話佢又好似唔係幾好. 定係間接問佢?

子爵府

angelhschu 發表於 19-1-4 16:17

平時我俾佢張八達通 係用來出入屋企(emoji),同接送 小朋友返學用

點會唔係幾好!
俾佢睇返,之前唔計。計到都要佢俾返,我工人都試過,之前,返工好忙,冇理,點知一check 就check 到,日日去7 仔買$20, 之後。俾張纸佢mark 低每日用錢,夾balance

你想唔出声?個工人當你傻架!

你估佢係傻吓傻吓,唔知自己揾緊你笨咩?

水晶宮

直接同工人講你張8達通係 工作用, 佢自己放假坐車、買野就用佢自己的8達通。仲有, 你要 keep 住一或兩星期check 一次張8達通, 張8達通亦唔應該係自動增值, 你要预算大約幾耐要比錢工人去增值

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你最好要用時先比工人, 講明淨搭車用。 返到屋企收番。如果唔係, 工人就用盡裡面D錢。

子爵府

我俾工人出街用的Octopus, 係放屋企指定地方,出街先拎出去,返屋企放返原來位置,唔會俾佢袋住放假拎出街

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

要出聲,佢博你唔知.以為冇得check.係人工度扣番.

wcpcelia    發表於 19-1-7 09:52

男爵府

回覆樓主:

Screen cap 啲 record。
然後計番有幾多錢係佢私下用左。
然後同佢講呢啲係你私人洗費我唔會負責比, 佢可以選擇而家比番啲錢你 or 下次出糧時會係人工度扣番 (但要簽收全份額既糧, 只係出現金時扣番果份錢)。
又或者你可以收番張八達通, 同工人每星期結算出差使費 (叫佢自已逐樣item寫底, 寫得唔清唔楚得一個總數係無得claim)。工人自已出住錢先, 然後先找你 claim, 咁樣可杜絕佢亂使錢。

你第一次請工人? 佢亂使你啲錢你都唔敢直接問佢, 因住比工人蝦到上心口。

PonyMom    發表於 19-1-4 19:08

男爵府

回覆樓主:

我會送張八達通畀佢但係每日嘅車費我會每日畀返現金佢

大宅

ddbb0099 發表於 19-1-4 18:35
我會送張八達通畀佢但係每日嘅車費我會每日畀返現金佢

same

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-1-4 16:33
你最好要用時先比工人, 講明淨搭車用。 返到屋企收番。如果唔係, 工人就用盡裡面D錢。 ...
我都係咁,呢d叫均均真真

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

ajfamily 發表於 19-1-4 20:39
我都係咁,呢d叫均均真真
係呀, 佢地唔會同你慳架。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

照直同工人講公私分明

男爵府

BB防敏心得分享勳章

所以我八達通當借佢用,佢自己入錢,出街用左幾多比返現金佢

伯爵府

回覆樓主:

我以前工人試過
我發現時勁嬲即沖去問佢
佢地d反應真係.......無言
佢登大對眼個樣仲嬲過我
話最多味比返你囉

完全唔覺自己有錯

複式洋房

直接問佢囉 係佢唔啱嘛

wcpcelia    發表於 19-1-7 09:52

侯爵府

當然直接問佢拎返,同佢冇親

大宅

我以前工人姐姐放假都用我俾佢張八達通,雖然佢有入番錢,但為免混亂,我叫呢任新工人姐姐用自己張八達通,然後用買餸數簿claim番工作相關嘅交通費。

大宅

你返工claim 自己消費,你公司點處理跟住做就可以,因工人都係打工仔一名

男爵府

細姐姐 發表於 19-1-4 16:38
我俾工人出街用的Octopus, 係放屋企指定地方,出街先拎出去,返屋企放返原來位置,唔會俾佢袋住放假拎出街 ...

我都係一樣做法

首頁

尾頁

跳至